Élet-Stílus

Megvágta a metrópénzt az EU

A várt 237 milliárd forint helyett 181 milliárd forint európai uniós támogatást kap a 4-es metró első szakaszának építése – közölte Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Közlekedési Irányító Hatóságának vezetője.

A hivatalos brüsszeli döntést néhány hét múlva közlik, a tárgyalások azonban már lezárultak az ügyben, így a támogatási összeg már nem fog változni.

Az Inforádió csütörtökön úgy értesült, hogy Magyarország a vártnál kevesebb, 181 milliárd forintnak megfelelő támogatásra számíthat Brüsszelből a 4-es metró első, a Kelenfölditől a Keleti pályaudvarig tartó szakaszának építéséhez.

Az Európai Bizottság megvizsgált mintegy 50 közbeszerzési eljárást, ezekből tizenegyet minősített szabálytalannak, így 56 milliárd forint támogatást veszített a projekt – mondta el Szalóki Flórián.

Emlékezetett: a főváros és az állam közötti szerződés a négyes metró három szakaszára szól, nem csak az elsőre, azonban egyelőre az első szakaszra ítélt meg támogatást az Európai Unió. Hozzáfűzte: a második szakasz jó része, és a harmadik szakasz egésze a következő, 2014-ben induló programozási időszakba fog átnyúlni. Ha a főváros megfelelő műszaki tartalmú és optimalizált költségű projektet készít elő a metró második és harmadik szakaszára, akkor az NFÜ partner abban, hogy európai uniós forrásokat keressenek a megvalósításhoz – mondta a vezető.

Szalóki Flórián kitért arra, hogy a 181 milliárd forintnyi összeget a támogatásról szóló tárgyalásokkor 248 forint/euró árfolyamon számolták, és euróban határozták meg. A kifizetések azonban forintban jelentkeznek, és a kifizetéskori árfolyamon átszámolt forintösszeget kapják meg az építők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik