Élet-Stílus

Munkácsy-kiállítás Nyíregyházán

Nyíregyházára érkezik a Munkácsy-kiállítás: a nagyközönség szeptember 4-től láthatja a Munkácsy képek Amerikából című, Pákh Imre műgyűjtő kollekciójából összeállított vándorkiállítást a szabolcsi megyeszékhelyen, a Városi Galériában.

A négy hónapig megtekinthető tárlaton a festőóriás mintegy harminc képét állítják ki – közölte Csabai Lászlóné, a város polgármestere kedden sajtótájékoztatón Nyíregyházán. A legutóbb Győrben kiállított kollekció képeinek nagy többsége Pákh Imre, munkácsi születésű New York-ban élő műgyűjtő tulajdonában van, aki ma a világ legnagyobb, mintegy negyven képből álló Munkácsy-gyűjteményét tudhatja magáénak.

Nyíregyházára többek közt az Ásító inas, a Zálogház két változata, az Öregasszony mappával, az Eltévedt gyermek és a Bohém című alkotás érkezik, de szalonképek és Krisztus-témájú képek is helyet kapnak az impozáns galériában. A képeket a munkássággal és életúttal kapcsolatos relikviák egészítik ki, amelyek a Békés megyei Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből származnak.

Markovics Attila, a nyíregyházi polgármesteri hivatal irodavezetője elmondta: a kiállítás költségeihez 30 millió forinttal járult hozzá a város önkormányzata, részben ebből a pénzből újították fel a kiállítás helyének otthont adó Városi Galériát, melyet modern riasztó- és klímaberendezéssel láttak el. Az ünnepélyes megnyitót szeptember 3-án tartják, a tárlat szeptember 4-től január 3-ig lesz látható, naponta 10 és 18 óra között.

A Nyíregyházán vendégszereplő vándorkiállítás különlegessége, hogy a művészetkedvelők hétvégeken éjjel is megtekinthetik a festő képeit. A legolcsóbb jegyet az iskolások, nyugdíjasok, valamint a fogyatékkal élők legalább 15 fős csoportjainak tagjai 600 forintért vásárolhatják meg. Egy felnőtt jegy 1800, a diák- és nyugdíjas jegy 800, a családi jegy 3000, míg az éjszakai jegy 1000 forintba kerül; ezeket elővételben is meg lehet váltani. A szervezők csoportok számára tárlatvezetést biztosítanak, ezt az igényt azonban előzetesen kell jelezni.

Markovics Attila elmondta, hogy a képeket maga a műgyűjtő biztosítja; ennek ára képenként 50 ezer és 1 millió dollár között van. A Munkácsy-képek Amerikából című kiállítás négy nyíregyházi hónapja alatt mintegy húszezer érdeklődőre számítanak a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik