Élet-Stílus

Kiss nem járt sikerrel, Kazi elődöntős

Kazi Tamás 800 méteren bejutott az elődöntőbe a Berlinben zajló atlétikai vb-n. Kiss Dániel csupán két századmásodperccel maradt le a 110 méter gát döntőjéről.

A 24 esztendős Kazi Tamás futamában végig az élbolyban helyezkedett a 800 méteres síkfutás csütörtöki selejtezőjében.

A célegyenesben nagy csata alakult ki a győztes kenyai Alfred Kirwa Yego (1:48.32) mögött a még továbbjutó két helyért, s ebből a magyar jól jött ki, remekül hajrázott, s bedobta magát másodiknak (1:48.40). Kazi így készülhet a pénteki elődöntőre.

Kazi másodikként ért a célba (MTI/EPA)

Kazi másodikként ért a célba (MTI/EPA)

„Bíztam magamban, hogy ki tudom harcolni a továbbjutást – mondta Kazi Tamás, aki idén futotta 1:45.55 perces egyéni csúcsát. „Nem álltam az élre, inkább a kettes-hármas pályán helyezkedtem, igaz, ott nagy volt a lökdösődés. A célegyenesbe fordulva aztán összezártak előttem, ugyanakkor akkor mintha életre keltek volna a lábaim, és sikerült bedobnom magam.”

Két századon múlott

Kiss Dániel két századdal lemaradt a 110 gát döntőjéről.
A szerdai előfutamban 13.34 másodperces országos csúcsot futott Kiss az elődöntőben is a táv második felében gyorsult fel, s a harmadik helyen ért célba 13.45 másodperccel, az előtte végzett jamaicai Maurice Wignalltól (13.43) alig elmaradva.

A fináléba a három futamból az első kettők mellett a további két legjobb idővel rendelkező jutott be; a göteborgi Európa-bajnokságon döntős Kiss összesítésben a 12. helyen zárt.

Kiss Dániel futamában állt rajthoz csütörtökön a világcsúcstartó és olimpiai bajnok kubai Dayron Robles is, aki azonban nem ért célba, miután a harmadik gátnál feladta a versenyt.

„Azt hittem, hogy megvan, amikor célba értem – mondta a 27 Kiss. „A rajtom a szokásos volt, a harmadik gátra azonban korán érkeztem, kiestem a ritmusból, s újra kellett indítani a futást. Az időnek örülök, ahhoz képest, hogy márciusban még a Sportkórház műtőasztalán feküdtem, ez jó eredmény. De evés közben jön meg az étvágy, jó lett volna továbbjutni. Jövőre a barcelonai Eb-n remélem sikerül, most csak három európai futó végzett előttem. Remélem, csak most kezdődik a karrierem.”

Orbán a 14. helyen végzett

Idei legjobbjához közeli eredményt ért ugyan el a kalapácsvető Orbán Éva, ezzel együtt nem jutott be a döntőbe. A magyar versenyző idei legjobb eredménye 70,16 méter volt, ha ezt megdobja, szombaton is dobókörbe léphetett volna. Orbán Éva 69,39 méteres teljesítménnyel összesítésben a 14. helyen zárt.
Mindössze négyen dobták túl a 72 méteres selejtező szintet.

A tízpróbázó Szabó Attila a nyolcadik szám után a 30. helyen áll a berlini világbajnokságon. A 25 éves versenyző rúdugrásban beállította egyéni csúcsát, s a 4,40 méteres eredményéért 731 pontot kapott. Szabó 6234 ponttal várhatja a gerelyhajítást, majd következik a záró szám, az 1500 méteres síkfutás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik