Élet-Stílus

Címkével védjük az erdőt

Az FSC címke és minősítési rendszer a faipari termékek vásárlóinak segítségével küzd egy felelősebb és fenntarthatóbb globális erdőgazdálkodásért. Magyarországon is választhatunk ilyen termékeket.

Az 1992-es Rio de Janeiroban megrendezett ENSZ konferencia hatására, alakult meg 1993-ben a Forest Stewardship Council (FSC) független szervezet. A szervezet célja, hogy globális szinten fellépést sürgessen a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért. Noha léteztek korábban is különféle helyi mozgalmak az esőerdők, illetve más veszélyeztetett erdős területek védelmére, ezeknek töredéke járt sikerrel.

Az FSC tevékenységének központi eleme egy a felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer terjesztése és üzemeltetése. Az FSC tanúsítványa szavatolja, hogy az ilyennel rendelkező erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak stb. elfogadják és betartják az FSC szigorú szabványait és előírásait, és az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek.

(MTI)

(MTI)

A minősítés során figyelembevett szempontok közé tartozik például, hogy a fakitermelés és az erdő(újra)telepítés során érvényesül a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly fenntartása, illetve biztosított az érintett területeken a helyi dolgozók és lakosság jogainak és érdekeinek érvényesülése is. Az FSC 10 elve és 56 pontos kritériumrendszere ezeket a szempontokat gyűjti össze.

Számos kritériumnak kell megfelelniük

A világon számos terméken található már meg az FSC logó, az építőanyagoktól az irodaszerekig, a bútoroktól és papírtermékektől a kozmetikumokig bezárólag. Az FSC-vel kapcsolatban felmerült kritikák elsősorban a szervezet bonyolult és hosszadalmas minősítési rendszerével kapcsolatosak – egyes álláspontok szerint az FSC túlságosan bürokratikus. Bizonyos tagszervezetek úgy vélik, hogy a minősített erdők arányához képest alulreprezentáltak a magánerdő-tulajdonosok képviselői a szervezet döntéshozatalában, ami érdeksérelemhez vezethet.

Néhány esetben előfordult, hogy minősítésre nem méltó vállalat is kapott FSC tanúsítványt. Ezeket a szervezet azonban minden esetben vissza is vonta. Az FSC-vel kapcsolatos legnagyobb probléma talán az, hogy az FSC által minősített erdők többsége Európában és Észak-Amerikában található, míg rohamos erdőpusztítás Afrikában, Dél-Amerikában és Indonézia térségében zajlik.

Az FSC Magyarországon

Magyarországon is léteznek FSC tanúsítvánnyal rendelkező erdőgazdaságok. Továbbá több mint egy tucat cég működik FSC minősítéssel, azonban három vállalat tanúsítványát 2008-ban felfüggesztették. A minősítéssel rendelkezők aktuális listája elérhető az FSC hivatalos oldalán. A három tanúsított erdőgazdaság által kezelt minősített erdők területe 191 ezer hektár, ez a magyarországi erdők nagyjából 10 százaléka. Az FSC-nek egyelőre nincs külön magyar szervezete, az intézményt a WWF Magyarország egyik munkatársa képviseli.

bővebben

A témáról bővebben a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik