Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Madonna vagy Hyppolit

Világsztárokat és fesztiválokat ajánlunk a hosszú hétvégére elsősorban. Konkrétabban Madonna-, B-Real-, Roby Lakatos-koncertet, valamint AzFeszt Fesztivált, Debreceni Virágkarnevált, és Savaria Történelmi Fesztivált. No, meg 20-ai programokat.

Alig kezdődött el, s máris itt a vége a nyárnak, a naptári napok szerencsés összjátékának köszönhetően ráadásul jó hosszú hétvégével búcsúztathatjuk. Mozduljunk hát ki otthonról, már csak azért is, mert rengeteg látni-, és hallanivaló van szerte az országban Szombathelytől Nyírbátorig és a Hortobágytól Kazincbarcikáig.
A tévézőknek is segítünk kiválasztani egy-egy jó filmet.
Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

szerda, augusztus 19.

A hosszú hétvégét például a Városligeti-tónál érdemes kezdeni, ahol a nemzetközi elektronikus zenei élet három kiemelkedő alakja most először együtt szerepel Magyarországon. Sasha, John Digweed és James Zabiela neve külön-külön is fogalom, egyenként is képesek telt házas, frenetikus hangulatú partikat produkálni bárhol a világon. Most pedig együtt teszik ezt a különleges helyszínen.

Sasha

Sasha

A retró kedvelőinek Debrecenbe kell menniük, ahol a diszkókorszak nagy sztárja, a Saragossa Band készíti fel a cívis várost a virágkarneváli hangulatra. Nem vicc, az utóbbi évek Boney M-országjárása után most itt a kollégacsapat. (A hazai retró kedvelőinek pedig Kovács Kati énekel Alsóörsön.)

Saragossa Band

Saragossa Band

A Gödörben ingyen Korai Öröm-koncert lesz, akik a Smak és a Korai’s Banditosszal közösen dübörögtetik meg az Erzsébet téri teraszt.



csütörtök, augusztus 20.

Jó szokás szerint nagy népünnepéllyel köszönthetjük államunk megalapítását. Mindjárt például a Budapest RakParty rendezvényen a Lánchíd és az Erzsébet híd között. Az augusztus 20-i hosszú hétvége négy napja alatt itt több kiváló program is lesz. Augusztus 20-án a Red Bull Air Race magyarországi futama, valamint a tűzijáték után utcabált rendeznek, Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar felléptével a mulatság éjjel 11-ig tart. Az igazi szenzáció azonban Roby Lakatos világhírű hegedős fellépése lesz, aki a tűzijáték előtt a nagyszínpadon ad koncertet 19 órától. Augusztus 21-én este a Budapest Bár költözik a rakpartra. Az esti nagykoncert után rendezik meg a Fény ünnepét, a tervek szerint ezer égő mécses világítja majd be a Duna felületét. Augusztus 22-én a világzene különféle irányzataival találkozhatunk. Az esti nagy koncertet aznap a Besh o droM adja, másnap pedig a 30Y. A rendezvény a rakparton ingyenes, fizetni csak a Lánchíd lábánál lévő ülőhelyekért kell.

Roby Lakatos

Roby Lakatos

Hasonló örömzene lesz a Művészetek Palotájában, ahol a már négy éve kialakult hagyománynak megfelelően ingyenes programmal, a jazz életvidám, humorral gazdag ágaival, köszöntik a nemzeti ünnepet. Az előcsarnok különböző pontjain, a Ludwig Múzeum felőli oldalon felállított kisszínpadon és az épület előtti nagyszínpadon ezúttal a ragtime, a dixieland és a hagyományos bigbandmuzsika képviselteti magát. A skála az 1920-as és 1930-as évek tánczenéitől a szving örökzöldjein át a modern mainstream jazzig terjed. A fellépő formációk meghatározó hangszerei ezúttal a rézfúvósok családjából kerülnek ki. A program művészeti vezetője, Szalóky Béla harsonaművész-zeneszerző.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Ennél még régebbi hagyománya van a cívis városban, a Debreceni Virágkarneválnak, amely Európa egyik legnagyobb ilyen rendezvénye. A virágkölteményeken kívül természetesen idén is zenekarok és előadások szórakoztatják a résztvevőket. Debrecen legnagyobb, Magyarország egyik legismertebb rendezvénye. A Debreceni Virágkarnevál nem csupán egyetlen nap: az utóbbi években csaknem egyhetes fiesztává bővült, és már augusztus 14-én kezdetét veszi jórészt ingyenes programokkal. Ezek a napok az ünnep, a zene, a tánc és a virágok jegyében telnek, sztárfellépőkkel fűszerezve. 20-án reggel nyolckor indul a karneváli menet, este utcabál és persze tűzijáték.


Fotó: MTI

Fotó: MTI

péntek, augusztus 21.

Akinek a Sziget túl drága volt, vagy csak nem volt elég neki a fesztiválból, annak itt van a 19-én indult AzFeszt. A fesztivál 2004-ben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szívében, Nyírbátorban látta meg a napvilágot. Azzal a határozott céllal kezdte meg működését a “Termál Rock ‘N’ Roll!” szlogennel fémjelzett rendezvény, hogy segítse a tehetséges, ám méltatlanul elhanyagolt amatőr zenekarokat egy tehetségkutató verseny keretein belül, illetve, hogy végre elérhető áron nyújtson igényes, komoly programot minden fesztiválozó számára, mindezt az egyedülálló adottságokkal rendelkező Nyírbátori Gyógyfürdő és Kemping területén. Az elmúlt 5 évben a cél nem változott. A folyamatos fejlesztések arra irányultak, hogy az idelátogatók által legfontosabbnak tartott erény, a családias hangulat megmaradjon, miközben évről-évre nagyobb, komolyabb fellépőket és programokat hozzanak össze. Fellép a Pannonia Allstars Ska Orchestra mellett az Anima Sound System, de a brit Architects nevű banda is.

Pénteken időutazásra mehetünk a Savaria Történelmi Karneválra Szombathelyre, ahol daliás termetű gladiátorokkal és talpig vasba öltözött római katonákkal, bíborba-bársonyba bújt reneszánsz hölgyekkel és cifra maskarát viselő férfiakkal találkozhatunk lépten-nyomon. Nem maradnak el a város utcáiról a tűzzsonglőrök, fakírok, gólyalábasok és más vagabundus személyek sem. Tucatnyinál több helyszínt, programok százait, romkertet, galériákat, Történelmi Témaparkot látogathatunk, emellett csodálatos művészekkel, hagyományőrzőkkel ismerkedhetünk meg. Lesz itt Karneválszínház, kézműves vásár, kalandvár a kicsiknek, koncertek, szabadtéri műtermek és a jelmezes felvonulás.


Menjek vagy maradjak – Madonna vagy Hyppolit 6


A háromnapos nyári AnimeCont pénteken a Petőfi Csarnokban még nem a nagyszemű rajzfigurák fogják elárasztani, mert ezt a napot a klasszikus és tradicionális japán kultúra köré szervezték. Az igazi japán fesztiválhangulatot a japán ételeket kínáló standokkal is magunkba tölthetjük – többfajta sushi, yakisoba, yakitori, okonomiyaki, dango, taiyaki vettek tervbe. A tea művészetéről hallgathatunk meg előadást, de az ikebanáról és a kimonókról is. Megnézhetjük a tea felszolgálásának kifinomult mozdulatait, a virágrendezés harmóniáját, az öltözködés összetettségét, majd ki is próbálhatjuk mindezt gyakorlott útmutatások mellett. Még a haiku költésének szabályait is megtanulhatjuk.

Ikebana

Ikebana


szombat, augusztus 22.

A kicsit nehézkesnek indult koncerthelyszín-választás (Kincsem Park: jaj, oda ne, mert a lovak érzékenyek; Stadion: jaj, oda ne, mert a focisták érzékenyek) után végül az eredeti helyszínen, a Kincsem Parkban lesz a Madonna-koncert. A U2 mellett erre a gigashow-ra mondják, hogy 2009 legnagyobb szabású attrakciója. A szerencsés jegytulajdonosok biztosan nem fognak csalódni. (És reméljük nem lesz baja se a lovaknak se a focistáinknak, akiknek már semmi nem állhat a vébészereplésük útjába, ugye.)

Madonna

Madonna

Akinek nem sikerült jegyet szerezni a popkirálynő koncertjére, az a Városligeti-tónál szomorkodhat vigadva. Ott a nyugati part legismertebb rappere, a latin hiphop fenegyereke, a Cypress Hill frontembere, B-Real teszi tiszteletét. A sztár ezúttal a Smoke N Mirrors című első szólóalbumával járja a világot. Nem könnyű ugyanakkor a választás, mert a Mokka Cukában Nathan Fake vezeti elő stílusteremtő produkcióját. Fake neve megkerülhetetlen az undergound elektronikában, már a korai alkotásai is alapjaiban határozták meg a formálódó minimal/electro stílust, és az egész elektronikus zenei színtér alakulását. Nathan most, 2009-ben második szerzői albumával jelentkezett, amely a Hard Islands névre hallgat. A lemez újszerű hangzás- és ritmusvilágát hallgathatjuk meg a Szigeten.

Nathan Fake

Nathan Fake

Vagy pedig irány Kazincbarcika! Ott a sejtelmes nevű Kasza Fesztivál zajlik. Szombaton például a Ska-Pécs, Dopeman, a PieOnEar, a Fish!, a Depresszió, a Back II Black ad koncertet a Vegyész-pályán.

vasárnap, augusztus 23.

Vasárnap a Dürer Kertbe költöznek a darkok, ahol is az amerikai Crüxshadows lép fel. Hegedű, szintetizátorok és az alapító frontember, Rogue hangja, karizmája – no meg talán a frizurája – a titka az 1992-ben, Floridában alakult együttesnek, mely a még ma is létező darkwave zenekarok között a legnagyobbnak számít: az elmúlt pár évben két daluk, a Sophia és a Birthday is vezette az amerikai Billboard slágerlistáját. Az együttes könnyed dalai a klubok elektronkius tánczenéihez szokott fülnek sem idegenek, így a táncoló publikum állandó tartozéka a Crüxshadows koncertjeinek, csakúgy mint a csapat rendes tagjainak számító, dekoratív – hogy ne mondjuk: provokatív – külsővel megáldott táncoslány-páros.

The Crüxshadows

The Crüxshadows

Szombathelyen zár a Savaria Történelmi Karnevál. Amellett, hogy még egyszer ellepik a várost a római légiók katonái, a gladiátorok, a kelta harcosok, az íjászok, a középkori bajvívók, zászlóforgatók, a zenei színpadokon is egymást váltják a produkciók. Fellép többek közt a Kistehén Tánczenekar, a Vodku és Szalóki Ági is.

Kistehén

Kistehén

A Hortobágyi Vásártérre például a Csík zenekarért érdemes elzarándokolni, Törökbálintra pedig a Ghymesért.

… családi programra

Európai Kerti Vasutak Találkozója és Kiállítása

Utazz gőz- vagy dízelmozdonyok mögött Európa legnagyobb, vasúti élményparkjában! Ismét várják a környező közép-európai országok kicsiny gőzöseit és más különleges gőzzel működő gépeit, de természetesen a rendezvényen részt vesz a park kisgőzöse is, amely a 203.001-es pályaszámú gőzmozdony eredeti, 1:10-es kicsinyített másolata.

Menjek vagy maradjak – Madonna vagy Hyppolit 12

A találkozón a működő kismozdonyok mögé felülhetnek gyermekek és felnőttek, mely teljessé teszi az élményt. A Magyar Vasúttörténeti Park augusztus 22-én és 23-án várja a kisvonatszerető gyerekeket és felnőtteket.

… moziba

Becstelen Brigantyk

Tarantino mester legújabb, Cannes-t is megjárt (a legjobb férfiszínész díjat el is hozta) filmje végre a hazai mozikban. Olyan nagyágyúkat vonultat fel a Becstelen Brigantyk, mint Brad Pitt, Diane Kruger, Christoph Waltz, Mike Myers, vagy Samuel L. Jackson.

Menjek vagy maradjak – Madonna vagy Hyppolit 12

A történet a náci korszakba visz minket. Franciország német megszállásának első évében Shosanna Dreyfus családját a lány szeme láttára végzi ki Hans Landa náci ezredes. Shosannának éppen hogy sikerül megmenekülnie, és Párizsba szökik, ahol új személyiséget vesz fel: egy mozi tulajdonosa és üzemeltetője lesz. Európa egy másik részén eközben Aldo Raine hadnagy egy csoport amerikai zsidó katonát verbuvál gyors, sokkoló megtorlóakciók végrehajtásához. A később “Brigantyk” néven elhíresülő osztag csatlakozik Bridget Von Hammersmark német színésznőhöz és titkosügynökhöz egy akcióban, melynek célja a Harmadik birodalom vezetőinek kiiktatása. Hőseink sorsa egy mozi bejáratánál fut össze, ahol Shosanna a saját bosszútervét készül végrehajtani.

kiállításra…

Messiások a debreceni MODEM-ben

A közel két éve szerveződő kiállításra tizenhat ország több mint nyolcvan múzeumából – például a párizsi Musée D’Orsay-ból, az amerikai Andy Warhol Múzeumból vagy a moszkvai Tretyakov Képtárból -, illetve magángyűjtőktől érkezett mintegy 200 munka a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központba. A világ megválthatóságával és a messianizmus gondolatával foglalkozó modern és kortárs alkotásokat ilyen átfogó, ugyanakkor számos értelmezési lehetőséget felkínáló kontextusban még sehol nem láthatta a közönség.

Menjek vagy maradjak – Madonna vagy Hyppolit 12

A falakon többek közt Chagall, Dalí, Kokoschka, Miró, Munch, Nitsch, Picasso, Rodin, Serrano, Warhol, Csontváry és Reigl Judit művei sorakoznak.

maradjak …

…tévézni

szerda, augusztus 19.
m2,22:00

A sötét igazság

Jamie McDowell nyomozónő próbálja irányítgatni 19 éves fiát, Petert, noha a fiú már elköltözött otthonról, és egy építkezésen dolgozik. Jamie nem nézi jó szemmel, hogy Pete összeköltözött szomszédja, és egyben barátnője vadóc lányával, Kellyvel.

Menjek vagy maradjak – Madonna vagy Hyppolit 12

Miután a részeg Kelly egy bárban provokálta volt barátját, Rayt, közli Peterrel, hogy köztük mindennek vége, és taxival az anyja házába viteti magát. Amikor Jamie és Susan hazaérnek, azt látják, hogy Susan háza lángokban áll, és a tűzoltók kihozzák a tűzből Kelly holttestét. A szakértők szerint gyújtogatás történt. Kelly érintettsége miatt nem ő kapja az ügyet, ám mégis ő segít a megoldásában.

csütörtök, augusztus 20.
TV2, 23:40

A.I. – Mesterséges értelem

A film a XX. század egyik legnagyobb rendezőegyéniségének, az 1999-ben elhunyt Stanley Kubrick-nak utolsó filmterve alapján készült. Kubrick még életében felkérte a rendezésre az egyetlen embert, aki szerinte képes – a Pinokkióra hajazó, de a robotkorszakban játszódó – álmát vászonra varázsolni: Steven Spielberget.

Menjek vagy maradjak – Madonna vagy Hyppolit 12

A két látszólag nagyon különböző, ám kétségtelenül nagy formátumú rendező közös munkájából a filmtörténet egyik legérdekesebb, gyönyörű és megrázó alkotása született. Lehet-e egy robot több mint gép, lehet-e érzelme egy komputerembernek – teszi fel a kérdést a film.

péntek, augusztus 21.
m1, 23:05

Az építész hasa

Peter Greenaway ezoterikus itáliai kirándulása, a halálos betegségben szenvedő építésszel, aki utolsó útjára indul művészetének csúcsdarabjai közé, felszabadulásra áhítozó feleségével.

Menjek vagy maradjak – Madonna vagy Hyppolit 12

szombat, augusztus 22.
Duna Tv, 23:15

Partner

A Dosztojevszkij A hasonmás című kisregénye felhasználásával készült film kivételes kordokumentum 1968-ról. Főszereplője, Giacobbe, aki Rómában tanít színházművészetet. Munkája minden gondolatát leköti, észre sem veszi, hogy a világ felbolydult körülötte. Váratlanul találkozik a hasonmásával, aki mind nehezebbé és zavarosabbá teszi Giacobbe életét.

Menjek vagy maradjak – Madonna vagy Hyppolit 12

Egyre különösebb dolgok történnek, és nem lehet tudni, Giacobbe vagy a hasonmása vesz-e részt bennük. Például miközben az egyik Giacobbe szenvtelenül nézi, hogyan ütlegel egy rendőr egy diákot, a másik Molotov-koktél készítésére oktatja a tanítványait. Amikor Giacobbe és hasonmása végérvényesen eggyé válnak, a professzor kiugrik az ablakon. Bertolucci (és hőse) a Godard stílusát idéző filmben két világszemlélet, két magatartás között vívódik.

vasárnap, augusztus 23.
m1, 20:00

Hyppolit a lakáj

Székely István legendás 1931-es klasszikusát akárhányszor meg lehet nézni, és minden egyes alkalommal jót fogunk szórakozni. Nem csak a három Gyula (Kabos, Csortos és Gózon) lehengerlő alakítása miatt imádja ezt a vígjátékot minden generáció, hanem azért is, mert még ma is aktuális az üzenete. Nézzünk körül: ma is egy csomó újgazdag próbálja polgárnak, arisztokratának mutatni magát, akárcsak Scheiderné, miközben az nem pénz, hanem kultúra kérdése. (Nem véletlen, hogy nemrég újra feldolgozták a történetet.)

Menjek vagy maradjak – Madonna vagy Hyppolit 12

A sztori, ugye arról szól, hogy Schneider Mátyás fuvarozó egyik napról a másikra feltör, de gazdagságát megkeseríti, hogy úrhatnám felesége egy grófi lakájt szerződtet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik