Élet-Stílus

Kovács Katalin verhetetlen

Négy aranyat nyert a magyar csapat a kajakvébé utolsó napján: ötszázon Kovács Katalin és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta-duó, míg 200-on Janics Natasa és a Kovács-Janics-páros nem talált legyőzőre.

Kovács Katalin – aki szombaton két aranyérmet is nyert, egyet a négyessel, egyet pedig az egyesek leghosszabb távján – ezúttal is jól kapta el a rajtot, de a többiek sem “aludtak el”, így féltávhoz érkezve az olasz Josefa Idem, valamint a dán Henriette Engel Hansen mögött a harmadik helyen lapátolt. A finis rendkívül izgalmasan alakult: Idemhez és Kovácshoz felzárkózott az örök rivális német Katrin Wagner-Augustin is, s ők szinte fej fej mellett haladtak a célvonal felé. Még az utolsó métereken is úgy tűnt, hogy az olaszé lesz az arany, de Kovács még rá tudott erősíteni, riválisa pedig elfáradt – Wagner lett a második -, s végül ő ért be elsőként.

A Domino Honvéd 33 éves, kétszeres olimpiai bajnok kajakosa megvédte címét, s egyben pályafutása 26. vb-címét szerezte. “Éreztem, hogy nagyon együtt van a mezőny, de bíztam benne, hogy a hajrát én bírom majd jobban. A rajt előtt az edzőm, Csipes Ferenc is azt mondta: menjek a többiekkel és a végén mindent bele, végig ez járt a fejemben – nyilatkozott az MR-1 Kossuth Rádiónak Kovács. – Egyre sűrűbb a mezőny, de örülök, hogy ezt a csatát én nyertem.”

Kovács Katalin verhetetlen 1

Az Európa-bajnok Szabóék parádés versenyzéssel kaparintották meg a párosok aranyérmét. Az elején taktikusan a németek mögött haladtak – a táv felénél a harmadik helyen álltak – majd a végén tanítani való módon mentek el riválisaik mellett, s végül fölényes győzelmet arattak. Szabó először állhatott a vb-dobogó legfelső fokára.

A Kammerer, Kucsera duó – amely a két évvel ezelőtti, duisburgi vb-n harmadik lett ebben a számban, a júniusi, brandenburgi Eb-n pedig másodikként zárt – Kovácshoz hasonlóan jól kapta el a rajtot, s 250 m-nél dobogós helyen haladt. Az élen az olimpiai bajnok spanyol Saul Craviotto és Carlos Perez lapátolt, ők azonban a végére elkészültek erejükkel, visszacsúsztak a negyedik helyre, a magyarok pedig remek hajrával feljöttek másodiknak. Győzött a fehéroroszok egysége, Raman Pjatrusenka és Vagyim Mahnyev.

“Életünk egyik legjobb 500 m-e volt, nagyon jól mentünk és elégedettek vagyunk a második hellyel. Lehet, hogy ez volt a búcsúfutamunk párosban. Kár, hogy ezt a számot levették az olimpia műsoráról, hiszen nagyon sok sikert értem el benne” – nyilatkozott a futam után Kammerer.

A vb-újonc Széles Gábor, Varga Dávid kenupáros hatodik lett a döntőben. Molnár Péter (K-1) első lett a C döntőben, így összesítésben a 19. helyen zárta a vb-t, míg az 1000 m-en olimpiai bajnok, kenus Vajda Attila később száll vízre a kenus egyesek B fináléjában.

nyilatkozatok

Kovács Katalin: „Nagyon érzem, hogy évről érve egyre erősebb ez a szám és egyre nagyobb a csata ott a vízen és ez most sem volt másként. Edzőm, Csipes Ferenc azt mondta a rajt előtt, hogy menjek együtt a többiekkel a finisben úgy is én vagyok a jobb. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megcsinálni, az utolsó 50 méter már tényleg az örömé volt, hogy megvan.”

Kucsera Gábor: „Egy kicsit szomorú vagyok, hogy ezúttal sem sikerült nyerni, ugyanakkor örülök, mert nagyon jó pályát mentünk és mindent kiadtunk magunkból. Úgy érzem igazából erre a versenyre ért be igazán ez a páros.”

Kozák Danuta: „Megmondom őszintén 100-nál még az is megfordult a fejemben, hogy dobogón sem leszünk, valahogy olyan ólmosak voltunk. Aztán valahogy továbblendültünk és hamar el is érkeztünk a finishez, ahol egyértelműen előre kerültünk. Ekkor meg az jutott az eszembe, biztos be fognak indulni a németek is és még jobban rátettünk.”

Janics Natasa: “Máshogy versenyeztem, mint szoktam ugyanis látva Portellát kicsit paráztam tőle. Ezért nagy fordulattal mentem az elején, de érdekes, hogy amikor elnyújtottam, akkor csúsztam el igazán a többiektől.”

—-Újabb két Kovács-arany—-

A magyar versenyzők két arany-, valamint egy-egy ezüst és bronzérmet szereztek 200 m-en a kanadai Dartmouth-ban zajló kajak-kenu világbajnokság utolsó, vasárnapi versenynapján.

Janics Natasa remek versenyzéssel, megvédve címét első lett a kajak egyesek között, majd később Kovács Katalinnal párosban sem talált legyőzőre. A női négyesek döntője előtt az volt a kérdés, hogy Kovácsnak sikerül-e ötödik aranyérmét is begyűjtenie ezen a vb-n. Nos, nem jött össze a bravúr, ugyanis Paksy Tímeával, Janiccsal és Fazekas Krisztinával “csak” másodikként ért célba a németek mögött, így négy arannyal és egy ezüsttel távozhat Kanadából.

Kovácsnak a Janiccsal aratott párosdiadal volt a 27. vb-címe pályafutását tekintve, s ezzel az örökrangsorban beérte a németek eddig egyedüliként éllovas legendás versenyzőjét, Birgit Fischert, aki hasonlóan hozzá 27-szer állhatott a dobogó legfelső fokára világbajnokságokon.

A Horváth Gábor, Bozsik Attila, Németh Gergő, Foltán László összeállítású kenus kvartett bronzérmes lett 200 m-en a fehéroroszok és az oroszok mögött.

A Bozsik A., Horváth kenupáros éppen lecsúszva a dobogóról negyedikként, a címvédőként érkezett Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István és Boros Gergely alkotta kajakos kvartett csalódást keltve csak ötödikként, Gyertyános (K-1) és a Kadler, Molnár Péter kajakos duó pedig nyolcadikként zárt a legrövidebb távon.

Horváth a kenu egyesek között – még szombaton – első lett a B döntőben, így összesítésben tizedikként végzett a vb-n.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának csütörtöki döntése értelmében a férfi K-1, K-2 és C-1, valamint a női K-1 200 m immár ötkarikás szám.

Két ezüst a váltókban

Két magyar váltó is érmet, mégpedig ezüstöt szerzett a kanadai Dartmouth-ban rendezett kajak-kenu világbajnokság vasárnapi zárónapján.

A vb programjában ezúttal debütáló, rendkívül látványos, 4×200 m-es küzdelem döntői során – a viadal honlapja alapján – a női kajakosok (Janics Natasa, Hegyi Zomilla, Fazekas Krisztina, Paksy Tímea) és a kenusok (Horváth Gábor, Foltán László, Vajda Attila, Bozsik Attila) is másodikként értek célba. A férfi kajakosok (Gyertyános Gergely, Kadler Viktor, Dombi Rudolf, Beé István) hatodikként végeztek a fináléban.

A magyar küldöttség így 6 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzéremmel zárta a világbajnokságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik