Élet-Stílus

Hat arany a kajak-kenu vébén

A magyar küldöttség 6 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzéremmel zárta a kanadai Dartmouth-ban vasárnap befejeződött kajak-kenu világbajnokságot.

A szombati döntőkben két első és egy harmadik helyet gyűjtött a csapat: a Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma összeállítású 500-as női kajaknégyes nyert, Kovács pedig később 1000 méteren egyesben sem talált legyőzőre. A magyar kvartett a 2006-os, szegedi vb óta először tudta legyőzni a nagy rivális németeket világversenyen.

A Medveczky Erika, Benedek kajakos duó harmadik lett a leghosszabb távon, a férfiak azonban nem remekeltek.

A Gönczy Gábor, Kökény Roland kajakos duó éppen lemaradva a dobogóról negyedikként ért célba, míg a Sáfrán testvérek kenupárosa és a Sík Márton vezette kajaknégyes ötödik lett.

A fiatal kenus kvartett hatodikként, Kucsera Gábor (K-1) hetedikként, a címvédőként érkezett, olimpiai bajnok kenus, Vajda Attila pedig csalódást keltve csak nyolcadikként zárt.

Vasárnap ismét a nőké volt a főszerep: 500-on Kovács és a Szabó Gabriella, Kozák kajakos duó, 200-on pedig Janics (K-1) és a Kovács, Janics kettős állhatott a dobogó legfelső fokára. Kovácsnak a párosdiadal volt a 27. vb-címe pályafutását tekintve, s ezzel az örökrangsorban beérte a németek eddig egyedüliként éllovas legendás versenyzőjét, Birgit Fischert.

A női négyes – Paksy Tímea, Kovács, Janics és Fazekas Krisztina – másodikként ért célba a németek mögött, míg a Horváth Gábor, Bozsik Attila, Németh Gergő, Foltán László összeállítású kenus kvartett bronzérmes lett 200 méteren.

Kovács és a Janics parádézott Dartmouth-ban (MTI/EPA)

Kovács és a Janics parádézott Dartmouth-ban (MTI/EPA)

Kovács Katalin fantasztikus teljesítményt nyújtva 4 arannyal és egy ezüsttel térhet haza, de nem sokkal maradt el tőle Janics sem, aki három győzelme mellett kétszer második lett.

Ötszázon a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó egy remek ezüsttel gyarapította a magyar éremkollekciót, a vb-újonc Széles Gábor, Varga Dávid kenupáros pedig hatodik lett a döntőben. A további 200-as finalisták közül a Bozsik A., Horváth kenupáros negyedikként, a címvédőként érkezett, Kadler Viktor vezette kajakos kvartett csalódást keltve csak ötödikként, Gyertyános Gergely (K-1) és a Kadler, Molnár Péter kajakos duó pedig nyolcadikként zárt a kanadai vb-t.

A világbajnokság programjában Kanadában debütáló, 4×200 méteres váltók döntői során a női kajakosok (Janics, Hegyi Zomilla, Fazekas, Paksy), valamint a kenusok (Horváth, Foltán László, Vajda, Bozsik A.) is másodikként értek célba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik