Élet-Stílus

A GPS, mint városi kalauz

A navigáción kívül idegenvezetőként, barátok keresésében és az idősek őreként is használhatók az új GPS alkalmazások. Ezek közül egyre több jelenik meg mobiltelefonokon is - írja a Figyelő legújabb száma.

Mobilokban már eddig is felbukkantak a GPS (Global Positioning System – Globális Helymeghatározó Rendszer) jeleinek vételére alkalmas csipek. Mivel azonban ezek viszonylag drágák és nagyok voltak, alkalmazásukra korábban inkább csak a prémium készülékek jöhettek szóba. A vezető lapkagyártó, a SiRF két hete bemutatott negyedik generációs, „SiRF Star IV.” néven futó csipje azonban hatalmas áttörést hozhat e téren. A mérete a három évvel ezelőtti bankkártya nagyságához képest 3×3 milliméteresre zsugorodott, s az energiaigénye is drámaian csökkent. Így egyrészt tovább bírják a telefonakkuk a navigálást, másrészt az eddigi fél perces beüzemelési idővel szemben pár másodperc alatt hadra fogható a GPS vevő. A lapka októberre már a gyártókhoz kerülhet, s hatalmas lendület adhat a GPS terjedésének.

Az apró csip képes arra is, hogy együttműködjön a WiFi és Bluetooth adókkal, valamint a gyorsulásmérő szenzorokkal, így sokkal pontosabbá válhat a helyzet-meghatározás. Hogy miért kell a nagy pontosság? Mert a GPS ma már nem csak a sportrepülők, a hegyi túrázók és az autósok elmaradhatatlan segítője, hanem egyre többen használják idegenvezetőnek, városi kalauznak, a barátokkal való találkozók szervezéséhez, vagy épp a nagymama felügyeletére is.

Mi, merre?

A talán legtöbbet használt újfajta alkalmazás a geosearching. Az erre felkészített GPS szoftverek (a legtöbb már ilyen) segítségével a közelünkben található éttermeket, mozikat, boltokat, autókölcsönzőket vagy bankautomatákat tudjuk egyszerűen megkeresni, akár séta közben is. Ezt gondolta tovább egy magyar csapat, akik kifejezetten turisztikai GPS készüléket és szoftvert fejlesztettek. A budapesti PocketGuide tavaly októberben indult; egyedi kütyüiket 100 ponton, főként hotelekben és éttermekben lehet bérelni. „Az alkalmazás tíz előre beprogramozott budapesti városnéző túrán vezeti végig a turistát” – tájékoztatta lapunkat Rétai Martin ügyvezető. Segítségével olvashatunk a GPS-es készülék közelében található turisztikai látnivalókról (s nem csak a túraútvonalakon szereplőkről), vagy akár meg is hallgathatjuk a történetüket, adataikat.

A Pocket Guide már ma is információt ad a közelben lévő éttermek, kávézók, autókölcsönzők helyéről, illetve a közelben járó buszok menetrendjéről is. A megoldást franchise rendszerben terjesztik Közép-Európában: már az idén ősszel elindul a szolgáltatás Bécsben, Prágában, Pozsonyban és Krakkóban is. Magyarországon Szentendre és Esztergom térsége lesz a két következő helyszín, későbbiek során pedig Debrecen, a balatoni és a veszprémi régió következik. Mivel egyre többek zsebében ott lapulnak az okostelefonok, az iPhone AppStore-jában való megjelenés is várható.

A Pocket Guide nincs egyedül. A GeoX Kft. például egy Wikipedia alapú, Magyarország természeti, kulturális és építészeti értékeit bemutató, lexikon jellegű internetes útikönyvet álmodott meg. Ez folyamatosan bővíthető és szabadon szerkeszthető. A Prajczer Tamás ötlete alapján született wiki.utikonyvem.hu oldalt a cég munkatársai kezdték feltölteni, de azóta számos önkéntes munkája nyomán rengeteg információ érhető el a terkep.utikonyvem.hu oldalon, ami a Google Maps-re épül. E térképen tartózkodási helyünknek megfelelően böngészhetünk a virtuális útikönyvben található bejegyzésekben. A felhasználók által feltöltött képek, a geopozíciókhoz kapcsolt Wikipedia bejegyzések vagy az utcaszintű, valós látképet adó Google Street View egyelőre főként számítógépről érhetőek el.

A GPS, mint városi kalauz 1

Ami a telefongyártók fejlesztéseit illeti, a SonyEricsson a pár hete bemutatott Satio és Aino nevű nagyképernyős készülékeire a Google Latitude szolgáltatását fogja rövidesen rávarázsolni. Ezzel pedig az összes megjelölt, ugyanilyen szoftvert futtató ismerősünk pozícióját is valós időben követhetjük. Számos hasonló kiegészítő jelent meg a Facebookhoz és a Twitterhez is, ahol a GPS koordináták segítségével folyamatosan figyelhető a felhasználók mozgása, aktuális pozíciója. Az InstaMapper Facebook applikációja a profilunkban jeleníti meg a pozíciónkat, amit például iPhone vagy BlackBerry telefonokról tud megküldeni.

Az utóbbi készülékekre fejlesztett Where alkalmazás a GPS koordináták alapján még a helyi időjárás-előrejelzést is megjeleníti, megkeresi a legközelebbi benzinkutat, de a program a Twitter-bejegyzéseink helyét is megmondja. Így új értelmet nyer például egy sokezres fesztiválon megejtett twitteres vagy blogos bejegyzés, hiszen a többiek azonnal látják, hová érdemes becsatlakozni. De fordítva is működik a dolog: ezen új GPS alkalmazások segítségével a közelünkben lévő más barátainkat, ismerőseinket is megkereshetjük. Persze csak azokat, akik hasonló kütyük tulajdonosai.

Helyünk az unióban

Épületekben, alagutakban nem mindenütt látja a műholdakat a GPS vevő. Az uniós CityBee projekt keretében ezért egy olyan városi helymeghatározó szisztémát fejlesztettek ki, amivel a segítségre szorulók pontos helyét lehet meghatározni. A ZigBee technológia egy olyan vezeték nélküli rendszer, amit egyszerűen és olcsón lehet telepíteni, hasonlóan a WiFi hotspotokhoz.

A Magyar Feltalálói és Kutató Központ Kft. az Európai Unió 6. Keretprogramja által finanszírozott Craft projekt keretében Barcelona egy városrészében vett részt a kiépítésében és tesztelésében, sőt ők fejlesztették a szükséges hardvereket is. A mobil eszközök helyzetét a központi rendszer számítja ki, és küldi vissza az eszközre. „A felhasználók helyzetét a parányi csip segítségével méteres pontossággal meg lehet határozni, akár az épületeken belül is” – mondja Sandoly Szabolcs, az egyik fejlesztő. Az egyedül élő idősek és betegek számára ez nagy segítséget nyújthat a jövőben, mivel egy gomb megnyomásával jelezni tudják, hogy segítségre szorulnak. Megtalálásukat egy kézi gépen (PDA-n) vagy akár mobilon futó térképalkalmazás teszi igazán egyszerűvé. A mobil eszköz segít a legközelebbi kórház megtalálásában is. Barcelona város vezetése már jelezte: a jövőben több helyen is szeretné bevezetni a rendszert.

felfutó ágban

■ A kifejezetten GPS navigációra tervezett készülékek (Portable Navigation Device – PND) terén globálisan 46 millió darabos eladást jósolnak 2009-re a piackutatók, így mintegy 135 millióra nőhet a világon használt készülékek száma (Európa 45, Észak-Amerika 41, Ázsia pedig 13 százalékkal részesedik e kütyükből)
■ Európában és Közel Keleten (EMEA-régió) tavaly 18,1 millió PND fogyott, az idén pedig további 16 millió eladására számítanak; az árak tovább csökkennek, már márkás készülékek is kaphatók 100–150 euróért
■ Magyarországon 2007-ben 120 ezer, tavaly pedig már közel 160 ezer PND talált gazdára, s az idén is hasonló mennyiség értékesítése várható
■ A GPS navigációra is képes okostelefonok eladása világszerte a tavalyi 57 millióról 2009-ben 77 millió darabra bővülhet; az aktív felhasználók száma mintegy 3,5 millió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik