Élet-Stílus

Marosi és a csapat is világbajnok

Marosi Ádám és a magyar csapat aranyérmet nyert a londoni öttusa-vb férfi versenyében. Egyéniben Németh Róbert negyedik, Tibolya Péter pedig 15. lett.

A magyarok ezúttal egy-egy kilengéssel egyenletesen magas színvonalon teljesítettek a nap során. A Crystal Palace Nemzeti Sportközpontban 100 méteres sugarú körön belül lebonyolított valamennyi számban többnyire a finálé 36 fős mezőnyének első harmadában végeztek, ennek eredménye lett a csapatsiker.

A magyar csapat már a vívás során az élre állt, s onnan aztán nem is került el. Egyéniben voltak mozgások, menet közben 10-15 versenyző gondolhatta azt, hogy a végén dobogóra állhat, s az új szabályok miatt ez még a lovaglás után is így volt. Korábban, amikor futás zárta a versenyt, négy szám után nagyjából meg lehetett jósolni, ki hányadik helyen végez.

Marosi Ádám aranyérmes (MTI)

Marosi Ádám aranyérmes (MTI)

A három magyar jó vívással, úszással és lovaglással a harmadik, negyedik, ötödik pozíciót foglalta el a zárószám előtt, Németh, Marosi, Tibolya sorrendben. Nem volt jelentős a hátrányuk a japán Nogucsival és a lett Sandrissal szemben, de mögöttük is kis különbségekkel következtek az üldözők, a cseh Michalik, az ukrán Kirpuljanszkij, a litván Krungolcas, a brit Woodbridge és Svoboda, aki tizenegyedikként rajtolva jött fel második helyre.

Marosi már az első lövészet után második volt, aztán a második sorozatra elsőként érkezett, és villámgyors sütéssekkel őrizte pozícióját ekkor, illetve az utolsó „megállónál” is, végül egyedül teljesítve az utolsó ezer méter, boldogan futott a célba. Marosi ezzel a magyar öttusasport tizedik egyéni világbajnoka lett.

Mögötte hatalmas verseny alakult ki Németh, Svoboda és Kirpuljanszkij között. Németh harmadikként hagyta el a lőállást a harmadik sorozat után, közvetlenül Kirpuljanszkij mögött futott, őt pedig Svoboda üldözte. A nagy rohanást a cseh bírta jobban, az ezer méteres hajrában Németh pár másodperccel szorult riválisai mögé. Tibolyának nem jöttek össze a sorozatai, különösen az utolsó nem, ezzel az ötödik helyről tíz pozíciót visszacsúszott, de a csapatgyőzelem így is megvolt.

Vasárnap a nők hagyományos versenyének döntőjét rendezik, a mezőnyben ott lesz Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Vörös Zsuzsanna és egyéni indulóként Cseh Krisztina.

Nyilatkozatok

Marosi Ádám:
„Az idei év már eddig is nagyon jól sikerült, három Világkupán álltam dobogón, aztán az Európa-bajnokságon harmadik lettem, az ob-t megnyertem, most pedig ez is összejött.”

Németh Róbert:
„Elégedett vagyok a negyedik hellyel annak ellenére, hogy dobogós pozícióban futottam egészen a végig. Többet egyszerűen nem tudtam kihozni magamból, mindent kiadtam, ami bennem volt. Örülök, hogy a kimaradt múlt év után, a fő versenyen megint sikerült szép eredményt elérnem”.

Tibolya Péter:
„Az első három szám rendben volt, örülök, hogy bevarrhatom a lyukat a zoknimon. Az ob-n a kapitány egy lyukat égetett rá, és azt, mondta, akkor varrhatom be, ha 900 pont fölött vívok a vb-n. Még hozzátette, hogy ha ezer fölé kerülök, ő varrja be. A kombinált szám ugyanakkor kritikán aluli volt, az utolsó sorozatra már úgy érkeztem, hogy taknyom-nyálam összefolyt. A selejtezős teljesítményemmel elégedett lettem volna. A csapat győzelme miatt nagyon boldog vagyok.”

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány:
„Marosi Ádám az egész évben nagyon jól szerepelt, most végig érződött rajta, hogy ezért a győzelemért jött. El tudta viselni az ezzel járó terhet, ami nagyon nagy dolog. A másik két fiú is nagyon tisztességesen versenyzett”

Világbajnokság, férfiak:
1. Marosi Ádám 6136 pont
2. David Svoboda (Csehország) 6116
3. Dmitro Kirpuljanszkij (Ukrajna) 6100
4. Németh Róbert 6076

15. Tibolya Péter 5904

Csapat:
1. Magyarország 18116 pont
2. Csehország 17956
3. Litvánia 17648

Ajánlott videó

Olvasói sztorik