Élet-Stílus

Használjuk újra!

Mi történik a hulladékkal a szelektív gyűjtése után? Újrahasznosítják – vágjuk rá rögtön. Igen ám, de amikor betérünk az üzletekbe, minden bizonnyal kevesen keressük tudatosan a hulladékból készült termékeket. Pedig ha a vásárlásnál nem figyelünk oda, hiába gyűjtünk szelektíven – kukadiéta az FN.hu-n.

Műanyagok

A műanyagok közül a legelterjedtebbek nem mérgezők és újrahasznosíthatók. Idetartoznak az üdítős palackok alapanyaga a PET, a nejlonzacskók alapanyaga, a kis sűrűségű polietilén (LDPE) és a nagy sűrűségű polietilén (HDPE), ami például a kozmetikai flakonok, rekeszek alapanyaga lehet. A PP jelöléssel ellátott polipropilén csomagolásokba kerül a joghurt vagy a margarin. Ezeket a rövidítéseket megtaláljuk a csomagolásokon.

Az egyik legszennyezőbb műanyag a PS jelű polisztirol, amelynek a gyártásához rákkeltő, genetikai mutációt okozó anyagot használnak fel, mégis sok élelmiszert csomagolnak ebbe, például a húsok, gyümölcsök alá használt habtálca is ebből van, de van a piacon olyan joghurt is, amely ebben kerül a polcra. A PS újrahasznosításával nem foglalkozik különösebben a piac, tehát az ilyen csomagolást kerüljük.

(MTI)

(MTI)

Újrahasznosított műanyagból készül számos kerti tárgy a fűnyíró burkolatától kezdve a gyeprácson át a virágládáig, sok minden. Építőipari termékeket is gyártanak belőlük, a műanyagzacskókból szemeteszsák, építési fólia, a PET palackból műszál és töltőanyag készül.

Papír

A csomagolási kartonokat majdnem teljes egészében újrahasznosítják. A háztartásokban termelődő vegyes papírhulladék újrahasznosításhoz a papírból eltávolítják a fémkapcsokat, spirálokat, műanyagborításokat, és ezt tőlünk is kérik. Legnehezebben a megszáradt ragasztótól tudnak megszabadulni. Ma már számtalan jó minőségű, megfizethető újrapapír termék közül válogathatunk.

Újrapapírból készülnek napilapok, tojástálcák, kartonbútorok, írólapok, a szalvéta, a zsebkendő és a WC-papír. Minél kevesebb színezék, illatanyag van bennük, minél kevesebb klóros fehérítésen esnek át, annál kevésbé szennyezik a környezetet. A papírral vagy a műanyagokkal együtt gyűjtik a kombinált italos dobozokat, amelyek rendkívül környezetszennyezőek, ugyanis fémből, műanyagból és papírból készülnek, amit utólag csak nagyon drágán lehet ismét szétválasztani és újrahasznosítani.

A begyűjtött kartonokat jelenleg Ausztriába szállítják, ahol leáztatják róla a papírt, amit újrahasznosítanak, a megmaradó alumínium- és műanyagréteg azonban az égetőkbe, cementgyárba kerülve szennyezi a környezetet. Egy másik eljárás során felaprítják, és szigetelőanyaggá préselik.

Fém

A fémhulladék nagyon értékes, mert hatalmas beruházást igényel a nyersanyag kitermelése. Legjobb volna eleve kerülni azt, hogy a fémet csomagolásra pazarolják – lásd az aludobozos üdítőket, jó tulajdonságai miatt többre hivatott anyag. A háztartási gépekből és elektronikai hulladékból is jelentős mennyiségű fémet nyernek ki.

A fémek újrahasznosítása éppen értéke miatt széles körben folyik, legnagyobb felvevője az ipar (pl. gépgyártás, építőipar, autóipar), otthonainkban a radiátorok mintegy fele is újrahasznosított anyagból van.

Üveg

Az üveg környezetbarát italcsomagolás, de ez csak akkor igaz, ha betétdíjas rendszerben minél többször újratöltik, majd amikor esztétikai okokból többször már nem kerülhet az üzletekbe, akkor újrafeldolgozzák. Az üveg a szemétlerakókon nem bomlik le, és az égetőben nem ég el, ezért különösen fontos az újrahasznosítása. A színtelen üveg hasznosítására itthon van lehetőség, a színes üveget azonban külföldre szállítják feldolgozásra, mert itthon nincs megfelelő üzem erre.

A hulladéküveget az üveggyártáson kívül más területeken is hasznosítják. Apróra zúzva keményíti az aszfaltot és a betont, a megolvasztott üvegből pedig szálhúzással üveggyapot készíthető.

Egyéb anyagok

A lakossági hulladékudvarokban és az önkormányzati gyűjtőakciókban összegyűjtött holmikról is szót kell ejteni. Ezen az úton adhatunk túl a használt sütőzsiradékon, -olajon, amiből takarmánykiegészítő készül, illetve a biodízel üzemekben, az aszfaltgyártásban és a gipszgyártásban is felhasználják. Ugyanitt leadhatók a szétszedés után újrahasznosítható háztartási gépek és elektronikai hulladékok. Az energiatakarékos izzókat és a fénycsöveket, a használt akkumulátorokat szintén újrahasznosítják. Az autók gumiabroncsából pedig futópályát, játszótéri burkolatot készítenek.

Nincs hová tenni azt az évi 70-80 millió tonna szemetet, ami most termelünk. Összességében csökkentenünk kell a hulladékot, ezt szolgálja az újrahasznosítás is. Jó lenne, ha Magyarország is meglátná az üzleti lehetőséget a hulladék újrahasznosítói, és feldolgozóiparban. Az uniós és a hazai előírások is szorgalmazzák az újrahasznosítást, mégis a termelődő hulladékhoz képest nagyon kicsi a piac, így jelentős mennyiség kerül exportra.

Magyarország nemzetközi függőségét, a válság idején a kiszolgáltatottságát lehet csökkenteni azzal, ha az itthon termelődő hulladékból itthon készítenek újabb termékeket. Fogyasztóként pedig egyetlen eszközünk van arra, hogy az újrahasznosított anyagok körforgását segítsük: a környezettudatos vásárlás újratermékek választásával.

nevezzen ön is!

Ha még több információt, ötletet szeretne, és Ön is megosztaná velünk a környezettudatos háztartásért tett lépéseit, akkor nevezzen a KukaDiéta zöld háztartás versenyre. Bővebb információért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik