Élet-Stílus

Pars nagy dobásra készül Berlinben

A szombaton kezdődő atlétikai világbajnokságon reális esélye csak Pars Krisztiánnak van az éremszerzésre. A kalapácsvető klasszis mind a 18 idei versenyén győzött, reméljük Berlinben is folytatódik a sorozat. Az egyik legnagyobb riválisa sérülés miatt lemondta a szereplését.

A magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét szerezheti meg Pars Krisztián berlini világbajnokságon. Az idén százszázalékos dobóatléta a szezon folyamán folyamatosan sérülésekkel bajlódott, de ez nem akadályozta meg abban, hogy rendre 80 méter felett dobjon.

“Az utóbbi időben javult a helyzet, legalábbis megtanultam, hogy ne figyeljek oda” – mondta az MTI-nek elutazása előtt Pars, aki a hasfalizom-sérülése miatt a felkészülés alatt leginkább a technikáját csiszolta.

A magyar nehézatléta legnagyobb ellenfele Primoz Kozmus lehet, aki – mint a nemzetközi szövetség (IAAF) honlapján írt naplójában elárulta – szintén sérüléssel bajlódott az év első felében. Peking szlovén bajnokát idén már több alkalommal is legyőzte Pars Krisztián.

Pekingi ezüstjét még mindig nem kapta meg (MTI)

Pekingi ezüstjét még mindig nem kapta meg (MTI)

Nem kell viszont számolnia a magyar klasszisnak Athén olimpiai bajnokával, Koji Murofushival, aki egy makacs sérülés miatt lemondta a vébészereplést. A japán atléta Pekingben az ötödik helyen végzett, de a két fehérorosz versenyző, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon kizárása miatt a harmadik lett.

“Nem akarok a többiekkel foglalkozni, csak magamra kell figyelnem – mondta Pars. – Az a célom, hogy kihozzam magamból, amit tudok, szeretnék 81 méter fölötti eredményt elérni.” Pars 81,43 méterrel vezeti a világranglistát, 81 m fölött senki sem dobott rajta kívül idén, a rangsor első tíz eredménye közül nyolc az ő nevéhez fűződik.

A Dobó SE versenyzője hozzátette: nem érez pszichés nyomást magán. “Ezt csak az újságírók rakják rám. Az azonban tény, hogy Németh Pali bácsi emléke miatt is szeretnék egy szép sikerrel hazatérni Berlinből.” A “Dobópápa” január 9-én hunyt el, Pars edzéseit azóta fia, a vb-ezüstérmes Németh Zsolt irányítja.

Pars már az első napon, szombaton dobókörbe lép a vb-n a selejtezőben, a férfi kalapácsvetés döntőjére hétfőn kerül sor.

az idei világranglista tíz legjobb eredménye

81,43 m – Pars, Veszprém, 04.25.
80,82 m – Pars, Halle, 05.23.
80,72 m – Jurij Sajunu (fehérorosz), Minszk, 06.06.
80,71 m – Pars, Ostrava, 06.16.
80,53 m – Pars, Lappeenranta, 07.12.
80,52 m – Pars, Varsó, 05.02.
80,40 m – Pars, Prága, 06.08.
80,38 m – Pars, Puerto de la Cruz, 03.15.
80,34 m – Primoz Kozmus (szlovén), Maribor, 08.02.
80,19 m – Pars, Bydgoszcz, 06.10.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik