Élet-Stílus

Londonban változik a kajak-kenu programja

A 2012-es londoni játékokon megváltozik a kajak-kenu programja is - döntött csütörtökön, Berlinben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága. A módosítás nyomán ugyan marad az eddig megszokott 12 szám, de a nők az eddigi három helyett már négy aranyéremért versenyezhetnek.

A határozat szerint – amely már véglegesnek tekinthető – 1000 m-en férfi K-1-es, K-2-es, K-4-es, valamint C-1-es és C-2-es versenyeket rendeznek – azaz a leghosszabb táv futamai nem változnak -, míg amellett, hogy marad a nők 500 m-es K-1, K-2 és K-4-es száma, eltűnnek a férfi 500 m-es versenyek és helyettük 200 m-en szállnak majd vízre a résztvevők. A sprintszámok: férfi K-1, K-2 és C-1, illetve női K-1.

“Őszintén szólva mi nem ezt szerettük volna, bár valami hasonlót – mondta az MTI-nek a Kanadában zajló világbajnokság helyszínéről Baráth Etele, a hazai szövetség elnöke. – Azt látni kell, hogy nehéz helyzet állt elő, hiszen amellett, hogy a 12 számot meg kellett tartani, mindenképpen növelni kellett a nők lehetőségeit, hiszen ők eddig csak három számban versenyezhettek. A versenyzői létszámon ugyanakkor nem lehetett változtatni. Az mindenképpen jó, hogy az 1000 m-es, klasszikus számok megmaradtak és a férfi kajaknak így is öt száma maradt.”

“Számunkra természetesen örömteli, hogy női kajakban tovább bővültek a lehetőségek, viszont ugyanilyen fájdalmas, hogy a férfi 500 m, ahol annyi emlékezetes sikert arattunk, kiíródik az ötkarikás programból, eltűnik. A 200-as futamok a látványosságot szem előtt tartva kerültek be, és itt is lesznek nagyon komoly esélyeink.”

A mostani módosítás nyertese a női kajak, amely három helyet négy számot kap, vesztese pedig a kenu, mert az eddigi négy helyett 2012-től mindössze három számban küzdhetnek a szakág képviselői az olimpián.

az eltűnt számok magyar olimpiai sikerei

Aranyérem:
1980, Moszkva: Foltán László, Vaskuti István (C-2 500 m)
1988, Szöul: Gyulay Zsolt (K-1 500 m)
1996, Atlanta: Kolonics György, Horváth Csaba (C-2 500 m)
2000, Sydney: Kolonics György (C-1 500 m), Kammerer Zoltán, Storcz Botond (K-2 500 m), Pulai Imre, Novák Ferenc (C-2 500 m)

Ezüstérem:
1976, Montreal: Sztanity Zoltán (K-1 500 m)
1992, Barcelona: Gyulay Zsolt (K-1 500 m)

Bronzérem:
1976, Montreal: Buday Tamás, Frey Oszkár (C-2 500 m)
1988, Szöul: Ábrahám Attila, Csipes Ferenc (K-2 500 m)
1996, Atlanta: Pulai Imre (C-1 500 m)
2000, Sydney: Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián (K-2 500 m)

—-Női ökölvívás is bekerült—-

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felvette a női ökölvívást a 2012-es londoni játékok műsorára. Így döntött csütörtökön a NOB végrehajtó bizottsága Berlinben.

“Ez nagyon jó hír! – mondta az MTI-nek Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke. – Az ökölvívás volt az egyetlen olyan kétnemű sportág a nyári játékokon, ahol csak a férfiak szerepelhettek, de ez végre megváltozott. Már a pekingi olimpia előtt szerettük volna a női szakág felvételét, ám akkor ez még nem sikerült. Most azonban boldogok vagyunk, megérdemelte ezt a női boksz.”

A nők három súlycsoportban (48, 57, 69 kg), összesen 36-an lépnek kötelek közé, a férfiaknál a továbbiakban nem rendeznek a 48 kg számára ötkarikás versenyt. Összesen 286 bokszoló léphet fel 2012-ben, Londonban.

További berlini határozat, hogy kézilabdában a jövőben nem tartják meg az alsóházi mérkőzéseket, kizárólag azokat, amelyek a csoporttalálkozók után az érmekhez vezetnek.

Sinka László, a magyar szövetség elnöke nem örült a hírnek:
“Egyrészt nem tudni, miként rangsorolják azokat, akik a negyeddöntőben kikapnak és kiesnek. Mindenki ötödik lesz? Ráadásul a mi sportágunkban az 5. helyért folyó meccsnek is nagy volt a presztízse és remek csatákat hoztak.”

A NOB bejelentette azt is, hogy úszásban, birkózásban és kerékpárban a sportági nemzetközi szövetség dönthet arról, felvesz-e új számot, de ezt csak akkor teheti meg, ha a versenyzői összlétszám megmarad és töröl számot vagy számokat.

“A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) vezetői testülete, a Büro januárban ülésezik majd. Fel van adva a lecke, hiszen amíg például a vb-n 40, addig az olimpián 32 medencés úszószám van. Körülbelül hat új szám kerülhet be, közte lehet a 800 méteres férfi gyors is, amelyben Kis Gergő személyében Európa-bajnokunk van” – mondta az MTI-nek Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke, FINA Büro-tag.

Szóba került az is, hogy teniszben felvegyék-e a programba a vegyespárosok küzdelmét. Erről majd decemberben döntenek, miután a sportági nemzetközi szövetséggel (ITF) konzultálnak a NOB illetékesei.

Csütörtökön arról is döntés született, hogy az ötkarikás szervezet támogatja a golf és a hétfős rögbi felvételét a 2016-os játékok programjába, de erről csak október 9-én, Koppenhágában határoznak véglegesen. Hét sportág – a most támogatott kettő mellett a karate, a fallabda, a baseball, a softball és a görkorcsolya – pályázott arra, hogy bekerüljön az olimpiai műsorba.

A rögbisek nem a hagyományos, 15 fős, hanem a gyorsabb, rövidebb mérkőzésekre képes hétfős változatot ajánlották a NOB figyelmébe, mindkét nemnél. A golfosok a tervek szerint 72 lyukra ütnének, a világranglista legjobb 15 versenyzője automatikusan olimpiai induló lenne, míg a többiek rangos tornákról szerezhetnének kvótát. Az elképzelés az, hogy 60-60 férfi és női játékos szerepelne az olimpián.

A rögbi 1900 és 1924 között, a golf 1900-ban és 1904-ben, a baseball 1992-től, a sofball pedig 1996-tól tavalyig volt műsoron. Utóbbi kettő most ismét próbálkozott a bejutással. A karate, a fallabda és a görkorcsolya még soha nem szerepelt az olimpián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik