Élet-Stílus

Kerüljük el a bélrenyheséget

A rossz szokások és a helytelen táplálkozási ismeretek is hozzájárulnak ahhoz, hogy ma szinte járványos méreteket ölt az étkezéssel kapcsolatos betegségek száma: pattanás, ráncok, repedezett sarok, bélrenyheség. A rossz táplálkozási szokások a bőrt sem kímélik.

Az emberek sokszor nem is sejtik, hogy valami ott belül nincs teljesen rendben, amikor bőrproblémáikkal a kozmetikushoz, vagy a bőrgyógyászhoz fordulnak segítségért. Holott sok esetben elég lenne, ha „csak” jobban odafigyelnének arra, hogy mi kerül a tányérjukra.

Sokat nassolunk

Imádunk nassolni. Pedig a finomra őrölt fehérlisztből készült kenyerek, péksütemények, különféle kekszek, sütemények csak üres kalóriákat adó élelmiszerek. Rendszeres fogyasztásuk nem csak a kilókat gyarapíthatja, kevés folyadékfogyasztás és ülő életmód mellett krónikus székrekedést is előidéz. A pattanásoktól szenvedők többsége gyakori bélrenyheséggel küszködik. Jóval több hántolatlan, azaz teljeskiőrlésű gabonából készült terméket, pékárut kellene fogyasztani.

(MTI)

(MTI)

A joghurttal kikevert lenmag, a savanyú káposzta, az aszalt szilva, a rostokban, ballasztanyagokban gazdag gyümölcsök, zöldségfélék, a megfelelő folyadékfogyasztás és a rendszeres mozgás együtt általában rendezik a székrekedés problémáját.

Krumplival semlegesítsük a húst

A húsfélék, tejtermékek, sós ételek a szervezet sav-bázis egyensúlyát is megterhelhetik, ha nem szabunk határt étvágyunknak. Aki hosszú időn keresztül túl sok savas ételt, s egyben a szükségesnél kevesebb bázikus ételt vesz magához, ne csodálkozzon, ha a bőre színe szürkéssé válik, feszessége csökken, és idő előtt jelentkeznek az arcán a ráncok. Táplálékaink kémiai karakterüket tekintve lehetnek lúgosak, savasak és semlegesek. Hatásuk az anyagcsere lebomlási mechanizmusától is függ.

Mivel megfelelő sav-bázis egyensúlyra van szükség, az egyoldalú savtermelő, illetve alkalizáló táplálkozás előbb-utóbb a szervezetet is megbetegíti, s ez a bőrön is láthatóvá válik. A burgonya, a zöldségfélék, a gyümölcsök többsége, a fűszerek bázikus ételek. A sajtfélék, a húsfélék, az alkoholos italok, a fehér lisztből készült tésztafélék, kenyérfélék, a csokoládé és az édességek a savképző ételek csoportjába tartoznak.

Pattanások és jódhiány

A cukros üdítőitalok, dzsemek, a különféle édességek, cukrászkészítmények nem csak a fogak ellenségei. A finomított fehér cukorral készült ételek, italok rendszeres és nagyobb mennyiségű fogyasztása cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Az elhízás veszélye mellett a betegek bőrén különféle tartós elváltozások (nehezen, vagy nem gyógyuló sebek, száraz berepedezett sarok) alakulhatnak ki.

Értékes anyagokhoz is hozzájuthatunk, ha a cukor helyett mézet, édesség helyett szárított gyümölcsöt választunk. A nehezen, és lassan emészthető ételek, húsok, állati zsírok túlzott fogyasztása zsíros bőrhöz és pattanások, mitesszerek kialakulásához vezethet. A magas koleszterintartalmú húskészítmények érelmeszesedést okozhatnak.

Állati zsír helyett használjunk inkább növényi olajakat, esszenciális zsírsavakat tartalmazóakat (olívaolaj, lenolaj). A füstölt húsok, húskészítmények egyáltalán nem bőrbarát táplálékok. A jódhiányos táplálkozás hozzájárulhat a pajzsmirigy csökkent működéséhez. Ilyenkor lelassul a vérkeringés, a bőr szárazzá válik. A talpon, könyökökön megvastagodik a szaruréteg. Hulló hajzat, töredező, vékony körmök jellemzik ezt a kórképet. Fogyasszunk legalább a hét egy napján tengeri halból készült ételt.

Bővebben

A témáról bővebben a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik