Élet-Stílus

Mégis indulhatnak a jamaicai sprinterek

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nyomására a jamaicai csapatvezetők visszavonták korábbi döntésüket és mégis engedélyezik hat versenyzőjüknek - köztük két egyéni olimpiai bajnoknak és a férfi 100 méter korábbi világcsúcstartójának - , hogy induljanak a szombaton kezdődő berlini világbajnokságon.

Az elöljárók szerdán előbb azt közölték, hogy ígéretükhöz híven töröltetik a rajtlistáról az érintett sportolók nevét, mert azok nem érkeztek meg a nemzeti csapat nürnbergi edzőtáborába, később azonban módosítottak az álláspontjukon.

Pierre Weiss, az IAAF főtitkára este, Berlinben bejelentette: a jamaicaiak visszavonták a kitiltással kapcsolatos kérésüket és ez nagyban az IAAF érdeme. Mint mondta: nyomást gyakoroltak a vezetőkre, mert “a hat atléta távolléte nem tett volna jót a világbajnokságnak”.

Így tehát mégis indulhat a viadalon Shelly-Ann Fraser, a női 100 m és Melanie Walker, a női 400 m gát pekingi olimpiai bajnoka, Asafa Powell korábbi világcsúcstartó, a 4×100-on pekingi győztes férfi váltó tagja, Shericka Williams, a női 400 m ötkarikás ezüstérmese, illetve a gátas Brigitte Foster-Hylton és a 400-as Kaliese Spence.

jövőre nincs több kiugrás

Január elsejétől új rajtszabályt vezetnek be az atlétikában, mely szerint már az első kiugrás kizárással jár a sprintszámokban. A javaslatot beterjesztő technikai bizottság vezetője, Jorge Salcedo kiemelte, hogy azért van szükség a változtatásra, mert a mostani rendszer – melyben egy futamban egy hibás rajt engedélyezett, majd ezután következik a kizárás – a csalóknak kedvez, akik szándékosan kiugranak, hogy vetélytársaikra így plusz nyomást gyakoroljanak. Az új szabályt 97-56-os szavazataránnyal fogadták el.

Lamine Diack IAAF-elnök a bevezetés időpontját a lehető legideálisabbnak nevezte: “A jövő évben kell végrehajtani ezt, amikor nincs nagy világverseny, s a versenyzőknek elegendő idejük marad, hogy a 2011-es vb-re hozzászokjanak az újításhoz” – mondta Diack.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik