Élet-Stílus

Betiltották a Wordöt

Szabadalombitorlás miatt egy bíróság elrendelte a Microsoft Word szövegszerkesztő jelenlegi formájában való árusítását az Egyesült Államokban.

A texasi kerületi bíróság bírája, Leonard Davis döntött az állandó hatályú felfüggesztés mellett, mely „megtiltja a Microsoft számára, hogy az Egyesült Államokban árusítsa, illetve importálja azon Microsoft Word-termékeit, melyek alkalmasak az XML, DOCX vagy DOCM fájlok (XML fájlok) megnyitására”.

A Microsoft egyelőre csak egy közleményben reagált, melyben az áll, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. A pert még 2007-ben a torontói székhelyű i4i indította a cégóriás ellen, mivel a vád szerint megsértette 5.787.449 számú szabadalmukat, melynek lényege, hogy szükségtelenné teszi a konvertáló kódok kézi beágyazását.

Az XML (Extensible Markup Language), az oldalleíró nyelv legfőbb előnye, hogy nemcsak a gépek, de az emberek számára is olvasható. A HTML-lel ellentétben, mely előre meghatározott tageket alkalmaz, az XML lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a felhasználók saját adat-tageket – például ár és termék – hozzanak létre.

Májusban a texasi szövetségi esküdtszék úgy határozott, hogy a Word 2003-ban és Word 2007-ben használt hagyományos XML tagelés megsértette az i4i szabadalmi jogait, ezért a Microsoftot 200 millió dolláros bírsággal sújtotta.

A keddi ítélet a Word jelenlegi formában történő betiltása mellett szabadalomsértés miatt 40 millió dolláros, valamint a bírósági eljárásért 37 millió dolláros bírságot szabott ki. Ezenfelül a Microsoft köteles 60 napon belül eleget tenni a tiltó határozatnak, mely kimondja, hogy az XML-t tartalmazó Word-termékeket tilos tesztelni, reklámozni és árusítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik