Élet-Stílus

Minden távon győzni akar Janics

Csütörtökön az előfutamokkal elkezdődik a kajak-kenusok idei legfontosabb versenye. A parádés Eb-szereplést követően a dartmouthi világbajnokságon is éremesőre számít a kapitány. Kovács Katalin és Janics Natasa öt-öt számban indul, ez utóbbi csak akkor lenne elégedett, ha öt aranyéremmel térne haza.

Öt aranyérem megszerzésének reményében kelt útra a magyar kajak-kenu válogatott az év fő eseményére, a kanadai Dartmouthban csütörtöktől vasárnapig sorra kerülő világbajnokságra. „Végigjárva az edzőtáborokat elmondhatom: nem reménykedem a jó szereplésben, hanem várom azt, és bátran tekintek a viadal elé” – fogalmazott Storcz Botond szövetségi kapitány, akinek decemberi kinevezése után ez lesz az első vb-je ebben a minőségében.

Érthető a kapitány optimizmusa, hiszen a júniusi Európa-bajnokságon minden várakozást felülmúlt a magyar csapat: a brandenburgi kontinenstornát hat arany-, kilenc ezüst- és két bronzéremmel zárta a csapat. Különösen a hölgyek voltak bombaformában, közülük senki nem végzett a másodiknál rosszabb helyen.

Kovács öt számban indul a vébén (MTI)

Kovács öt számban indul a vébén (MTI)

Kovács Katalin egymaga háromszor állhatott fel a dobogó tetejére, és a pekingi negyedik hely után verhetetlen volt egyesben 500-on és 1000 méteren. A 23-szoros világbajnok kajakkirálynőnek az 1997-es volt az első felnőtt világbajnoksága, és jó emlékeket őriz a dartmouthi pályáról, de nem szeretne esélyeket elemezni. Olimpiai bajnok párostársa, Janics Natasa ugyanakkor sokkal konkrétabban fogalmazott: öt aranyéremmel akar hazatérni Kanadából.

A korábban verhetetlen Kovács-Janics-páros a világbajnokságon csak 200 méteren ül hajóba. 1000 méteren Benedek Dalma és Medveczky Erika képviseli a magyar színeket, 500-on pedig Szabó Gabriella és Kozák Danuta próbálja megismételni az Eb-sikerét.

A férfiaknál az Eb-n is megmutatkozott, hogy nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, a riválisok rendre egy-egy távra specializálódnak. „Úgy érzem, több számban is éremesélyesek lehetünk, én legalább három érmet, közte egy aranyat várok a fiúktól – magyarázta Storcz Botond a szövetség honlapján. – Úgy érzem, sok van ebben a csapatban.”

Érmet vár Kammereréktől a kapitány (MTI)

Érmet vár Kammereréktől a kapitány (MTI)

Kucsera Gábor számára sem a Világkupán, sem az Európa-bajnokságon nem jött ki jól a lépés, de a kapitány szerint a legjobbak között a helye. „Kucsi rendkívüli képességű versenyző, akinek elsősorban a fejében kell rendet tenni az egyes számmal kapcsolatban – mondta a kapitány.”

A fiatal Gönczy Gábor és a rutinos Kökény Roland párosától is érmet vár Storcz, akárcsak 500 méteren a Kammerer-Kucsera kettőstől, és a 200 méteres csapathajótól. „Ezeket az egységeket mindenképpen a dobogóra várom, ugyanakkor bízom benne, hogy a többi versenyző is képes lesz meglepetést okozni Kanadában – folytatta Storcz Botond. – Nekem személy szerint igazi ajándék lenne, ha az olimpiai távú csapathajó is érmet szerezne ezen a világbajnokságon.”

A kenusoknál 1000 méteren Vajda Attila úgy tűnik megőrizte pekingi formáját, az Eb-n is ellenállhatatlan versenyzéssel hagyta le az ellenfeleket. Az olimpián még beugróként induló Sáfrán-testvérek mostanra egyértelmű esélyesek, de a négyes is jó eredményben bízhat 1000 méteren Dartmouthban.

a magyar vébécsapat

Férfi kajak:
K-1 1000 m: Kucsera Gábor
K-2 1000 m: Gönczy Gábor, Kökény Roland
K-4 1000 m: Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor, Boros Gergely
K-1 500 m: Molnár Péter
K-2 500 m: Kammerer Zoltán, Kucsera
K-1 200 m: Gyertyános Gergely
K-2 200 m: Kadler Viktor, Molnár
K-4 200 m: Kadler, Gyertyános, Beé István, Boros G.
4×200 m váltó: Gyertyános, Kadler, Dombi Rudolf, Beé

Női kajak:
K-1 1000 m: Kovács Katalin
K-2 1000 m: Medveczky Erika, Benedek Dalma
K-1 500 m: Kovács
K-2 500 m: Szabó Gabriella, Kozák Danuta
K-4 500 m: Kovács, Janics Natasa, Kozák, Benedek
K-1 200 m: Janics
K-2 200 m: Kovács, Janics
K-4 200 m: Paksy Tímea, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina
4×200 m váltó: Janics, Hegyi Zomilla, Fazekas, Paksy

Kenu:
C-1 1000 m: Vajda Attila
C-2 1000 m: Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály
C-4 1000 m: Korisánszky Péter, Széles Gábor, Varga Dávid, Sarudi Pál
C-1 500 m: Vajda
C-2 500 m: Széles, Varga
C-1 200 m: Horváth Gábor
C-2 200 m: Bozsik Attila, Horváth
C-4 200 m: Horváth, Bozsik A., Németh Gergő, Foltán László
4×200 m váltó: Horváth, Foltán, Vajda, Bozsik A.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik