Élet-Stílus

Ezer rendőr Óbudán

Ezer rendőrt mozgósított a BRFK, ellenőrökkel és sűrűbb járatokkal erősít a BKV, fokozott készültségben állnak az óbudai közterület-felügyelők és polgárőrök – a Sziget Fesztivált vigyázzák Óbudán.

A fesztivál idejére a környéken forgalomkorlátozást léptetett életbe, és több utcát is lezárt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A Hajógyári-szigeten és környékén naponta 150 rendőr teljesít szolgálatot, a rendezvény ideje alatt mintegy ezer egyenruhás vesz részt a biztosításban – mondta el az FN.hu-nak Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. A külföldiek magas száma miatt a magyarok mellett angol, holland, német és francia rendőrök is szolgálatot teljesítenek, ezenkívül a szigeten 24 órában működik egy tolmácsokkal „kiegészített” rendőrőrs is.

forrás: BRFK

forrás: BRFK

A rendőrség feladata a fesztivál területén elsősorban a vagyon elleni bűncselekmények és a kábítószerrel való visszaélések visszaszorítása, a szigeten kívül az autófeltörések és -lopások megakadályozása, valamint a forgalomirányítás. Az egyenruhások mellett mind a rendezvényen, mind a kerületben civil ruhás rendőrök is járőröznek, egyszerre vannak jelen a kábítószer-bűnözés elleni szolgálat, a zseblopási alosztály, a gépjárműbűnözés elleni osztály munkatársai, közrendvédelmi és közlekedési járőrök, motoros rendőrök, valamint a vízi rendészet.

Érdemes lyukasztani

A BKV a szentendrei HÉV és az 1-es villamos vonalán járatsűrítéssel, mobil jegypénztárakkal, információs pultokkal és éjszakai járatokkal készült az idei rendezvényre – mondta megkeresésünkre Szilágyi Károly, a közlekedési társaság szóvivője. A HÉV-kalauzok munkáját a fesztivál ideje alatt megerősített létszámmal segítik az ellenőrkollégák, és más járatokon is fokozott ellenőrzésekre lehet számítani – emelte ki a szóvivő.

A Sziget Fesztiválról és a környező utakról – térítés ellenében – a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF Zrt.) szállítja el a hulladékot, a cég tartja tisztán a területet, kivéve a színpadok előtti és a sátrak közti részt. Idén 178 darab 240 literes kukaedényt, 400 darab 1100 literes konténert, továbbá jónéhány, az utcákról már ismert narancssárga utcai hulladékgyűjtőt helyeztek ki – közölte lapunkkal az FKF Zrt.

A szelektív hulladékgyűjtésre öt darab szárazelemgyűjtő-tartály, valamint a vendéglátó egységeknél üveggyűjtő kukaedények szolgálnak. A rendezvények helyszíneinek takarítását minden nap 6-18 óra között 40 fő végzi folyamatosan, kézi erővel, szükség esetén takarító munkagépek, önfelszedők és locsolók is segítik munkát.

Óbuda-Békásmegyer Közterület Felügyelete nagy erőkkel segíti a helyszín biztosítását. Az ő feladatuk a rendőrjárőrök segítése, de leginkább a tilosban parkoló autók elszállíttatása. Hosszú évek tapasztalata, miszerint a fesztivál vendégei – elsősorban külföldiek – előszeretettel hagyják autójukat a szigetre vezető híd környéki zöldterületeken – tudtuk meg a kerület sajtóirodájától.

A polgárőr is „csak” állampolgár

Teljes létszámban vonulnak fel az óbudai polgárőrök is. Folyamatosan 8-10 munkatársuk rója az utakat gyalogosan, vagy saját személyautóján – tudtuk meg Szücs Lajostól, a Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület elnökétől. A polgárőrök elsősorban a Római parton és a Pók utcai lakótelepen járőröznek, vagyis a rendezvénytől viszonylag távol eső területeket őrzik. Néhányan azonban a szigeti bejárónál és környékén segítik a rendőrök és a közterület-felügyelők munkáját.

Szabálysértés, bűncselekmény megakadályozására a polgárőrnek sincs semmivel több „jogosítványa”, mint egy átlag állampolgárnak, ám ez is jóval több, mint gondolnánk – jegyzi meg Szücs Lajos. Jogában áll azonban az észlelt cselekményt megakadályozni, és az elkövetőt – ha ellenáll, akár fizikai kényszerrel is – a rendőrség megérkeztéig a tett helyszínén tartani. Fontos azonban a megfelelő jogi felkészültség, az intézkedés ugyanis könnyen önbíráskodásba fordulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik