Élet-Stílus

Lesz megint Vidor Fesztivál

Színházi előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, kiállításokkal és számos egyéb, többnyire ingyenes programmal várja a közönséget augusztus 28. és szeptember 5. között Nyíregyházán és környékén a VIII. Vidor Fesztivál, azaz a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje - közölték a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

“A vidámság és a derű szellemében szinte minden művészeti ág képviselői megjelennek” – hangsúlyozta a programsorozat összművészeti jellegét a központi rendezvényeknek otthont adó Nyíregyháza polgármestere, Csabai Lászlóné.

Színházi seregszemle

Mint Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette, a fesztivál földrajzilag is tovább terjeszkedik: idén a megyeszékhelyen kívül további 37 nyírségi településen lesznek rendezvények.

Tasnádi Csaba, a Vidor Fesztivált szervező nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója elmondta, a programsorozat gerincét hagyományosan a színházi seregszemle adja: idén többek között a budapesti Katona József Színház, Pintér Béla és Társulata, a Radnóti, az Örkény és a Miskolci Nemzeti Színház lép fel egy-egy vígjátékkal, illetve könnyedebb hangvételű darabbal, míg a Művész Stúdióban bábszínházi előadások kaptak helyet. A színházi zsűrit ebben az esztendőben Jókai Anna írónő vezeti – árulta el.

Mint Tasnádi Csaba hangsúlyozta, a fesztiválon azoknak is szórakozási lehetőséget kívánnak nyújtani, akik a belépő ellenében megtekinthető színházi produkciókra nem jutnak be, ezért a programok 90 százaléka ezúttal is ingyenes lesz. Az igazgató kiemelte: a Kossuth téren minden nap utcaszínházi előadásokat, két koncertet, majd általában egy-egy magyar filmvígjátékot tekinthet meg a közönség, többek között a Kaméleont, a Papírkutyákat vagy a Made in Hungáriát.

A tavaly 150 ezer nézőt vonzó Vidor Fesztivál zenei felhozataláról Szabó Tamás programigazgató számolt be. Elmondása szerint idén is sikerült igazi világzenei csillagokat Nyíregyházára csábítaniuk, így fellép az egyik legnevesebb afrikai énekesnő, a mali Oumou Sangaré, a Django Reinhardt-féle gipsy swinget képviselő holland Trio Rosenberg, a Gotan Projectből is ismert argentin “tangókirály”, Juan Carlos Cáceres, az “olasz cigány bulizenekar” Acquaragia Drom, valamint spanyol guineai és török előadók.

A hazai zenei életet olyan formációk képviselik, mint a Sebő Együttes, Bognár Szilvia és Zenekara, a Csík Zenekar és Lovasi András, de igazi különlegességnek ígérkezik az Oláh Gipsy Allstars fellépése is, ahol a Romano Drom, a Szilvási Gipsy Folk Band és a Ternipe mintegy 15 zenésze együtt muzsikál a főtér színpadán.

Képzőművészeti programok

A programigazgató a képzőművészeti programok közül kiemelte az Antal-Lusztig-gyűjteményből válogatott Gulácsy Lajos-tárlatot, valamint Fehér László kortárs festőművész kiállítását. A Megyeháza előtt táncház, a megyei könyvtárban irodalmi kávéház, a múzeum udvarán Éjszakai Dumaszínház kap helyet – említett néhány kísérőrendezvényt.

Szabó Tamás megjegyezte, a fesztivál Suli-buli programja során 14 iskolába viszik el a világzenét, egyben toleranciára is nevelve a fiatalokat, az Ovi-buli programban népzenei műsort kínálnak az óvodásoknak, de a fesztivál kórházakba, szociális intézményekbe, sőt, még börtönökbe is ellátogat.

Mint Tasnádi Csaba hangsúlyozta, a rendezvénysorozatra a külföldieket is várják, ezért a www.vidorfest.hu honlap idén már angol nyelven is elérhető. Csabai Lászlóné hozzátette, a szálláslehetőségek is bővültek a Nyíregyházi Főiskola frissen felújított, összesen 1000 férőhelyes kollégiumaival.

A színházigazgató elmondta, a fesztivál költségvetése 2009-ben 95 millió forint, ezt hozzávetőleg egyharmad-egyharmad arányban biztosítják a fenntartók (a város és a megye), a Nemzeti Kulturális Alap, valamint egyéb források (szponzori és jegybevételek). A belépők értékesítése augusztus 7-én kezdődik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik