Élet-Stílus

A laptop lefagy a melegben

Érdekes látszatellentmondásuk a technológiai termékeknek, ha melegük van, lefagynak. A nyári kánikulában mindenképp érdemes néhány hasznos, a gyártók által az FN-nek megfogalmazott tanácsot megfogadni.

Általános érvényű tapasztalat a gyártók azon határozott állásfoglalása, miszerint a piacra kerülés előtt minden terméküket szigorúan tesztelik. Így a cikkünkben szereplő TomTom GPS-ek, a Sony Ericsson mobilok és a HP laptopok is szigorú ellenőrzésen mentek keresztül, ami magában foglalja a szélsőséges hideg és meleg környezeti viszonyokban történő tesztelést is. Ez általában elektronikai termékeknél -10 és +55 Celsius-fok között mozog.

Az egyes termékek esetében azért jelentős eltérések vannak, amire érdemes külön odafigyelni. A TomTom navigációs készülékek például lítium-polimer elemekkel működnek, éppen ezért azt tanácsolják minden autósnak, hogy ne használják a készülékeiket nyirkos vagy nedves, korrodálást elősegítő helyen. Ugyanakkor nem tanácsos a készüléket a gépkocsiban vagy egyéb olyan helyen hagyni, ahol magas hőmérsékletnek lehet kitéve, és az 60 Celsius-fok fölé mehet.

A TomTom PNA-k (vagyis személyi navigációs asszisztensek) szintén tartalmaznak bizonyos alkotóelemet (itt is a lítium-polimer elemek), amelyek érzékenyek a hosszan tartó napsütésre és melegre. Talán nem meglepő, de ezeket érdemesebb magunknál tartani. Különösen fontos a jótállás kérdése, ugyanis nem terjed ki az olyan hibákra, illetve azok javítására, amelyek a helytelen használatból, csapadék, folyékony anyag, hő vagy baleset következtében okozott sérülésből, valamint erőszakos használatból származnak. A TomTom egyébként számos kiegészítőt nyújt, amelyet kimondottan a készülékek megóvása érdekében fejlesztett ki.

A laptop lefagy a melegben 1

Azoknak, akinek nincs módjukban a fentiek szerint tenni, még marad egy lehetőség. A TomTom például a motorosok számára kimondottan kültéri navigációra alkalmas GPS-t is gyárt. A TomTom Rider 2 a cég szerint bármilyen nyirkos időjárásban használható, valamint külön védőtokkal van ellátva, arra az esetre is, ha épp nem használnánk.

A mobil se szereti

A mobiltelefonok Achilles-sarka, mint az már egy-két nem éppen kellemes szituációban kiderült, az akkumulátor. Az akksik ugyanis a hőmérsékletre igencsak érzékenyek. A határ 60 Celsius-fok. Fontos, hogy az akkumulátor a töltés hatására is melegszik, ezért nem tanácsos tűző napon tölteni a készüléket. Az egyéb kényes részek, mint a kijelezők átlagos hőmérséklettűrése -20 és +60 Celsius-fok – viszonylag tág határ -, de érdemes odafigyelni, hogy ne hagyjuk kint a készüléket a tűző napon – tanácsolják a Sony Ericssonnál. Ez különösen a jótállás miatt fontos, mert az nem terjed ki az ilyen „megsüléses” esetekre.

A laptopok

A Hewlett-Packardnál (HP) kérdésünkre elmondták, hogy gépeiket extrém környezeti hatások esetére is tesztelik, ebbe beletartozik a hőmérséklet is. Így például a professional kategóriába tartozó HP EliteBook 6930p bekapcsolva -29 és 60 °C, kikapcsolva -51 és 81 °C közötti hőmérsékletet kell hogy kibírjon.

Kocsiban, napon hagyva azonban elképzelhetőek ennél magasabb hőmérsékletek is – ismeri el a gyártó, aminek már nem biztos, hogy a műanyag alkatrészek ellenállnak. A HP hivatalos vállalása bekapcsolva 0 és 35 °C, kikapcsolva -20 és 60 °C közötti hibatűrés, így az ezeken az értékeken túli hőmérsékletek már nem minősülnek rendeltetésszerű használatnak. Ergo a garancia nem lesz érvényesíthető. Ugyanakkor – mint azt ellenpéldaként megjegyezték – „láttunk már radiátoron megolvadt házú HP notebookot, ami házcsere után hibátlanul működött tovább.”

Az biztos, hogy egy notebook működés közben nem tudja annyira felmelegíteni magát, hogy tönkremenjen, mivel ha rossz szellőzés (letakart hűtőrács) esetén ez előfordul, akkor az érzékelők leállítják a gépet. Legbiztosabb, ha erős napsütésben inkább árnyékban tartjuk a laptopot, és parkoló autóban már csak a lopás veszélye miatt se hagyjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik