Élet-Stílus

Turkáljunk divatból

Nehéz követni a divat diktálta tempót, de gondoljunk ilyenkor is a pénztárcánkra és a környezetre – a ruhából is előbb-utóbb hulladék válik. Hulladéktippek az FN-en.

A divatipar szorgosan diktálja a tempót, hogy milyen időközönként „kell” váltanunk a ruhatárunkat, hogy az élbolyban maradjunk. Azt pedig már olyan sok helyen megírták az okosok, hogy az aktuális divat nem mindenkinek áll jól, keressünk tehát olyan ruhadarabokat, amelyek tartósak minőségben és jól illeszkednek egyéni stílusunkhoz. A vásárlás előtt érdemes a stíluskérdésen néhány kellemes percen át mélázni.

Ha úgy indulunk útnak, hogy tudjuk milyen stílusra, milyen színre és milyen konkrét ruhadarabra vadászunk, megspórolhatjuk azt, hogy a ruhadarab hazatérve a szekrény távoli zugában végezze, ne adj’ isten a kukában. Jól kiválasztott ruhadarab, kevesebb szemét! Jó választással máris egy lépést teszünk a környezettudatosság felé.

(forrás: HUMUSZ)

(forrás: HUMUSZ)

Higiénikusabb a természetes

A tartós ruhák kora sajnos leáldozóban, és a szomorú az, hogy még az ár alapján sem ítélhetünk egyértelműen. Ki kell mondani, hogy a vagyonokért kapható, márkás termékek olykor ugyanolyan silány minőségűek, mint a kisebb boltokban kiszúrt márkátlan darabok. Az már csak hab a tortán, hogy a nagy márkák közül nem egy élen jár a gyermekmunka kihasználásában a távol-keleti és a fejlődő országokban, ahol lényegében most már a textilipari termékek zöme készül árkategóriától függetlenül.

Az alapanyagok tekintetében keressük a természetes anyagokat, akár a biogazdálkodásból származó textileket, mert az – egyébként a PET palackok anyagából készülő – műszálas, műanyag termékek hulladékká válva nem bomlanak le a környezetben. A természetes anyagoknak egyébként is sokkal jobb a nedvszívó képessége, a szellőzése, így sokkal higiénikusabbak.

Használjuk újra – turkáló

Nem csupán a környezet, de a pénztárcánk is meghálálja, ha átgondoltan állítjuk össze a ruhatárunkat. Keressünk magunknak alapdarabokat a különböző alkalmakra, és tevékenységeinkre. A sokoldalú használatot segíti a nem túl harsány, nem túl extrém színválasztás – fekete, fehér, bézs, barna stb. –, amit aztán lehet színes, élénk kiegészítőkkel kombinálni. Olcsóbb egy újabb övet, kendőt venni egy csinos felsőhöz, mint minden alkalommal egy új felsőt. Arra is gondoljunk vásárláskor, hogy minél több meglévő ruhadarabunkkal tudjuk kombinálni az új szerzeményt.

Manapság divat turkálni és cserebere börzéken csencselni, az online aukciós házak ruhaforgalma is szépen alakul. Szerencsénkre, mondhatnánk, hiszen relatív olcsó mulatság, és valóban kihívás rálelni egy-egy érdekes darabra. Ha használt holmikat választunk, hozzájárulunk azok úgynevezett újrahasználatukhoz, ami a hulladékmegelőzés egyik legfontosabb módszere. Szóval, a turi a zöld életmód része.

A turkált, csereberéken szerzett darab általában nem jön velünk szembe ugyanolyan az utcán, azért előfordulhat, hogy nem teljesen ránk van szabva. A méretre igazításnál első dolgunk rohanni a közeli szabóhoz, a nagyihoz vagy a szomszéd nénihez. A testreszabott egyedi ruhákról elterjedt, hogy az csak a felsőbb rétegek kiváltsága, pedig a varratás sok esetben akár olcsóbb is, mint az itt-ott szorító vagy lötyögő konfekcióruha. Az eredmény pedig egy abszolút egyedi, jól megvarrt – tehát tartós – darab, és közben megint tettünk egy szívességet a környezetnek, hiszen segítjük a hazai kisiparosokat, így kevesebb a szállítás által okozott szennyezés, és fenntarthatóbbá válik a hazai gazdaság. A bátrabbak varrótanfolyamra is mehetnek, ami barátnős programnak is kiváló.

Adjuk tovább

Mi tegyünk, ha a ruhatárunkban leáldoztak egy-két darabnak? Ha már használhatatlan, akkor válhat belőle portörlő, esetleg szétszabdalhatjuk, és újra összevarrhatjuk, így abból egy újabb kiegészítő, ruha készülhet, vagy akár lámpaernyő, párnahuzat és egyéb lakberendezési tárgy. A használt takaróknak, rongyoknak az állatmenhelyeken is mindig örülnek. Ha még használható, csak meguntuk a ruhát, akkor ajándékozzuk oda ismerőseinknek, vagy vigyük el a helyi családsegítő szolgálathoz, keressünk rászoruló hajléktalan gondozó központokat, idősek otthonát vagy gyermekotthont.

„A ruha teszi az embert” – ez sajnos éppen igaz a mai társadalmi viszonyokra. Igenis a környezettudatosság része az, hogy nem hagyjuk elhatalmasodni rajtunk a márkákat és az öncélú divattrendeket, ésszel válasszuk ki saját kollekciónkat! Ne legyünk élő – ingyenes – reklámhordozók, ne a márkajel miatt figyeljenek fel ránk, hanem a személyiségünk, egyediségünk keltse fel az érdeklődést!

bővebben

A témáról bővebben a Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ) honlapján olvashat.

Cikkünk szerzője Graczka Sylvia, a Hulladék Munkaszövetség munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik