Élet-Stílus

Madonnát mindenki utálja?

Bár rajongók tízezrei várják a fellépést, Madonna ellen az MLSZ és több istálló-tulajdonos is kikelt. A popdíva ellen korábban is sokan tiltakoztak: a kommunisták, a katolikusok, az ortodoxok és rabbik is nemtetszésüknek adtak hangot. Ráadásul személyzete szerint az ötvenéves énekesnő lelketlen zsarnok. Hétfőn kiderül, lesz-e Madonna-koncert Budapesten.

Madonna első magyarországi fellépése augusztus 22-én lesz a tervek szerint. A helyszín egyelőre bizonytalan, kérdéses, hogy a legnagyobb hazai stadionba beengedik-e a popdívát. Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a gyep miatt aggódik: nem tartják biztosnak, hogy a szervező rendbe hozza a talajt a szeptember 5-i, sorsdöntőnek kikiáltott világbajnoki selejtezőre.

Korábban biztosnak tűnt, hogy a Kincsem Parkban lép fel Madonna, de ott az istállótulajdonosok féltették lovaikat a nagy zajtól. A rajongók bizakodva várják a hétfői, az MLSZ és a koncertet szervező Live Nation közti egyeztetést. A héten már biztosra mondott helyszínként megjelölt Puskás Ferenc Stadionban ugyanis a futball szövetség ellenállása miatt könnyen lehet, hogy mégsem lesz fellépés.

A katolikusoknak és a kommunistáknak sem tetszik

Nem először fordul elő, hogy Madonna koncertje ellen tiltakoznak, igaz, eddig többnyire vallási szervezetek és különböző egyházak emelték fel szavukat a szerintük erkölcstelen előadóművész miatt. Legutóbb a varsói érsek kelt ki a sztár ellen, mert a lengyelországi koncertet augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén tartják. Kazimierz Nycz érsek ezt cinikus lépésnek és tudatos provokációnak tartja, egyben felszólította a katolikus hívőket, hogy augusztus elsejétől mindennap közös imával tiltakozzanak a fellépés ellen.

A Sticky & Sweet turné keretében Szentpétervárra is ellátogat Madonna. A város vezetői szerint látogatása miatt nő a káromkodás a lakosok körében, rajtuk kívül az orosz kommunisták is felszólaltak vasárnapi fellépése kapcsán. Megkérték Madonnát, hogy mellőzze a kihívó viselkedést, hiszen az 1917-es forradalom („Nagy Októberi Szocialista Forradalom”) központi helyszínének számító Palota téren fog fellépni. A kommunisták ugyanakkor remélik, hogy felcsendül legalább egy forradalmi dal, de legjobban az internacionálénak örülnének.

Madonna a kereszten

Kisebb-nagyobb botrányok mindig is kísérték az ötvenéves énekest, de 2006-os Confessions turnéja rég nem látott egységbe kovácsolta a különböző egyházakat és azok követőit.

Madonna keresztre feszítve jelent meg Los Angeles-i fellépésén, majd arról leszállva töviskoszorúval a fején énekelt. Az esetet elítélte a római katolikus és az anglikán egyház, de mellettük orosz ortodoxok és izraeliták is felháborodtak. Moszkvában százfős tüntetésen tiltakoztak radikális orosz ortodoxok, az esemény tetőpontjaként Madonna átszúrt poszterét gyújtották volna fel, de ezt a helyi rendőrség megakadályozta. A Luzsnyiki Stadion elől a koncert napján is elvittek a rendőrök pár vehemensebb tiltakozót.

Tüntettek Madonna ellen (Fotó: MTI)

Tüntettek Madonna ellen (Fotó: MTI)

A művésznő vallási irányultságú törekvései okán sem lett sokkal népszerűbb egyházi körökben. Több hollywoodi hírességhez hasonlóan Madonna is a Kabbala-tan követője, emiatt azonban ortodox rabbik tiltakoztak. Sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy divattá vált a vallás követése a sztárvilágban és őszinte szándékáról Madonna sem tudta őket meggyőzni. 2005-ben kiadott Isaac című száma szintén nem volt nagy siker az ortodox zsidók körében.

Nem csak a mélyen hívők haragját vívta ki Madonna, közvetlen környezete gyakran panaszkodik modorára és – nem létező – emberségére. 2008-as turnéja elején többen kikeltek a stábból „kisstílű és zsarnoki” főnökük ellen. Személyzete minden lehetőt megtett egy-egy koncert sikerességéért, cserébe színvonaltalan szállodákban helyezték el őket és fapados járatokon utaztak.

Madonna koncert közben - zsarnok vagy popdíva? (Fotó: MTI)

Madonna koncert közben – zsarnok vagy popdíva? (Fotó: MTI)

A fellépéseken hozzászólni sem lehetett, Madonna még az előtte zenélőket sem engedte közel magához – ezt 2008 őszén Robyn, a svéd énekesnő mesélte egy lapnak, mikor egy ízben előzenekara volt Madonnának. Sofőrök, dadusok és személyi asszisztensek menekülnek tőle, amikor már nem bírják a 24 órás munkatempót és a lelketlen főnökasszonyt.

Sokan mégis imádják

Rajongói a jelek szerint nem foglalkoznak a tiltakozókkal. A 2008 augusztusában útjára indult turné során decemberig 17 országban 58 koncertet adott, és női előadóként rekordgyanús, 282 millió dolláros bevételt könyvelhetett el.

Gyakorlatilag mindenhol telt ház előtt énekelt, több helyen több mint hetvenezer ember előtt. Ezt megtoldva indult el újra a Sweet & Sticky turné 22 új állomással, közte Magyarországgal is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik