Élet-Stílus

Iszlám központ épülhet Újbudán

A lakók tiltakozása ellenére az újbudai önkormányzat elvileg jóváhagyta az iszlám központ építéséről szóló tervet - írta a Népszabadság.

Gyaníthatóan nemzetbiztonsági okok miatt nem létesült eddig iszlám központ Magyarországon. Az iszlám szervezetek jelenleg lakásból kialakított imateremben vagy családi házban működnek, frekventált helyen lévő, komoly vallási és kulturális központot eddig nem sikerült létrehozniuk.

Az Iszlám Egyházhoz kötődő Jótékonysági Béke Alapítvány még 2005-ben vette meg az újbudai (XI. kerületi) önkormányzattól a Budaörsi út-Holdvilág utca- Bajmóci utca által határolt területet, azzal a nem titkolt céllal, hogy a Sas-hegy lábánál építse fel az iszlám vallási és kulturális központot. Az új létesítményben vallási összejöveteleket, előadásokat, képzéseket tartanának, és egy ötvenezer kötetes könyvtárat is kialakítanának. Az eredeti elképzelés szerint az épülethez tartozna egy minaret is.

Mindehhez a városrendezési szabályzat módosítására volt szükség. Az önkormányzati testület júniusban egyhangúlag elfogadta az előterjesztést. Az épületmagasságot a korábbi javaslathoz képest az önkormányzat korlátozta, így minaret valószínűleg nem épülhet: az iszlám központ azonban elvileg zöld jelzést kapott – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik