Élet-Stílus

Húszezres bírság a vezetés közbeni telefonálásért

A szokásosnál nagyobb büntetésre számíthatnak mától azok, akik megszegik a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak vagy a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezéseket - írta a Népszabadság.

Mostantól nem a szabálysértési, hanem a közlekedési törvényben foglaltak szerint büntetik ezeket a kihágásokat a rendőrök. A rendőrnek kötelező a szabályszegést rögzítenie, és az azt követő közigazgatási hatósági eljárásban fix összegű, a jelenleg szokásosnál nagyobb büntetést szabnak ki.

A most hatályba lépő jogszabály-módosítás szerint, aki menet közben kihangosító nélkül telefonál, tízezertől húszezer forintig terjedő büntetésre számíthat. A biztonsági öv becsatolásának elmulasztása, illetve a bukósisak nélküli motorozás tízezertől harmincezer forintig terjedő összegbe kerülhet, ha pedig valaki megfelelő biztonsági ülés nélkül szállít gyereket, annak legkevesebb 15 ezer, de legfeljebb 45 ezer forintot kell fizetnie.

Az alsó határ lakott területen belül elkövetett szabálysértés esetén érvényes, míg autópályán a maximumot kell kiszabni – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik