Élet-Stílus

Hétfőtől lebénul Budapest?

A már jelenleg is tartó munkálatok, útlezárások mellett a hétvégén útfelújítás kezdődik a Múzeum körúton illetve Nagykörúton, hétfőtől pedig a Thököly úton, a Budai alsó rakparton, valamint a Hűvösvölgyi úton is.

Hétfőn, augusztus 3-án indul a Thököly út, a Budai alsó rakpart és a Hűvösvölgyi út felújítása, a Fővárosi Önkormányzat által még 2005-ben elkezdett Podmaniczky Program keretében, amely a fővárosi utakat hivatott felújítani. A program tervezete szerint Budapesten 2010-ig több mint 530 kilométer hosszú úthálózat újul meg. Az elmúlt négy évben összesen 423 kilométer hosszú útpályát újítottak fel, a maradékból az idén 43, 2010-ben pedig 75 kilométer hosszú utat újítanak fel.

Hétfőtől lebénul Budapest? 1

Kiskörúton, Nagykörúton is dolgoznak egy időben

A Fővinform által közölt információk alapján pénteken kezdődik a Múzeum körút felújítása, aminek eredményeként lezárják az Astoria felé vezető külső sávot, közben a Kálvin térnél tovább tartanak a metróépítési munkák. Az Üllői úton is csak egy sáv járható, valamint lezárták az Üllői útról a Baross utcába átvezető Szabó Ervin téri útpályát, a forgalmat pedig a Szentkirályi utcába terelték. A Baross utca már a Szentkirályi utcától egyirányú befelé. A kifelé haladók, akárcsak az arra közlekedő BKV járatok is, a József körúton át érhetik el a Baross utcát. A térre érkezők a Kecskeméti utcába az átépítés miatt nem hajthatnak be.

Továbbá szombaton indul a nagykörúti villamospálya felújítása is a Moszkva tér és a Blaha Lujza tér között, emiatt a 4-es és a 6-os villamosokat autóbuszokkal pótolják várhatóan augusztus 19-ig. Ezen a szakaszon helyenként megállási tilalmat rendeltek el, mivel a pótlóbuszok számára buszsávot alakítanak ki. A buszok a peron ellenkező oldalán állnak meg az Oktogonnál, a Margit szigetnél és a Mechwart ligetnél, a Jászai Mari téren pedig a buszmegállóban.

A Thököly úton két hónapig 1-1 sávban

Hétfőtől a Thököly úton való felújítási munkálatokat két szakaszon végzik: a Dózsa György út és a Hungária körút között a jelenlegi nagykockaköves szakaszon egy egyszerűbb, ideiglenes pályaszerkezetet építenek. Három réteg aszfalttal újítják fel az elhasználódott útpályát, emellett lokális útalapcserét is végeznek.

A Mexikói út és a Nagy Lajos király útja között pedig kopóréteg cserére kerül sor. A nagyon rossz állapotban lévő járdaszakaszokat és kapubehajtókat kijavítják, a kereszteződésekben pedig lesüllyesztik a járdákat, hogy akadálymentesítsék az átkelőket a gyalogosok számára. Az itt található buszmegállók szerkezetét is megerősítik, hogy azok a nagy terhelés ellenére se legyenek nyomvályúsak.

A Thököly út felújításra kerülő szakaszain várhatóan két hónapig irányonként 1-1 sávban, maximum 30km/h-val közlekedhetnek az autósok és parkolási tilalom lesz érvényben a területen.

A Budai alsó rakparton a Zsigmond tér és a Mozaik utca közötti szakaszon kerül sor munkálatokra, amely jelenleg is zárva van az autóforgalom elől, a Budai-parti Főgyűjtőcsatorna, valamint az Üstökös utcai új csomópont építése miatt. A Hajógyári szigetre az Északi híd irányából továbbra is be lehet hajtani.

A Hűvösvölgyi úton is félpályás útlezárás

A II. kerületi Hűvösvölgyi út a Budakeszi és a Hidegkúti út között kerül felújításra, minek eredményeként a Hidegkúti úton át egészen Budapest határáig lehet majd felújított útszakaszon közlekedni, amely több mint 8 kilométeres, összefüggő útszakaszt jelent.

A Hűvösvölgyi út egyes szakaszain két, nagy részén pedig három új aszfaltréteget borítanak az elbontott régi útburkolat helyére, továbbá újjáépítik az út menti szegélyeket és járdákat. Emellett megerősítik a buszmegállókat, hogy azok jobban bírják a forgalom terhelését.

A felújítások alatt a megszokott forgalomkorlátozások, így például a 30 km/h-s sebességkorlátozás, valamint a parkolási tilalom lesznek érvényben. A kivitelezés teljes ideje alatt félpályás útlezárás lassítja majd a haladást, az autósok pedig mindkét irányban közlekedhetnek a területen.

A felsoroltakkal nem ér véget a lista, ugyanis szintén útfelújítás kezdődik a XI. kerületi Menyecske utca Balatoni út és a Neszmélyi út közötti szakaszán, valamint a XII. kerületi Apor Vilmos tér, illetve a XVII. kerületi Ferihegyi út felújítása, a Pesti út és az Ananász utca között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik