Élet-Stílus

Németországban kitört a “schumánia”

Hiába ígérte meg három évvel ezelőtt feleségének, Corinnának, hogy a jövőben csak a családdal foglalkozik, a hívószónak nem tudott ellenállni - emelték ki a csütörtöki német újságok Michael Schumacher visszatérésével kapcsolatban. Mindenesetre Németországban egy csapásra kitört a "schumánia".

Az újságok a döntést a Forma-1 eddigi legnagyobb szenzációjának minősítették, Schumacher már az augusztus 23-i valenciai megmérettetés előtt a mennybe ment, a lapok egyenesen a Ferrari “mentőangyalának” nevezték.

A Budapesten súlyos sérülést szenvedett Felipe Massát helyettesítő Schumi újbóli harcba szállása csütörtökre minden más hírt háttérbe szorított Németországban. Valamennyi újság címlapján a Forma-1 eddigi legeredményesebb versenyzőjének hatalmas fotója – és a visszatérés híre – szerepelt, több lap külön kommentárt is szentelt a visszatérésnek. És a hírekből kicsengett: Németország ismét büszke egyik legnevesebb sportolójára.

Visszaül a Ferrariba (MTI/EPA)

Visszaül a Ferrariba (MTI/EPA)

Az első szakértői vélemények szerint a népszerű Schumi – noha már 40 éves és három évvel ezelőtt Sao Paulóban hagyta abba a versenyzést – megfelelően fitt ahhoz, hogy ismét a versenyautó volánja mögé üljön. A korábbi sokszoros bajnok osztrák Niki Laudát csak az lepte meg, hogy a visszatéréssel kapcsolatban ilyen gyors döntés született. Lauda úgy vélekedett, hogy a Ferrari szempontjából ez a legjobb megoldás. Sőt – mint hozzátette -, semmi ok nincs azt feltételezni, hogy Schumacher nem ott folytatja, ahol három évvel ezelőtt abbahagyta. A korábbi többszörös világbajnok azt azonban nem tartotta valószínűnek, hogy Schumacher Massa felgyógyulása után is “versenyben” marad.

Laudához hasonlóan a legnagyobb megértéssel nyilatkozott Németország egyik legkiválóbb – korábbi – futballkapusa, a labdarúgástól tavaly 39 évesen visszavonult Oliver Kahn. Kahn természetesnek nevezte, hogy Schumacher nem tudott ellenállni a kihívásnak, és úgy vélte, hogy a Forma-1 eddigi legeredményesebb versenyzője ismét eredményes lesz. Ő maga azonban egyelőre nem kívánja folytatni Schumacher példáját – tette hozzá.

A német versenyző menedzsere, Willi Veber elismerte, hogy megpróbálta lebeszélni Schumit a visszatérésről. Egy csütörtöki interjúban kifejtette: csak attól tartott, hogy “pártfogoltjával” szemben óriásiak lesznek az elvárások. “Ha Schumacher ismét versenyautóba ül, az emberek csakis győzelmet akarnak látni” – hangoztatta Weber, megértve ugyanakkor azt is, hogy a Ferrari kérésére nem lehetett nemet mondani.

Értesülések szerint minden idők legnagyobb Forma-1-es versenyzője már meg is kezdte a felkészülést a valenciai “beugrásra”. A hétszeres világbajnok számára a Ferrari különleges edzésprogramot dolgozott ki, figyelembe véve azt, hogy a jelenlegi versenyautóval a teszt nem megengedett. Schumachernek ezért a tavalyi autóval kell lehetőség szerint minél több kört lerónia, csak hogy ismét “nyeregben” érezhesse magát.

Schumi újból “ringbe” száll, mert imádja a Forma-1-et, szereti a Ferrarit, a kihívást és a kockázatot – hangzott az általános vélemény. Abban pedig senki nem kételkedett, hogy Michael Schumacher Németországnak már a visszatérés bejelentésével is óriási örömet szerzett. És a Bild tudósítása szerint felesége, Corinna sem haragudott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik