Élet-Stílus

Massa súlyosan megsérült a Hungaroringen (videó)

Felipe Massa, a Ferrari brazil pilótája nagyon súlyos sérüléseket szenvedett, meg is kellett műteni, miután a Forma-1-es Magyar Nagydíj időmérőjén fejen találta egy leszakadt alkatrész. Jelenleg altatásban, lélegeztetőgépen van. A pole pozíciót a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso szerezte meg.

Súlyos, életveszélyes, de stabil állapotban van Felipe Massa, a Ferrari brazil pilótája – ezt dr. Bazsó Péter, a Honvéd Kórház orvosigazgatója és dr. Zsiros Lajos, a Magyar Honvédség fősebésze mondta el közös, szombat esti sajtótájékoztatóján.

Massát 15:20-kor szállították be a Honvéd Kórház intenzív osztályára, és egyórás előkészítés után megoperálták.
A szerencsétlenül járt sportoló jelenleg altatásban, lélegeztetőgépen van. Vasárnap ébresztik majd fel.

A Ferrari szombat késő este az orvosok közlése ellenére cáfolta, hogy brazil pilótája életveszélyben lenne. Luca Colajanni, az olasz istálló szóvivője azt mondta: Massa állapota kielégítő.

A Nemzeti Sport internetes kiadása úgy értesült: a baleset következtében Felipe Massa arc-, illetve homlokcsonttörést szenvedett. Ezeket, illetve az elülső homloklebenyét kellett megműteni, nehogy még súlyosabb agyödéma alakuljon ki nála. A lap úgy tudja, amikor az autóból kivették, magánál volt, de a mentőhelikopterben ismét elvesztette az eszméletét.

Az MTI tudósítója arról számolt be, hogy a kórház előtt több tucat szurkoló várakozik, néhányan megrendülve könnyeznek.

Előzmények: egy rugó találta el Massa fejét

A tavalyi szezont második helyen záró Felipe Massa csúnya balesetet szenvedett a Magyar Nagydíj időmérőjének második szakaszában. A brazil pilóta fejét egy felrepülő alkatrész eltalálta, ezután elhagyta az ideális ívet, nyílegyenesen áthajtott bukótéren, és autójával a gumifalba csapódott.

GALÉRIA

GALÉRIA

A felvételek tanúsága szerint Massa megszédülhetett, akikor a Rubens Barrichello autójáról leszakadt egykilós rugó nagy tempónál a fejéhez vágódott, az eszméletét azonban nem veszítette el, a becsapódást megelőzően minimálisat fékezett.

Később percekig mozdulatlan maradt, és állapotáról sokáig semmit sem lehetett tudni. A honfitárs, a veterán Barrichello is aggódva várta híreket, de okosabb ő sem volt, amikor a boxutcában az időmérőt közvetítő RTL Klubnak nyilatkozott.

Massa balesete

A Ferrari sajtófőnöke az időmérő után azt elmondta, a 28 esztendős versenyző zúzódásos koponyasérülést szenvedett, de végig öntudatánál volt. Hozzátette: a mogyoródi pályán elvégzett első vizsgálatok során Massa valamennyi életfunkciója működött, és kommunikált a környezetével. A szerencsétlenül járt versenyzőt mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Henry Surtees fejét egy kerék találta el

Tizennyolc éves Henry Surtees – az 1964-ben Forma-1-es világbajnok John Surtees fia – a múlt vasárnapi, angliai Forma-2-es futamon szenvedett halálos balestet, miután az előtte haladó Jack Clarke autójáról leszakadt kerék eltalálta a fejét. Henry elvesztette eszméletét, s autója a kerítésnek rohant. A mentők azonnal a pálya kórházába szállították, stabilizálták állapotát, majd mentőhelikopterrel egy londoni kórházba vitték. Azonban hiába próbált meg mindent az egészségügyi személyzet, a kórházban belehalt sérülésébe.

Alonso nyerte az időmérőt

Az első rajthelyet idén először, pályafutása során 18. alkalommal a spanyol Fernando Alonso szerezte meg, megelőzve a Red Bull-os német Sebastian Vettelt és az ausztrál Mark Webbert. Érdekes, hogy mind a három autót Renault-errőforrás hajtja.

A három szabadesésből kettőt is megnyerő, világbajnoki címvédő brit Lewis Hamilton negyedik lett. Az éllovas brit Jenson Button viszont csak a nyolcadik helyen zárta az időmérőt – a 2007-es világbajnok finn Kimi Räikkönen mögött -, csapattársa, Barrichello pedig még az első tízbe sem fért be, 13. lett. Ebből arra következtetni, hogy hullámvölgybe került a Brawn GP.
Massa 10. volt, de nélküle kerül sor a magyar futamra.

A kaotikussá vált időmérő végén a kétszeres vb-győztes Alonso személyesen kereste fel pilótatársait, hogy megtudja, ki milyen időeredményt ért el, a rendszer meghibásodása miatt ugyanis sokáig nem lehetett tudni, hogy ki hányadik helyen zárt.

Nyilatkozatok

Fernando Alonso: „Különleges pálya ez számomra, hiszen itt nyertem életemben először, ráadásul itt nagyon fontos az, hogy megfelelő helyről induljon az ember. Szeretnénk jó eredményt elérni, hiszen eddig az idén ez elmaradt, nagy szükségünk van a pontokra. Ebben az idényben gyakorlatilag először teljesítettünk jól, remélem, s ezzel most elindulunk fölfelé, a szezon második felében ott leszünk az élen.”

Sebastian Vettel: „Még mindig nem vagyok teljesen elégedett, de a kvalifikáció utolsó részében már közel voltam ahhoz, ahogyan teljesíteni szeretnék. Az első két részben elég nagy volt a forgalom, így nem tudtam gyors lenni.

Mark Webber: „Jó pozícióból indulok vasárnap, remekül teljesített a csapatunk, várom már a holnapi futamot.”

Időmérő:
1. Fernando Alonso (spanyol, Renault) 1:21.569
2. Sebastian Vettel (német, Red Bull) +0.038
3. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) +0.172
4. Lewis Hamilton (brit, McLaren) +0.270
5. Nico Rosberg (német, Williams) +0.321
6. Heikki Kovalainen (finn, McLaren) +0.526
7. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +0.899
8. Jenson Button (brit, Brawn) +0.942
9. Nakadzsima Kazuki (japán, Williams) +1.266 24
10. Felipe Massa (brazil, Ferrari) – idő nélkül

A második szakasz kiesői:
11. Sébastien Buemi (svájci, Toro Rosso) 1:21.002
12. Jarno Trulli (olasz, Toyota) 1:21.082
13. Rubens Barrichello (brazil, Brawn GP) 1:21.222
14. Timo Glock (német, Toyota) 1:21.242
15. Nelsinho Piquet (brazil, Renault) 1:21.389

Az első szakasz kiesői:
16. Nick Heidfeld (német, BMW) 1:21.738
17. Giancarlo Fisichella (olasz, Force India) 1:21.807
18. Adrian Sutil (német, Force India) 1:21.868
19. Robert Kubica (lengyel, BMW) 1:21.901
20. Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso) 1:22.359

Folyamatosan frissülő Forma 1 hírek a Vezess.hu oldalon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik