Élet-Stílus

Tiltják a csodadresszeket

A vizessportok nemzetközi szövetsége (FINA) 2010-től betiltja a hónapok óta vitatott, az úszók teljesítményét nagyban növelő csodadresszek használatát.

Az általában jól értesült swimmnews.com internetes portál értesülései szerint a FINA-kongresszuson megszületett a döntés, amely szerint jövőre tiltott lesz az egész testet fedő úszóruha használata, sőt, a dresszek nem érhetnek az úszók térdei alá, és kizárólag klasszikus textil anyagból készülhetnek.

Tiltják a csodadresszeket 1

Ez azt jelenti, hogy az eddig használt poliuretán alapanyagból nem készíthetnek versenyruhákat a gyártók, ez ugyanis nem eresztette át a vizet, a levegőt azonban képes volt magában tartani, jelentősen növelve ezzel a versenyzők teljesítményét.

A férfiak ruházata az új szabályozás szerint deréktől térdig takarhatja az úszók testét, míg a nőknél a vállakat nem fedhetik az úszódresszek.

A szigorításokra azért volt szükség, mert a high-tech dresszek lényegében forradalmasították az úszást, a sportágban ezekkel tavaly február óta több mint száz világrekord született.

FINA: Gyárfás a végrehajtó bizottságban

Gyárfás Tamást beválasztották a vizessportok nemzetközi szövetsége (FINA) végrehajtó bizottságába. Az úszósportban ilyen magas tisztséget utoljára Rajki Béla töltött be, még 1968-ban. „Köszönöm mindenkinek, aki segített ebben a nagyszerű sportdiplomáciai sikerben – mondta Gyárfás, a magyar szövetség elnöke, akit tavaly az európai szövetség (LEN) alelnökévé választottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik