Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Vega vagy Novocain

Jön Suzanne Vega, DJ Vadim, a Nine Inch Nails, Jan Garbarek, Candy Dulfer, Wynton Marsalis, Salif Keita – világsztárjárás várható a hétvégén. Siófokon az Eddát emelik ikonná, a Zöld Pardonban a 30Y-t és Ganxta Zolit kaphatjuk el. Programajánló.

A hétvégén Veszprémben vannak talán a legrangosabb koncertek, az Ünnepi Játékok évről évre a legrangosabb fellépőket hívja el a királyi várban emelt színpadra. Siófokon 13 együttes adja elő a saját stílusába az Edda dalait, a Mokka Cukában pedig az orosz DJ Vadim tekeri a talpalávalót. A mozikba megérkezett az új Harry Potter-film. A televíziók nem is versenyeznek már a nyári programokkal, alig találni nézhető műsort a kínálatban.
Kérdés: menjek vagy maradjak?

péntek, július 24.

A Veszprémi Ünnepi Játékok pénteken (is) egy igazi világsztárt köszönthet: Jan Garbarek lép fel a várban. A norvég királyi ház lovagját a kortárs európai jazzművészet legnagyobb alkotóegyéniségének, és Európa legjobb szaxofonjátékosának szokás aposztrofálni. Értékadó zenéje – amelyet, mondjuk úgy írhatnánk le, hogy gyönyörű melódiákkal átszőtt skandináv jazz – világszerte rendkívül népszerű, ritkaságszámba menő koncertjei iránt óriási az érdeklődés mindenütt. Hazánkban többször fellépett már, mindig teltház előtt. Naná!

Jan Garbarek

Jan Garbarek

Budapesten is több világsztár teszi tiszteletét. Itt van mindjárt az alap és kultikus industrial rock csapat, a Nine Inch Nails. Az egyszemélyes művészi diktátor, Trent Reznor úgy döntött, a zenekar elbúcsúzik a színpadtól, és a közönségtől és ennek kapcsán egy világkörüli turnéra indult. S a világ részének tekintik a magyar fővárost is, ahol a Syma Csarnok állóképességét teszik próbára. A Mokka Cukába az orosz producerfenomén, a súlyos betegségéből felgyógyult és ezt új albummal ünneplő DJ Vadim vezeti elő nem mindennapi tudományát. “Képzeld el úgy az új lemezt, mint a Soul II Soul találkozása a Daft Punk-kal, vagy tudod mit? Hívjuk soulstep-nek!” – jellemzi Vadim a U Can’T Lurn Imaginashun albumot.

Nine Inch Nails

Nine Inch Nails

Az Óbudai Nyár keretében ezúttal a Besh o drom ad ingyenes koncertet, a Zöld Pardonban pedig a hazai gengszterrap fenegyereke, Ganxta Zoli osztja majd az észt.

szombat, július 25.

A Gödör Klub teraszán lép fel a nyolcvanas és kilencvenes évek egyik meghatározó amerikai énekesnője, Suzanne Vega. Neo-folk, modern folk – teljesen mindegy, minek nevezzük azt a műfajt, amivel a kaliforniai születésű Suzanne Nadine Vega a nyolcvanas években berobbant, lényeg, hogy az akusztikus gitárral kísért jellegzetes énekhang tetszést aratott (és arat ma is) világszerte. Az énekesnő idén nyáron ünnepli 50. születésnapját. „Ez most egy alkalmas pillanat visszatekinteni és azt mondani: itt van, amit csináltam” – vallja, aki így nyilatkozott egy interjúban: „ha a középiskolában azt mondod, hogy ez a gyerek (aki technikailag nem tudott énekelni és nem volt nagyon társaságkedvelő) egy 20 éves karriert fog befutni mint előadó és popdalíró, senki se hitt volna neked!” A koncert előtt Dévényi Ádám vezeti elő édes-bús dalait.

Suzanne Vega

Suzanne Vega

A siófoki Coke Clubban ezúttal az Edda Műveket emeli 13 mai zenekar ikonná. Pataki Attila dalait olyanok alakították át és adják elő, mint Ganxsta Zolee, a Supernem, a Belmondo, Váczi Eszter, a Back II Black, az Odett and the Go Girls, a Rómaó Vérzik, a Zuboly, Soerii és Poolek, valamint a Subscribe. Nagyon érdekes előadásnak ígérkezik Harcsa Veronikáé is, aki a Honvéd férfikarral ad majd elő két EDDA-dalt. Lesz egy nagy öreg is a fellépők között: Deák Bill Gyula.

Maceo Parker

Maceo Parker

Veszprémben szombaton két világsztár is fellép, az énekes-szaxofonos Candy Dulfer, és a a soul, a funk, a jazz és a hip-hop elemeit összemixelő trombitás Maceo Parker. A Balaton Sound után egy újabb fesztiválnak ad otthont Zamárdi is, konkrétan az utcazenészek, kézművesek, zsonglőrök fesztiváljának.

vasárnap, július 26.

Egy igazi jazznagyágyú, a Miles Davis utáni korszak vezető muzsikusa, a trombitás-zeneszerző-zenekarvezető Wynton Marsalis és a Lincoln Center Jazz Orchestra áll először Magyarországon színpadra vasárnap. A 9 Grammy-díjas, és a “Blood on the Fields” című jazz oratóriumáért Puriltzer-díjas (!) zenész a Kongresszusi Központba varázsolja el a hallgatóságot. Egy kvintettel jelentkezik, amelynek összeállítása: Wynton Marsalis – trombita, Walter Blanding – szoprán- és tenorszaxofon, Dan Nimmer – zongora, Carlos Henriquez – bőgő, Ali Jackson – dob.

Wynton Marsalis

Wynton Marsalis

A Veszprémi Ünnepi Jétékokon ugyanakkor a vasárnap a világzenéé. Az afro-pop élő legendája, a műfaj egyik alapítója “Afrika arany hangja”, a mali Salif Keita ad koncertet a történelmi falak közt. Keita leginkább átütő előadásmódjával és szenvedélyes dalaival alapozta meg hírnevét. 35 éves pályafutása során a világzene egyik legmeghatározóbb alakjává vált, számos albumát olyan neves előadókkal rögzítette, mint Carlos Santana, Joe Zawinul vagy Wayne Shorter. 2005-ös M’Bemba című lemezének jelentése nagyapa. Gyökereihez és afrikai kulturájához való visszatérését ünnepli ezzel az egyedi dallamvilágú zenével, amit most a veszprémi közönség is élvezhet.

Salif Keita

Salif Keita

A hazai ska zászlóshajó-együttese, a PASO a Szent István Parkban ad ingyenes (!) koncertet, a Zöld Pardonban a 30Y játszik.

moziba…

Harry Potter és a félvér herceg

Visszatér a varázslótanonc, nyilván a nyár legnézettebb filmje lesz a Harry Potter hatodik része. A hatodik osztályba lépő Harry Potter és barátai számára a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola mindennapjai is bőven elég izgalmat jelentenek nekik: Harry különleges titkokat hordozó bájital tankönyve, Ron barátnője és Hermione szerelme is épp elég titokzatos és ijesztő. De Harrynek egyre több oka van a félelemre.

Menjek vagy maradjak – Vega vagy Novocain 7

A halálfalók már mindenütt ott vannak, a dementortámadások szaporodnak, és az iskola fölött megjelenik a Sötét Jegy. Dumbledore abban reménykedik, hogy védence megerősödhet, ha jobban megismeri a múltját. De van veszély, amelyre ő sem készülhet fel.

kiállításra…

Robert Capa

Minden idők egyik legnagyobb fotográfusa, a magyar származású Robert Capa életművét bemutató nagyszabású kiállítás nyílt a Ludwig Múzeumban.

Menjek vagy maradjak – Vega vagy Novocain 7

bővebben>>

családi programra…

Szombati Szöszmötölés a szentendrei skanzenben

A Szombati Szöszmötölés idei programjaiban a kézműves tevékenykedést rendhagyó megközelítésben mutatják be a szervezők. Műhelyeikben különböző háztartási praktikákat lehet kipróbálni: a kidobás helyetti javításra (stoppolás, folttalanítás, újrafestés), a maradék felhasználására (kenyér újrahasznosítása) buzdítják a látogatókat, de példát mutatnak egy alapvetően díszítőként ismert technika köznapi alkalmazására is (gomblyukvarrás).

Menjek vagy maradjak – Vega vagy Novocain 7

maradjak…

Összegyűjtöttünk tíz könyvet Vonneguttól Spiróig, amit nyáron mindenképp el kell olvasni. Ha nem mozdulunk ki otthonról, akkor tegyük ezt. Ha viszont a tévénél maradunk, akkor legalább jól válasszuk ki a műsorokat!

péntek, július 24.
m2, 21:55

A megtalált idő

Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című korszakalkotó regényfolyamát lezáró, önmagában is teljes egységet alkotó zárókötete, A megtalált idő régóta kísértette a maga megfilmesíthetetlen sokrétűségével a filmalkotók javát.

Menjek vagy maradjak – Vega vagy Novocain 7

Most valaki megvalósította a lehetetlent. A chilei származású francia rendező, Raoul Ruiz, egyenértékű képi világot varázsolt a múlt századelő figuráinak hömpölygő forgatagából.

szombat, július 25.
Viasat3, 23:10

Novocaine

Amikor már a kánikula miatt semmihez nincs kedvünk, egy Steve Martin-film talán még segíthet. Mondjuk a Novocain, amelyben ügyefogyott főhősünk több évtizedes szakmai múltra visszatekintő, erkölcsileg megrendíthetetlen fogorvos.

Menjek vagy maradjak – Vega vagy Novocain 7

Jól bevált mindennapi rutinja akkor borul fel, amikor rendelőjében feltűnik álmai nője, Susan, aki tekintélyes adag fájdalomcsillapítót lovasít meg. Frank igyekszik utánajárni a dolgoknak, de ehhez Susan agresszív bátyjának is lesz néhány szava. Amikor a doki azt hiszi, hogy ennél rosszabb nem történhet, megtalálja a férfi hulláját a saját lakásában.

vasárnap, július 26.
m2, 21:00

Szájból szájba

A 90-es években egy sor kiváló spanyol vígjáték született, például Javier Bardem főszereplésével a Szájból szájba. Victor, a kezdő színész Antonio Banderas szeretne lenni; Ricardo, a plasztikai sebész valódi szexualitásával szeretne összhangban élni; Amanda leplezni próbálja kilétét (egy szexbárban dolgozik ugyanis); Angela, a csinos filmproducer pedig arról álmodik, hogy a spanyol mozi valójában amerikai.

Menjek vagy maradjak – Vega vagy Novocain 7

Az események a “Forró drót” nevű szextelefon hívásaiból indulnak, majd mindenki mindenkinek hazudik, mígnem már csak a túlélés a végső cél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik