Élet-Stílus

Könyvvel se szennyezzünk

Hiába közvetít kultúrát, nem szabad elfelejteni, hogy az újság, a könyv is komoly környezetszennyezéssel jár. A vásárlásnál mindig van jobb és tisztább megoldás – hulladéktippek az FN-en.

Olvasási szokásaink iránymutatói a társadalom kulturális színvonalának, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy egyre szűkösebb anyagi keretből kell gazdálkodnunk. Az elmúlt évek átlagában stagnál a lap- és könyvfogyasztásunk, az átlag azonban szélsőségeket takar, hatalmas különbségek vannak ugyanis a legalsó és legfelső társadalmi rétegek között. A környezettudatos, és a hulladékmegelőzést szolgáló tippek között olyan ötletek vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy szűk költségvetés mellett is hozzájussunk az olvasnivalónkhoz.

Adjuk tovább

A könyvek, magazinok nem egyszerűen tárgyak vagy termékek: a minőségi kiadványok a tudást adják tovább, gondolatokat közvetítenek. Ennek jelentőségét teljes mértékben tiszteletben tartva mégis tudomásul kell vennünk, hogy anyagból, méghozzá rengeteg fából, víz és energia felhasználásával készülnek. A nyomdaipar az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött, de a mai napig számos olyan eljárással, alapanyaggal találkozunk, amelyek erősen szennyezik a környezetet. A cél távolról sem az, hogy a könyvekről, újságok olvasásáról lemondjuk, de a fogyasztási szokásainkba tudatosságot kell vinnünk.

(MTI)

(MTI)

Mindenki maga érzi, hogy melyik szerző, műfaj áll közel az ízléséhez, mi az, amit nagyon becsül, mi az, amit kevésbé. A kedvenc könyveknek otthon, a polcon a helye. Ez nem feltétlenül vonatkozik azokra a könyvekre, amelyek „átsöpörnek” az életünkön, és csak annyit mondunk utána „egynek jó volt”. Ezeket nem vesszük többé elő, mert – bár lehet, hogy igényes olvasnivaló volt – de nem érintett meg bennünket, rossz választás volt vagy nem azt adta, amit vártunk tőle, ezért felkerül a polcra porfogónak.

Az ilyen könyveket ajándékozzuk el, adjuk tovább, adjuk kölcsön, vagy keressünk olyan gyerekekkel, esetleg idősekkel foglalkozó szociális intézményeket, amelyek örömmel fogadják. Könyvvásárlást célszerű antikváriumokban kezdeni, esetleg körbekérdezni az ismerősöket. A könyvpiac – beleértve a használt könyveket – az egyik legsikeresebb területe az online kereskedelemnek itthon is.

Menjünk könyvtárba

Az olvasókörök mozgalma egyre nagyobb terepet nyer. Létezik köztük olyan, amely hely szerint szerveződik, például a városi olvasókörök, de találkozhatunk olyanokkal, amelyek könyvtárakhoz, egyéb kulturális intézményekhez kötődnek és mások pedig a közös ízlés, meghatározott irodalmi műfajok, szerzők köré szerveződnek. Magunk is kezdeményezhetünk összejöveteleket, ahol a résztvevők megosztják egymással könyveiket és azokkal kapcsolatos gondolataikat, észrevételeiket.

A könyvtárakban megnyílik előttünk a világ, szinte bármiről, bárkitől olvashatunk. Annyi könyvvel, füzettel, újsággal találkozhatunk, amivel sohasem, ha nekünk kellene az összeset megvenni és tárolni. Éljünk ezzel a nagyszerű és rendkívül takarékos lehetőséggel! Különösen érdemes innen beszerezni azokat a könyveket, amelyekre csak átmenetileg van szükségünk: az úti könyveket, az ünnepekhez kötődő szakácskönyveket, a barkácsolásról, kézműveskedésről szóló kiadványokat vagy a könnyű nyári olvasmányokat a strandoláshoz. Sokan járnak újságot olvasni a könyvtárakba a különleges, megnyugtató hangulata miatt.

Meglévő könyveinket, újságainkat megoszthatjuk a baráti társasággal, kollégáinkkal úgy, hogy csinálunk egy online könyvtárat. A listákat feltehetjük egy közös internetes felületre, így mindig látható, hogy kinek milyen könyvei vannak, és melyik kinél van éppen. Az online kiadás jelentős teret nyert az elmúlt évtizedben, az újságok is mind megjelentek sűrűn frissített online változataikkal.

Vegyük meg együtt

Létezik egy olyan nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja, hogy a közkincset, a tudást ténylegesen elérhetővé tegye minél több ember számára az interneten keresztül. A digitalizálási projektek keretében többnyire oktatási és kulturális intézmények – egyetemek, múzeumok és könyvtárak – kezdték meg gyűjteményeik szkennelését, fotózását és publikálását az interneten. A Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán számos szépirodalmi és tudományos mű található már most is.

Ha nem telik egy-egy drága könyvre, vagy nem tudunk előfizetni egy vágyott magazinra, akkor álljunk össze többen, így nem ezekről sem kell lemondanunk. Ha még ennél is környezettudatosabbak szeretnénk lenni, akkor figyeljünk arra, hogy kiolvasott újságok se kerüljenek a kukába. Adjuk tovább családtagoknak, barátoknak, társasházban pedig ki lehet tenni a lépcsőházba ügyelve arra, hogy az adott pont valóban újságok csereberéjére szolgáljon, és ne váljon hulladékgyűjtővé.

Mindegy, hogy egy könnyed olvasmánnyal vonulunk félre egy strandon, vagy éppen a meleg elől elzárkózva, egy csendes, hűs szobában olvasunk fajsúlyosabb irodalmat, az olvasásról senkinek nem kell, és nem szabad lemondania.

Bővebben

A témáról bővebben a Hulladék Munkaszövetség honlapján olvashat.

Cikkünk szerzője Graczka Sylvia, a Hulladék Munkaszövetség munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik