Élet-Stílus

Menesztették a Porsche vezetőjét

A német Porsche autógyár felügyelőbizottsága egész éjszaka tartó válságülés után csütörtök reggel bejelentette, hogy Wendelin Wiedeking távozik hivatalából. Utóda az eddigi gyártási vezető, Michael Macht lett.

A rendkívüli ülésen döntés született arról is, hogy a gyár legkevesebb 5 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre, hogy – a hivatalos közlemény szerint – integrált autóipari konszernt hozzon létre a Volkswagennel. Az elmúlt időszakban 10 milliárd euró adósságot felhalmozó Porsche a kiadott közleményében nem tért ki arra, hogyan kívánja finanszírozni a tőkeemelést.

Megállapodás született arról is, hogy a felhalmozott adósságok leépítése érdekében az állami tulajdonú Katari Befektetési Hatóság tulajdont szerezhet majd a vállalatban. Ennek kapcsán olyan értesülések terjedtek el, amelyek szerint Katar 7 milliárd eurós részvénycsomagot kíván szerezni a Porschéban.

A hírek szerint tanácsadóként továbbra is rendelkezésre álló Wiedekinggel együtt távozott hivatalából Holger Härter, a Porsche pénzügyi vezetője is. Csütörtök reggel még folytak a találgatások arról, hogy a Porsche lemondott vezetője mekkora végkielégítésben részesül. Mindennek kapcsán 50 és 250 millió euró közötti összeget említettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik