Élet-Stílus

Magyarul kértek bocsánatot a románok

Magyar nyelven kért bocsánatot a magyaroktól Románia országos napilapja, az Adevarul azért a feliratért, amelyet a Steaua Bucaresti drukkerei függesztettek ki a múlt csütörtökön az Újpest elleni bukaresti Európai Liga-selejtezőn.

Az újság szerdai cikkében beszámol arról, hogy levelet intéztek az európai szövetséghez (UEFA), amelyben kérték, hogy szigorúan büntessék meg a bukaresti klub szurkolóit.

Az újság szerint szégyenteljes nap volt Románia számára július 16-a a felirat miatt, amely arra kereste a választ, meddig tartja magában „székletét” egy magyar nő. A provokatív válasz is olvasható volt: „Kilenc hónapig”. Mindezt magyar nyelven.

Fotó: Adevarul

Fotó: Adevarul

A lap felidézi, hogy a transzparens perceken keresztül látható volt a stadionban anélkül, hogy a szervezők közül bárki is közbelépett volna eltávolításáért. A lap megjegyzi, a történtek óta eltelt már hat nap, és senkit sem vontak felelősségre sem a Steaua, sem pedig a román csendőrség részéről a „mérhetetlen hitványságért”. A lap leszögezi, hogy futballmeccsek nélkül még lehet élni, de civilizált viselkedés és emberség nélkül nem.

A román lap szerkesztősége egy magyar nyelvű üzenetet is közöl, amelyet úgy címeztek: „a magyar barátainkhoz”.

Kifejtik, hogy szégyellik magukat azért a szörnyű üzenetért, amelyet a Steaua Bucaresti néhány szurkolója írt. „Civilizált nemzet vagyunk, akárcsak ti, ezért kérünk benneteket, bocsássatok meg nekünk!” – olvasható az üzenetben.

Nem volt mentes a botrányoktól a bukaresti találkozó (MTI/EPA)

Nem volt mentes a botrányoktól a bukaresti találkozó (MTI/EPA)

Móring József Attila kereszténydemokrata képviselő kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy írásbeli kérdéssel fordul a külügyi és a rendészeti tárca vezetőjéhez, valamint a sportért felelős miniszteri megbízotthoz az Újpest bukaresti meccsével kapcsolatban A politikus a gyalázkodó feliratról úgy vélekedett, hogy „ennél undorítóbb, ocsmányabb, aljasabb, provokatívabb szöveg nem jelent még meg magyar sporteseményen”.

Az Újpest ellen is eljárás indult

Az UEFA fegyelmi bizottsága eljárást indított az Újpest FC-vel szemben, az együttes szurkolóinak viselkedése miatt. A szervezet illetékes bizottsága – amely az említett összecsapás kapcsán a román klub ellen is eljárást indított – várhatóan csütörtökön dönt az ügyben. Az UEFA minden bizonnyal kiemelt figyelemmel kezeli a két csapat csütörtöki visszavágóját a Szusza Ferenc Stadionban, és szigorú szankciókat helyezett kilátásba fegyelmi vétségek esetén.

Az Újpest FC ezért arra kéri a szurkolókat, hogy ne hozzanak magukkal transzparenst – olyat sem, amelyet a magyar jogszabályok engedélyeznek, de félreértésre adhatnak okot -, tartózkodjanak bármiféle sértő, rasszista vagy antiszemita megnyilvánulástól, kizárólag sportszerűen biztassák csapatukat.

Az első találkozón az Újpest idegenben 2-0-s vereséget szenvedett, a visszavágóra csütörtökön kerül majd sor.

Balhétól tartanak

Steaua nem szervez semmiféle utazást a klub költségén a csapat szurkolói számára, akik Budapestre utaznak az Újpest elleni, csütörtöki Európa Liga-selejtezőre – mondta az MTI-nek szerdán Catalin Fainisi, a klub sajtófőnöke.
Elmondta: a klub részéről csak annyit vállaltak, hogy a helyszínen nyújtsanak segítséget a rendfenntartásban.

Az origo.hu Új Magyar Szótól származó információja szerint a román szurkolók kizárólag forintért, a személyi igazolvány bemutatásával vásárolhattak belépőjegyet, melyek pillanatok alatt elkeltek. A hivatalosan 700 román szurkoló éjjel indul a román fővárosból, az autóbuszokat román csendőrök kísérik Budapestre. A sportoldal.ro tájékoztatása szerint nem hétszáz, hanem ezer román szurkoló kelhet útra.

Bogdan Stelea, a román válogatott kapusedzője a Mediafaxnak úgy nyilatkozott: elképzelhető, hogy a román szurkolóknak problémáik lesznek. A román lapok is féltik a Steaua Bucaresti híveket, a Gazeta Sporturilor egyik blogjában kifejezetten felhívják a figyelmet arra, akik Budapestre indulnak, legyenek mindenre felkészülve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik