Élet-Stílus

Nagy bulira készül George Benson

Szerdán, az Sportarénában lép fel a dzsessz, az r’n’b és a funky egyik legnagyobb sztárja, George Benson.

Benson karrierje az ötvenes években indult, és egyes információk szerint már nyolcévesen is fellépett füstös éjszakai dzsesszmulatókban, és az első lemezfelvételt tizenegy évesen rögzítették vele 1954-ben. The New Boss Guitar című albumát huszonegy évesen vette fel Jack McDuff orgonistával, ettől kezdve szinte minden évben több lemeze is megjelent, persze ehhez kellett a kezdeti lökés és a megfelelő táptalaj. Ezt a hatvanas években Miles Davis zenekara biztosította számára, innen bontakozott ki tehetsége és vált ismertté világszerte. Az évtized végére már lassan egy külön kiadót is lehetett volna rá építeni, hiszen túl volt már majd egy tucat albumon, és maga mögött tudott már bulikat, melyeken együtt játszhatott Herbie Hancockkal és Wes Montgomeryvel is.

Nagy bulira készül George Benson 1

A hetvenes években már teljesen önálló művészként zenélt, lépett föl és készített albumokat, majd hamarosan a Warner kiadó csapatába került. Náluk jelent meg ’76-ban az egyik legnagyobb sikere, a Breezin’, mellyel valóban világszerte ismertté vált. Az ezen található The Masquerade című dalban énekelt először, hangja egyszerre juttatta a dalt a Billboard pop, blues és dzsesszlistáinak első helyére, majd következett az On Broadway és a Give Me the Night, melyekkel valódi sztárrá vált. Legutolsó stúdióban készült albumát Al Jarreau-val készítette, a Givin’ It Up 2006-ban jelent meg.

George Benson mindenkivel egyedit alkotott, akivel közösen zenélt, ilyen volt Carlos Santana, John McLaughlin, Al Jarreau, Paul McCatrney is. Mindeközben sikerült úgy megjárnia a slágerlisták élét és nyolc Grammyt bezsebelnie, hogy közben nem kiáltották ki popsztárnak, nem kezdték róla suttogni, hogy eladta magát, sőt a világ egyik legjobb gitárosaként és zeneszerzőjeként tartják számon. E tény tudatában már nem olyan meglepő, hogy az Ibanez legyártotta az aláírásával díszített gitárt, amelyet a mai napig az egyik legjobb hangszernek tartanak.

2009-es turnéja július másodikán indult a londoni Royal Albert Hallban, majd szinte minden nap játszott valamelyik európai városban. Franciaországi, spanyolországi, holland, luxemburgi, belgiumi, svéd és olasz koncertek után érkezik Budapestre. Az ígéretek szerint július 22-i koncertje jól tervezett és szervezett kalandtúra lesz, ahol egyszerre válik majd érezhetővé, miért tartják a világ egyik legjobb zenészének, a mai napig erőműként dolgozó hatvanhat éves gitárost.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik