Élet-Stílus

Ne kenjünk mindent magunkra!

Ma már senki nem gondolja komolyan, hogy a személyes higiéniához elég a szappan és a víz, de ne essünk át a ló túloldalára sem, és legyünk résen: a mesterséges alapanyagokból készült kozmetikumokat is „zöldre festik” a reklámok - hulladéktippek az FN-en.

Egyre elrugaszkodottabb módon próbáljuk megőrizni fiatalságunkat. Vajon mikor jutunk el oda, hogy evégre elhisszük, el merjük hinni, hogy a fürdőszobai vegyi labor nélkül is lehetünk szépek? Természetes alapanyagok használatával nemcsak egészségesebbek leszünk, de a környezetünket is kíméljük. Kevesebb vegyszer kerül ránk, és okos választással kevesebb csomagolási hulladék a környezetbe, miközben tízezreket spórolhatunk.

Abból kellene kiindulni, hogy mi az, amire tényleg szükségünk van. A luxuskozmetikum egyrészt a fiatalság elixírje, másfelől magunkat kényeztetjük velük – sugallják a reklámok. De tényleg jó nekünk, ha mindent magunkra kenünk, amiről azt sem tudjuk, hogy valójában miből készül? Készleteink felülvizsgálatakor célszerű, ha az a szempont, hogy mi az, ami a valóban hozzájárul személyes higiéniánkhoz.

Forrás: Humusz

Forrás: Humusz

Minden testrészre jut egy krém

Elmehetnénk a végletekig: hiszen elég a szappan és a víz is, de a mai világban ez már senkitől sem várható, a válogatásban azonban legyen ésszerűség. Biztos, hogy nincs szükség annyiféle hajvég- vagy sarokápolóra, földi halandó számára abszolút érthetetlen, idegen eredetű műszavakkal felértékelt ránctalanítóra, amennyit megpróbálnak nekünk eladni. Szinte minden testrészünkre speciális krémet, kozmetikumot kínálnak, amelyek tulajdonképpen igen kevésben különböznek egymástól.

Régen is voltak vonzó emberek, mégsem volt szükségük ennyiféle anyagra, és ezzel a felvetéssel távolról sem az a cél, hogy visszafelé haladjunk a korban, hanem az, hogy a kizárólag nagyüzemi gazdaságosságot szem előtt tartó ipari technológiák termékeivel szemben védjük az egészségünket.

Zöldre festik

A kozmetikai iparban meghatározó jelenség az úgynevezett zöldrefestés. A vegyi úton előállított, szintetikus kozmetikumok gyártói reklámjaikban, szlogenjeikben a természetességet hangsúlyozzák, márkaneveikben a natura, a bio, az öko szócskák, a zöld szín, a természetre utaló szimbólumok – virágszirmok, falevelek – szerepelnek elhitetve a vásárlóval azt, hogy azok a termékek az érintetlen természetből származnak.

Még a teljesen mesterséges illatok és színek is virágneveket, természetre utaló fantázianeveket kapnak, bár sokszor semmi közük a névadójukhoz. A nem natúrkozmetikumokban tartósítószer, illataroma, színezék van, és sokszor kőolajszármazék maga az alapanyag (például krémek). A hajtógázas termékek helyett a pumpásakat keressük. Az eldobható borotva helyett inkább a cserélhető fejeset válasszuk, ma már fogkeféből is lehet ilyet kapni. Az energiatakarékosságot segíti, ha nem vásárolunk mindenhez elektromos kütyüket, a hagyományos fogkefe ugyanúgy megtisztítja a fogunkat, mint az elektromos.

Mindig figyeljünk a csomagolásra is, hiszen ezzel is terheljük a környezetet: minél kevesebb, annál jobb. A papír, textil, üveg kevésbé problémásak, a műanyagok azonban rengeteg helyet foglalnak el a kukákban, majd a szemétlerakókon. Kitisztítva gyűjtsük ezeket is szelektíven, ahol lehet. Reméljük, hazánkba is begyűrűzik majd az a trend, amelynek keretében egyre több árut lehet csomagolás nélkül, automatákból vásárolni.

Embertelen módszerek

Ne hagyjuk magunkat elveszni a természetes álvilágban, nézzük át tételesen az összetevőket. Bár az internetet okosan kell használni, hiteles szakmai honlapokat keresve, de ma már nagyon sok közérdekű információ megtalálható online ezekről az anyagokról. Állatok tízezrei szenvedik meg azt, hogy a különféle vegyszerek ne tegyenek bennünk látványos károkat. És ezt az utat járják a világ legnagyobb, a reklámokból nap mint nap visszaköszönő vállalatai is.

Ne kenjünk mindent magunkra! 2

Ne finanszírozzuk ezt a felesleges és embertelen eljárást, vásároljunk olyan termékeket, amelyeket nem tesztelnek állatokon. A biotermék csak akkor valóban az, ha az alapanyagai biogazdaságból származnak, és látjuk rajta, hogy milyen hatósági ellenőrző szerv adta ki az engedélyt. A hazai termékek választásával a szállítás okozta szennyezést csökkentjük, és a hazai kisipart támogatjuk.

Természetes alapanyag, kevés csomagolás

Az öko jelzőcske arra utal, hogy a kozmetikum anyaga nem káros a környezetre, vagyis például a lefolyóba kerülve nem fogja megbontani az élővizek egyensúlyát. A német BDIH jel a hazai polcokon is felfedezhető, ez lényegében a natúrkozmetikumok szigorú minősítő rendszerének való megfelelést igazolja.

Rengeteg olyan könyv készült, ami bemutatja, hogy hogyan lehet házilag, gyógynövényekből és egyéb anyagokból (szódabikarbóna, citromlé, tojás, uborka, méz stb.) kozmetikumokat készíteni. Ezzel lehet a legtöbbet spórolni, és így biztosan ismerni fogjuk az összetételt. Persze lehet, hogy nem mindenkinek van ideje házi készítésű krémekre, akkor legalább keressük azokat a termékeket, amelyek egészségesek, természetes alapanyagokból készültek és környezettudatosak.

Ha ötvözzük nagyanyáink receptjeit a natúrkozmetikumokkal, akkor anyagilag is jól járunk, sőt, még jobban, ha kevesebbet, de jó minőségű kozmetikumot vásárolunk.

A fiatalság alapja az egészséges élet, a túlhajszoltság csökkentése, a friss levegő, a mozgás és a helyes táplálkozás. Magunkat pedig nem vegyszerekkel, hanem élményekkel kellene kényeztetni. Kíméljük meg az egészségünket és a környezetet, a kulcs a természetes alapanyag és a kevés csomagolás.

Bővebben

A témáról még több információt talál a Hulladék Munkaszövetség honlapján.

Cikkünk szerzője Graczka Sylvia, a Hulladék Munkaszövetség munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik