Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Faithless vagy Moonwalker

A hétvégén fut a Hegyalja és az EFOTT, de Dévaványára is elmehetünk egy kis kollektív dobolásra, Budapesten ingyen mozi, ingyen koncert és ingyen uszálystrand vár minket.

Több nyári kaland is a hétvégén zárul, mint a négynapos Hegyalja, az EFOTT és a több hétvége óta futó Nyár a Lánchídon. Siessünk hát, hogy ne maradjunk le idén mindenről. Ha azonban valaki éppen most szerzett be nagy teljesítményű légkondit, vagy van egy kiváló borospincéje, ahová leköltözhet, akkor otthoni programot is ajánlunk.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, július 17.

Már javában zajlik a szerdán indult Hegyalja-fesztivál. Bár a világszerte híres borvidékünkön rendezett fesztiválnak pont egy sörmárka a főszponzora, ez valószínűleg kevés résztvevőt fog zavarni. A tízéves jubileumukat a rendezvény elsősorban a programmal igyekezett megünnepelni. A Magyarországon egyik legnépszerűbb nemzetközi sztár, a Faithless repülőgépe pénteken délelőtt landol – a magyar közönségnek először a Hegyalján ad ízelítőt az ősszel megjelenő új nagylemezből, így a tokaji közönség a péntek esti koncerten igazi exkluzív élményre számíthat.

Menjek vagy maradjak – Faithless vagy Moonwalker 1

Ugyancsak fut már a fesztiválok történetének legjelentősebb múltra visszatekintő diákrendezvénye az EFOTT, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója. A fesztivál története 1976-ra nyúlik vissza, ekkor volt az első találkozó, a Pécs melletti Abaligeten. A tavalyi évben minden korábbinál többen, mintegy 60 ezren látogattak el az EFOTT-ra. A fesztivál állandó jellemvonása, hogy évente más-más helyszínen kerül megrendezésre. Három évtized alatt a rendezvény bejárta az országot, idén vasárnapig Baja lesz az EFOTT házigazdája. A hazai sztárokkal operáló bulin pénteken fellép a Zorall, a Ganxsta Zolee és a Kartel, a 30Y és a Kispál és a Borz.

Pénteken a Szegedi Szabadtéri Játékok csillagtetős színpadán lép fel a világhírű Béjart Ballet Lausanne társulata. Gil Roman művészeti vezető, Maurice Béjart szellemi örököse szép kihívásnak nevezte, hogy egy ilyen különleges helyszínen adhatják elő darabjukat:
„A tánc szent dolog, így ezen a szakrális helyszínen, a szegedi dóm előtt felépített színpad különösen alkalmas arra, hogy előadjuk egyik legsikeresebb darabunkat, a Szerelemtáncot. Igazi rituális táncprodukció lesz, amely kimondottan közel áll a társulathoz.” – fogalmazott az egykori táncos a rendezvény sajtótájékoztatóján.

Szombat, július 18.

Dévaványa jellegzetes alföldi település, a Körös és a Berettyó által határolt síkságon fekszik. Ennek strandfürdőjén szervezik a nyolcadik Dévaványai Dobfesztivált. Az elmúlt hét év során a kezdeti húsz-harminc fős tűz körüli dobolásból több ezer fős, de családias jellegét megőrző összművészeti fesztivállá nőtte ki magát, melyre az egész ország területéről érkeznek látogatók. A világzene és tánc népszerűsítése mellett céljuk a kreatív energiák felszabadítása a sokféle workshop keretében, és egy nacionalizmustól mentes, egészséges nemzeti öntudat ébresztése a hagyományőrzés által. Idén először nemzetközi vonatkozása is lesz a fesztiválnak: szombaton érkezik a 11 különböző euro-mediterrán ország fiataljait tömöritő Borostyán Euro-Med Zenei Műhely, délután interkulturális beszélgetőkört és este improvizativ világzenei performance-ot tart a csoport. Akit a Szigeten már magával ragadott egy műanyag palackokkal, vagy csak kézzel előadott közös dobolás kukakonténeren, annak biztosan bejön ez a fesztivál is.

Menjek vagy maradjak – Faithless vagy Moonwalker 1

Természetesen most sem hagyhatjuk ki a hétvége fesztiváljait, így a Hegyalját sem. Itt a nap szenzációja a Basement Jaxx lesz, amely új albumával érkezik a történelmi borvidékre. Felix Buxton és Simon Ratcliffe duója a nyári fesztiválok nagy durranása szerte Európában. Őket például az emberarcú kísérleti majmos videoklipből ismerhetjük, de számos remixszel, illetve mix összeállítással bizonyítottak már. Tehát nagy tánc várható a hegy aljában az utolsó nap utolsó nagyszínpados koncertjén.

Az EFOTT-on mindeközben Baján már hagyományosnak nevezhető, hogy a Tankcsapda köszön el utoljára a közönségtől. A Magyarország rockintézményének is nevezhető zenekar ráadásul idén ünnepli a huszadik születésnapját. Bár már szinte kiszámítható, hogy Lukács haját erősen fújja majd a szél, és mögötte is lesz némi lángcsóva, de erre a kiszámíthatóan tisztességesen odarakott produkcióra is szükségünk van, és tudni, hogy tényleg van egy igazán jó magyar kemény zenekar.

A gazdasági válság idején talán még jobban felértékelődik egy olyan igényes ingyenes rendezvény, mint a Tér-Film-Zene Fesztivál. Az ingyenes megakertmozikban jórészt gyermek- és animációs, valamint játékfilmek, tévéjátékok szerepelnek. Az ezévi filmkavalkád között emlékezhetünk az idén elhunyt Bacsó Péterre, de mindenképpen említést érdemel, hogy a bemutatott filmek között tudhatjuk Sándor Pál és Makk Károly filmjeit is. Külön érdekesség az este tíz óra utáni „mozis időutazás”, amikor a némafilmek vetítésére kerül sor. A budapesti programok szervezői nem csak a mozirajongókra gondoltak. A fesztivál ideje alatt olyan igényes zenei produkciók hallhatók, amelyekért máskor nem kevés pénzt kellene kifizetni. Most szombaton például a brit Northamptonshire County Youth Brass Band szolgáltatja a muzsikát.

Vasárnap, július 19

Aki nem akar vagy nem tud elutazni a hétvégén futó fesztiválokra Budapestről, vagy a hétvégén éppen Budapestre jönne, annak remek lehetőséget nyújt a Nyár a Lánchídon című rendezvény. Ismét elfoglalhatják ugyanis a gyalogosok a Lánchidat. Most vasárnap az utolsó ilyen rendezvényen a jazzélet virtuózai búcsúznak. A megpihenni vágyók a vendéglátó pavilonoknál hűsített italokkal, gasztronómiai ínyencségekkel csillapíthatják szomjukat és étvágyukat. A műfaj legnevesebb előadói mellett fiatal tehetségek is bemutatkoznak a nap során. Zenehíd – délelőtt 11 órakor az Union Rézfúvós Kvintett komolyzenei koncertjét hallgathatják meg. Fellép a Jazz Voices, a Balázs Elemér Group, a Modern Art Orchestra, a Hot Jazz Band, a Ávéd–Fenyvesi Quartet, a Dés András Trió, a Yellow Spots, és a Balázs József Quintet is.

Balázs Elemér Group

Balázs Elemér Group

A Nyár Budapesten is jól viselhető, ha olyan zenekarokkal találkozhatunk, mint a francia Les Touffes Krétiennes, akik rézfúvósokkal, fanfárokkal, dobokkal, igazi vérbő francia lüktetéssal, jazz és underground hangzással töltik majd meg a Dunát az A38 Hajón. Az együttes története 2001-ben indult, amikor összeálltak próbálni páran egy barcelonai fellépés kedvéért. Aki szereti a Les Hurlements D’Léo, a Fils de Teuhpu, az Ogres de Barback, a Pellos, a Quiches, a Babylon Circus vagy a Chihuahua zenéjét, annak vélhetően a Les Touffes Krétiennes is bejön majd. Még szerencse, hogy levonult már az ár.

Az uszálystrand ugyancsak kézenfekvő célpontnak tűnik a hétvégén. Bár most nagyon szürreálisnak tűnik az ötlet, a hasonló létesítmények nagy múltra tekinthetnek vissza, hiszen hajóuszodák egy évszázadig, a XIX. század közepétől a XX. század közepéig a fővárosi Duna-szakasz elmaradhatatlan kísérői voltak. Jelen strandot két uszály és egy bárka alkotja, ahol egy nagy és egy kismedence kapott helyet. A konténerekben van az orvosi szoba, a napozó, illetve a büfé. Az 1700 négyzetméteres ingyenes uszálystrand 400 embert tud befogadni egyszerre, amely egyelőre csak ezen a nyáron várja majd a vendégeket.

KÉPGALÉRIA (Fotó: MTI)

KÉPGALÉRIA (Fotó: MTI)


…moziba


Kizsákmányoló bankokat foszt ki Johnny Depp

A héttől játsszák Michael Mann rendezőnek a legendás John Dillingerről szóló gengszterballadáját a Közellenségek című filmet és egy retróhangulatú (nosztalgikus) vígjátékot Adventureland – Kalandpark címmel.

Bővebben >>

… kiállításra

Megnézhetjük Hillerék 800 ezer dolláros fotóit

2008-ban az állam, a Magyar Nemzeti Múzeumon keresztül 985 Robert Capa-fotót vásárolt meg a New Yorki-i International Center of Photography (ICP) gyűjteményéből. A műtárgyakra tavaly december 30-án kötötték meg a szerződést, a vételár 835 ezer dollár volt. A képek közül 48 eredeti, Robert Capa által nagyított fotó, 937 pedig az úgynevezett „Robert Capa Master Selection III”. Minden idők egyik legnagyobb fotográfusa, a magyar származású Robert Capa életművét bemutató nagyszabású kiállítás látható a Ludwig Múzeumban.

Bővebben >>

Maradjak… … tévézni

Péntek, július 17.
23:35
m1

Facér Jimmy

Steve Buscemi filmjében Jim, a fiatal önjelölt író depressziós lélek visszatér Indiana államba, az Isten háta mögötti szülővárosába. New Yorkban próbált szerencsét, de egyetlen fillér nélkül kénytelen hazatérni. A kisvárosban mintha megállt volna az idő, semmi sem változott, mióta elment. Anyja túláradó szeretete, bátyja életunt létformája, a lepukkant környék hamar eszébe juttatják, hogy pár éve mi elől menekült. A felbukkanása felkavarja a kisváros állóvizét: a bátyja öngyilkosságot kísérel meg, a szülei műhelyét bezárják, az anyja pedig börtönbe kerül. Jim nyakába egyszerre több teher is szakad.

Menjek vagy maradjak – Faithless vagy Moonwalker 1


Szombat, július 18.
16:40
RTL Klub

Michael Jackson – Moonwalker

Ezzel a filmmel emlékezhetünk a popzene királyára. Michael Jackson zenei utazásán felidéződnek az énekes-táncos pályafutásának legfontosabb állomásai, kezdve a Jackson 5 együttestől a világkarrierig. A turnéfilm alapjául szolgáló önéletrajzi regényt Jackson a halhatatlan táncosnak, Fred Astaire-nek ajánlotta. Címe a saját találmányú, jószerivel utánozhatatlan lépéskombinációra utal. Jackson a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb és legellentmondásosabb előadóművésze volt. Az elementáris erejű őstehetség keveredett benne a minden részletében kimunkált, hamis képpel.

Menjek vagy maradjak – Faithless vagy Moonwalker 1


Vasárnap, július 19.
23:50
Duna Televízió

Az igazság fogságában

A kanadai Atom Egoyan filmdrámájában hőskorát éli a televíziózás az ötvenes évek Amerikájában. Az amerikai lazaságot megjelenítő Lanny Morris és az angol eleganciát képviselő Vince Collins sikeres komikusduót alkot. A korszak népszerű sztárjaként Lanny és Vince mindent és mindenkit megkap, amit és akit csak akar. Az arany életnek akkor alkonyul be, amikor a páros hotelszobájában fiatal nő holttestére bukkannak. Noha a két sztár alibije sziklaszilárd, és a rendőrség is segítőkésznek bizonyul a kellemetlen eset gyors lezárásában, a két művész karrierje megtörik: soha többé nem lépnek fel együtt.

Menjek vagy maradjak – Faithless vagy Moonwalker 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik