Élet-Stílus

Megújul Sopron belvárosa

Megújítják Sopron történelmi városközpontját, a patinás Fő teret. A közelében múzeumi fogadóközpontot alakítanak ki és megerősítik a hűség városának jelképét, a Tűztornyot 600 millió forintos európai uniós támogatással.

Az 1 milliárd 78 millió forintos beruházáshoz 478 millió forintos önrésszel járul hozzá Sopron városa. A fejlesztési összegből szerkezetileg megerősítik a város jelképét, a Tűztornyot, amelynek alsó hengeres része római falmaradványokra épült és a XIII. századtól a városfalak északi kaputornyaként szolgált.

A Fő tér rekonstrukciója során a közműveket kicserélik, restaurálják a Szentháromság szobrot a tér közepén és új díszburkolattal emelik a műemlékházak övezte tér hangulatát. A burkolás egyik különlegessége lesz, hogy megjelenítik a tér burkolatán a rómaiak főközlekedési útjának, a Borostyánkő útnak a nyomvonalát.

A várfalsétány kialakításával a soproniak régi vágya teljesül: a hármas falívet körbejárhatóvá teszik, s az arra sétálók megcsodálhatják majd Sopron középkori védelmi rendszerét és a város fejlődésének egyéb emlékeit.

A projekt keretében múzeumi információs és fogadóközpontot is kialakítanak, amely tájékoztatást ad a várost felkereső vendégeknek és egyúttal a Fő téri múzeumegyüttes megközelítését is lehetővé teszi. A felújítás a remények szerint 2011-ben befejeződhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik