Élet-Stílus

Hatalmas viharok jönnek

Nagy viharokra készüljünk szombaton, de az egyes hírek szerint az „évtized viharának” nevezett földindulás elmarad. Az ország egyes pontjain valóban úgy érezhetjük, hogy itt a világvége, míg máshol csak a hőség enyhülését érezzük.

A pénteki nap hátralevő részében még többnyire derült marad az égbolt, csak keleten és a déli területeken növekedhet meg időnként erősebben is a gomolyfelhőzet, ott nem zárható ki futó záporeső, esetleg gyenge zivatar – írja az Időkép.hu.

Szombat hajnalban is folytatódik a derült idő, reggeltől azonban nyugat felől erőteljes felhőzetnövekedésre lehet számítani, a kora délelőtti óráktól egyre többfelé várható zápor, zivatar. A hajnali hőmérsékletek a legtöbb helyen 20 Celsius-fok közelében vagy felette várhatóak, a szél időnként megélénkül.

Figyelmeztető előrejelzés szombatra (met.hu)

Figyelmeztető előrejelzés szombatra (met.hu)

Jelentősen lehűl a levegő

Délelőtt aztán nyugatról egy markáns hidegfront éri el Magyarországot, ezért eleinte a Dunántúlon, majd a délutáni óráktól a középső és keleti megyékben is megnövekszik a gomolyfelhőzet. Sokfelé várható zápor, zivatar, sőt többfelé kell készülni heves viharokra is. Felhőszakadás, jégeső és szélvihar is előfordulhat, helyenként rövid idő alatt akár 30-40 milliméter csapadék is lezúdulhat – figyelmeztet az Időkép.

Fel lehet készülni

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján értesülhet a legfrissebb időjárási vészhelyzetekről.

A szél déliről északnyugatira fordul, és a zivataroktól függetlenül is megerősödik. A csúcshőmérséklet nyugaton nem emelkedik, ott csak 20 Celsius-fokot mérhetünk, sőt a délutáni órákra tovább hűlhet a levegő. Keleten, ahova a front később érkezik, 32-36 fok között lesz a délutáni hőmérséklet.

Lesznek nagy viharok, de ez is relatív

Pénteken több helyen lehetett hallani, hogy az év, az évtized viharai érkeznek szombaton. Nagy viharokra kell készülnünk, de relatív, hogy mit nevezünk a legnagyobbnak – reagált a „pletykára” az FN-nek Tóth Tamás meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Az elmúlt napok erős felmelegedése fokozhatja a zivatarok intenzitását, de inkább foltokban kell heves viharokra számítanunk.

Felhőszakadás Zalában - 2009. június 26. (MTI)

Felhőszakadás Zalában – 2009. június 26. (MTI)

Elképzelhető, hogy egy-egy területen semmit nem tapasztalnak, míg máshol valóban úgy érzik, hogy leszakadt az ég. Az is nézőpont kérdése, hogy mit nevezünk az év viharának: az a gazda, akinek hetekkel ezelőtt elvitte a termését a jég, feltehetően nem fog most meghatódni egy kiadós esőtől. Mindenesetre ajánlott figyelemmel kísérni a folyamatosan frissített vészjelzéseket a meteorológiai szolgálat honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik