Élet-Stílus

A pályán bizonyíthat a „lesajnált” Újpest

Csütörtökön két magyar csapat is pályára lép a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének második fordulójában: az Újpest és a Haladás egyaránt idegenben kezdi a párharcot a román Steaua Bucaresti, illetve a svéd Elfsborg ellen.

Az Újpest a Steaua Bucuresti elleni párharca a románok szerint egyoldalú lesz. A keleti szomszédunknál az európai futballban szokatlan módon „lesajnálják” a magyar ezüstérmest.

A sorsolás után a román lapok többsége lekezelően írt a lila-fehérekről. A bukaresti klub tulajdonosa, Gigi Becali pedig pikírten vettette oda, hogy meggyőződése, hogy együttese simán továbbjut, hiszen „nem is hallott eddig az Újpestről”.

Cristiano Bergodi edző már valamivel óvatosabban (nagyobb tisztelettel…) nyilatkozott a párharc kapcsán, ámbátor nem titkolta: azt szeretné, ha a Steaua már a Bukarestben sorra kerülő első mérkőzésen eldöntené a továbbjutás sorsát.

A Steaua Bucaresti – amely az előző szezonban hatodik volt a román bajnokságban – jól csengő név az európai futballban.
Az 1986-ban BEK-győztes klub az előző három évben a BL főtábláján szerepelt (igaz, kevés sikerrel), a 2005/2006-os szezonban pedig az elődöntőig jutott az UEFA-kupában.

Kabát Péter góljaira nagy szükség lenne (MTI)

Kabát Péter góljaira nagy szükség lenne (MTI)

Az Újpestnek kétségkívül nem lesz könnyű dolga, és már az utazás sem volt problémamentes. A csapatot szállító gép ugyanis műszaki okok miatt visszafordult Budapestre, így a IV. kerületiek a tervezettnél később jutottak el a román fővárosba.

„Hatalmas kihívás elé nézünk, amelynek igyekszünk megfelelni. Ellenfelünk keretében több kiváló képességű labdarúgó található.

– Két fontos feladatunk van: elsősorban meg kell akadályoznunk a támadásaikat, másodsorban meg kell lepnünk őket” – mondta az Újpest hivatalos honlapján a csapat új edzője, Willie McStay.

A Celtictől érkező skót szakember ehhez hozzátette: „Bátornak kell lennünk, sokat kell ütköznünk, s ami a legfontosabb, hogy merjük a labdát birtokolni. Az elmúlt szezonhoz képest még egy dologban kell fejlődnie a csapatnak: egy bekapott gól után nem szabad összezuhanni.” Kabát Péter, a gárda új csapatkapitánya szoros eredményben reménykedik, mint mondta, nagyon fontos, hogy a csapat gólt szerezzen az idegenbeli oldavágón.

„Régi ismerőssel” küzd meg a Haladás

Az Európa Liga selejtezőjének második körében érdekelt másik magyar csapat, a Szombathelyi Haladás is idegenben kezd, csütörtök este az Elfsborg otthonában lép pályára.

A borasi klub nem ismeretlen a honi futballszurkolók számára, hiszen a 2007/08-as szezonban a DVSC-vel került szembe a BL-selejtező második körében, és 1-0-val jutott tovább – igaz, a folytatásban simán kiesett a spanyol Valenciával szemben.

A Haladással szemben – papíron – esélyesebbnek tűnik a svéd csapat, amely tavaly a második lett a bajnokságban, és 14 forduló után a mostani kiírásban szintén ezt a pozíciót birtokolja, viszont a főpróbán 3-2-re kikapott a Helsingborgs otthonában.

Kenesei Krisztián (jobbra) ezúttal csak szurkolhat (MTI)

Kenesei Krisztián (jobbra) ezúttal csak szurkolhat (MTI)

Az első körben a kazah Irtisz Pavlodart összesítésben 3-2-vel búcsúztató magyar bronzérmesnek a legjobbja, mindkét gól szerzője, Kenesei Krisztián nélkül kell felvennie a harcot, mivel a támadó csuklótörést szenvedett az Irtisz elleni visszavágón.
A műtét miatt Kenesei vélhetően két hónapot hagy majd ki.

Európa Liga, 2. kör, első mérkőzések:
Elfsborg (svéd)-Haladás, 19:00
Boras, Boras Arena, v.: Murray (skót)

Steaua Bucaresti-Újpest FC, 19:30
Bukarest, Steaua Stadion, v.: Kukulakisz (görög)

A visszavágókat egy hét múlva rendezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik