Élet-Stílus

Tarolnak a mininotebookok

A személyi számítógépek eladásainak közel ötödét alkotják idén a netbook, vagyis a kisméretű laptop gépek – derült ki a DisplaySearch piackutató vonatkozó felméréséből.

Harminchárommillió darab netbook találhat gazdára az idei évben, ami 20 százalékos részesedés az összes eladott PC-ből. Ezzel egy időben, először csökken éves összehasonlításban a hagyományos (12,1 colos vagy annál nagyobb) képernyőjű laptopok terjedése.

A mini-notebookok aránya az idei eladásokban az előrejelzés szerint 26 százalék lesz a latin-amerikai földrajzi régióban, míg az európai, közel-keleti és afrikai régiókban 22 százalékos. A fejlődő piacokon, mint Dél-Amerika ezek a megfizethető árú és képességeikben is sokat fejlődő gépek ideális választásnak tűnnek.

A fejlett piacokon a telkom cégek segítik terjedésüket mivel csomagban kínálják termékeiket, például netbookot adnak internet-előfizetéshez. Észak Amerikában a három legnagyobb szolgáltató (az AT&T, a Sprint és a Verizon) is kínál ilyet. Ugyanakkor megjelent egy másik trend is, miszerint az okostelefonok terjedése bár megállíthatatlan, azonban kezdenek a lassulás jeleli mutatkozni. Szükségszerűen kellett találni a telekommunikációs cégeknek az újabb fejőstehenet, ami jelenleg úgy tűnik a mini-notebook.

Tarolnak a mininotebookok 1

Mindez az elsődleges magyarázat arra is, hogy miért csökkennek a hagyományos laptopeladások. Emellett drámaian visszaesett a vállalati kereslet is az ilyen készülékekre. Az üzleti oldal gyorsan reagált a gazdasági hanyatlásra és visszavettek a fejlesztési költségekből és elhalasztották a gépparkcseréket. A DisplaySearch szerint mindez kivárás is lehet az új Windows év végi bevezetéséig, illetőleg az előrejelzések szerint ugyanekkorra fordulhatnak jobbra a dolgok az általános gazdasági környezetben is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik