Élet-Stílus

A cégeknek nem kell a Windows 7

A cégek többsége egyáltalán nem szándékozik lecserélni jelenlegi operációs rendszerét az októberben debütáló Windows 7-re, ahogyan ezt a Vistánál is tették.

A Quest Software ScriptLogic részlege mintegy 20 ezer kérdőíven kérte ki az IT-adminisztrátorok véleményét az Egyesült Államokban, elsősorban a jelenlegi gazdasági helyzet cégekre gyakorolt hatásaival, valamint az új Windows-verziók alkalmazásával kapcsolatban. Kiderült, hogy a Vista után a Windows 7 sem számíthat gyors elterjedésre a vállalati szegmensben, bármekkora is a népszerűsége az otthoni felhasználók körében.

A nagyjából ezer válaszoló csaknem 60 százaléka ugyanis jelezte, hogy jelenleg egyáltalán nem tervezik a Windows 7 széles körű telepítését és az átállás megkezdését. Alig 5,4 százalék nyilatkozott úgy, hogy még az év vége előtt megkezdik a folyamatot, míg a válaszadók egyharmada készül ugyanezen munkálatok megindítására legkésőbb 2010 végéig. Az tehát biztosnak tűnik, hogy gyors terjedésre ezúttal sem számíthatnak Redmondban, az XP és a korábbi változatok leváltása még inkább kitolódik a bizonytalan jövőbe. A felmérés készítői szerint ezt leginkább a gazdasági helyzetnek és a jelenlegi takarékossági intézkedéseknek köszönhetik.

Ezt igazolja, hogy a legtöbb cég a frissítések és az új szoftververziók beszerzésének elmaradásán, illetve késleltetésén spórolt meg pénzeket, a második legfőbb indok pedig a virtualizáció fokozottabb használata, a hatékonyság növelése volt. A munkaerő elbocsátása, illetve az új alkalmazottak felvételének elhalasztása érdekes módon csak a harmadik legnépszerűbb intézkedés volt, ami azt jelzi, hogy a szoftverek frissítése itt jóval nagyobb hangsúllyal esik latba. Ami az átállás megkezdését illeti, itt két fő indok szerepel a felmérésben, ezek pedig az idő és a szükséges erőforrások hiánya, valamint a kompatibilitási problémák.

Ez utóbbi úgy látszik az XP Mode elkészülte ellenére komoly félelem a vállalatok körében. Sean Angus kórházi rendszergazda például az első szervizcsomag kiadásáig várna az új rendszerre való átállással. A szakember szerint ugyanis az intézményben használt 1500 számítógépre addig nem szabad új szoftvert telepíteni, míg le nem tesztelik a mindennapi munkához elengedhetetlen alkalmazások kompatibilitását. Az üzleti szférában tehát a költségek minimalizálásán van a hangsúly – kíváncsian várjuk, a Windows 7 mennyiben tud majd ezen változtatni megjelenése után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik