Élet-Stílus

Eltűnt egy folyó Szerbiában

Elhagyta medrét, és eltűnt egy folyó Szerbiában: a jelenség egy egyszerű természetföldrajzi folyamatnak köszönhető, amelynek neve batikaptúra.

A nyugat-szerbiai Javor hegységben, Nova Varos körzetében lévő Bukovik falu lakói múlt hét csütörtökön fedezték fel, hogy a település határában folyó Vrsevina medre üres, nincs benne víz. Elindultak az utóbbi hetek nagy esői nyomán többször kiöntő folyócska mentén fölfelé, s a forrástól alig 500 méterre találták meg, ahogy egy kanyarban éppen bebukik a föld alá – írja a National Geographic Online.

Bejutott a barlangrendszerbe

Ennyi maradt a folyóból

Ennyi maradt a folyóból

Az esők miatt felgyülemlett és felgyorsult víz alámosta a partot, jókora rést csinált magának, s most valamilyen hegyvidéki barlangrendszerben folyik tovább. Ez a mélységi folyólefejezés, más néven batikaptúra jelensége. A folyamat lényege, hogy a karsztos területek felszíni vízfolyásai eleinte még átfolynak a mészkőkarsztos felszínen, és abba nyitott szelvényű völgyeket vájnak.

A folyó eróziós tevékenysége következtében aztán a víz idővel utat talál magának a felszín alatti karsztvízhálózatba, s onnantól kezdve további útját már a föld alatti járatrendszerben folytatja. Hogy hová, azt a mostani esetnél egyelőre még senki sem tudja. Hegyből kitörő folyóról, újabb források keletkezéséről ugyanis egyelőre nincs hír. A Vrsevina medre azonban immáron inaktív, száraz karsztmederré vált.

Megszűnik az ivóvízellátás?

A Vrsevina egyébként az év jelentős részében több méter széles folyó, eddig egyszer tűnt úgy, hogy elapad, de az egy különösen aszályos nyár végén történt. Az idei június viszont évtizedek óta nem látott hatalmas esőket, zivatarokat hozott Szerbiának.

A folyó elbújásának komoly gazdasági következményei is lehetnek. A növénytermesztésre szinte alkalmatlan, viszont állattenyésztéséről – például pompás sonkáiról – híres vidéken három falu több száz szarvasmarhájának ivóvízellátása került veszélybe. Amíg tart az esős idő, és nem ürülnek ki a ciszternák, addig nincs baj, de utána csak a Vrsevina maradna, ha lenne, az egyetlen itató, mivel a kútfúrás reménytelen vállalkozás azon a vidéken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik