Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Moby vagy Spangol

Ez a hétvége elsősorban a fesztiválokról szól: Balaton Sound, Rockmaraton, Kaláka, Visegrádi Palotajátékok, Bud Spencer és Terence Hill Rajongói Fesztivál, Szárnyas Sárkány Zamárditól Diósgyőrig érdemes utazni. Ha valaki Budapesten keres programot, akkor a Lánchídon és a Bem rakparton is szórakozhatunk.

Állítólag nem várhatunk kánikulát a hétvégére, így a fesztiválok tűrhető hőmérsékleten zajlanak majd, viszont talán a Balaton sem lesz akkora vonzerő, hogy ne lehessen megmozdulni a Balaton Soundon. A hétvégén persze mehetünk még rajongói fesztiválra Gárdonyba, Diósgyőrbe, Pécsre, Nyírbátorba, de Budapesten sem unatkozhatunk. Ha azonban inkább otthon maradnánk, akkor találtunk pár nézhető filmet a képládából.

Péntek, július 10.

A hétvégén futó Rockmaraton, Balaton Sound, és Kaláka fesztiválok jól mutatják, hogy szépen megférhetnek egymás mellett anélkül, hogy zavarnák egymás vizeit. Mind a háromnak jól körülhatárolható közönséghalmaza van, amelyek metszetében elég kevesen tartózkodhatnak.

A Rockmaraton a nyár legzúzósabbnak ígérkező fesztiválja Pécstől 8 km-re, délre, a Malomvölgyi Arborétumban borzolja majd a kedélyeket. Az idei Rockmaratonon a punkok kedvében járnak. A hétfői HammerWorld színpad nekik szól, illetve nem csak nekik, hiszen a stíluson átívelő két legendás angol név a GBH és a UK Subs is világszerte ismert minden gitárcentrikus zenéket kedvelő ember előtt. Velük tart még az Európa szerte elismert és megállíthatatlanul turnézó szlovák Konflikt, és a magyar punk legenda a HétköznaPI CSAlódások.

Menjek vagy maradjak – Moby vagy Spangol 1

A zúzda viszont messze elkerüli a leginkább az elektronikus zenékre összpontosító Balaton Soundot. A „prémiumfesztivált” első alkalommal 2007-ben tartották meg, ahol nem kocsmák, sörpadok és sátor-éttermek, hanem kényelmes nyugágyak, kanapék, koktélbárok is várták a látogatókat. A punkoskodás helyett inkább a kényelemre és balatoni idillre vágyókat pénteken az elektronikus zene ősapjainak számító Kraftwerk várja. Bár már csak kéz alatt lehet jegyhez jutni, azért akinek fontos, az biztosan itt ünnepeli a technoforradalom 35 éves évfordulóját, amelyat az Autobahn című lemez indított útjára.

A mindkét irányzattól gyökeresen különböző Kaláka a népzene szerelmeseit csalogatja diósgyőri várba, amely igencsak hangulatos helyszínt nyújt a Kaláka együttes által fémjelzett fesztiválnak. Évről-évre fellép itt mindenki, aki számít az etnovonalon. Itt lesz idén többek közt Bognár Szilvia, Karen Caroll, Ferenczi György és a Rackajam, a Karaván Família, Lovasi András, a Misztrál együttes, a Miqueu és Baltazar Montanaro, a RotFront, Elsa Valle, és persze a Kaláka.

Menjek vagy maradjak – Moby vagy Spangol 1


Szombat, július 11.

Az Úr 2009. esztendejében, július havának második hetének 10-11-12. napján fényes ünnepség veszi kezdetét a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok a visegrádi királyi palotában lovagi hétpróbával, íjászversennyel, Toldi versennyel, és királyi borudvarral. És természetesen a híres, nevezetes lovagi tornával. Érkezik számtalan nemes Magyarországból és más országokból, hogy tanúi lehessenek az ünnepségnek. Mint azt a heroldok már jó előre kihirdették, a tornán a legnemesebb, legvitézebb bajvívók vesznek részt, melyre a magyarok vitéz és bölcs királya, Károly és gyönyörű városa, Visegrád szeretettel vár minden érdeklődőt.

Ugyancsak országjárásra késztet az Országos Bud Spencer és Terence Hill Rajongói Fesztivál a gárdonyi Sport Beachen. Szombaton lesz reggeli torna Terence Hill módra, ivóverseny szívószállal Bud Spencer-módra, Sör-virsli verseny, hagymásbabevés óriás serpenyőből, hasonmás és jelenetverseny, végül retro-disco. Igazán kihagyhatatlannak tűnik, főleg ha igazán jókat akarunk röhögni.

Menjek vagy maradjak – Moby vagy Spangol 1

A Francia Intézet ismét különleges utcabált szervez a Bem rakparton 11órától éjfélig. Az ünnep során a francia konyha ínyencségeiről sem feledkeztek meg, hiszen a francia régiók ízeivel a Francia Intézet melletti standokon ismerkedhetnek meg a látogatók. Emellett a családokat különféle programokkal (pl. aerobic-bemutatóval) várják az egészséges életmód jegyében.

Persze nem hanyagolhatjuk el azt sem, hogy a hétvége egyik legnagyobb bulija várhatóan Zamárdiban, a Balaton Soundon lesz. A szombat sztárfellépője szombaton a brit elektro zászlóshajója, az Orbital, akik itt fennállásuk a 20. évfordulóját ünneplik. Akad szombaton Žagar, Goulasch Exotica, Anima Sound System és Erick Morillo is.

Vasárnap, július 12.

A nyírbátori „Szárnyas Sárkány” nem rokonítható más fesztiválokkal. Egy darabka tündérvilág, tűzfény, dobolás a távolban, a sárkány tavában kuruttyoló békák. Egy kis középkor, egy kis folklór, zene és játék, boszorkányok és kábulat. A tó fölött a sárkány terpeszkedik, a Papok-rétjén a fából készült Korona Teátrum ékeskedik. A téren égbenyúló cölöpök közt sétálunk a kézműves utcáig, közben még áthaladunk a mutatványos téren és kikerüljük a fa körhintát, a régi gyermekjátékokkal. Mindezt belengi a finom sültek illata, a sör párája, a jókedv és muzsika, könnyű lebegés. A legszabadabb emberek gyülekezete ez, akik hozzák-viszik a muzsikát, őrzik a múltat, a hagyományt, a régi utcaszínházét és utcazenéét.

Menjek vagy maradjak – Moby vagy Spangol 1

Bár a vasárnap nem tipikus bulinap, a másnapi munka, iskola miatt, a Balaton Soundon talán a legnevesebb előadó mégis ekkor érkezik Moby személyében, akinek a Play! Című lemezéből anno 10 millió példány kelt el, és olyan számait játszották agyba-főbe, mint a Why Does My Heart Feel So Bad vagy a Lift Me Up. Az édesbús popslágereiről híres New York-i sztár már nem először jár Magyarországon. Nem úgy, mint bensőséges atmoszférát teremtő downbeatet nyomó norvég Röyksopp. A tavasszal induló Röyksopp-turné koncertjeire már most elfogytak a jegyek. Pénteki viszonyok szerint a vasárnapi bulira még kaphatóak.

Aki nem akar, vagy nem tud elutazni a hétvégén futó fesztiválokra Budapestről, vagy a hétvégén éppen Budapestre jönne, annak remek lehetőséget nyújt a Nyár a Lánchídon című rendezvény. Most hétvégén ismét elfoglalhatják ugyanis a gyalogosok a Lánchidat. Délelőttönként 11 órától, a hazai komoly- és világzenei élet ifjú tehetségei mutatkoznak be, valamint gyermekelőadásokat tekinthetnek meg a hídra látogatók. Minden hétvégén 16 és 22 óra között mutatkoznak be a legkiválóbb zenészek és művészek a Lánchíd budai és pesti hídfőjénél. A megpihenni vágyók a vendéglátó pavilonoknál hűsített italokkal, gasztronómiai ínyencségekkel csillapíthatják szomjukat és étvágyukat. Kávézóval, koktél- és gyümölcsbárral, valamint kiegészítő programokkal (nosztalgiafotóssal, trillással stb.) is találkozhatnak az arra járók.

Maradjak…

…tévézni

Péntek, július 10.
21:55
m2

Elemi részecskék

A német filmdráma Michel Houellebecq sokat vitatott regényén alapul. A történetben a két, egymástól merőben más féltestvért, Michaelt és Brunót, illetve zavaros szexuális életüket mutatja be. Kaotikus gyermekkorukat követően – hippi anyjuk csak afférjaival törődött – a molekuláris biológus Michael sokkal inkább érdeklődik a gének, mint a nők iránt, míg Brunot csakis szexuális vágyai kötik le, amelyeket azonban többnyire csak prostituáltakkal képes beteljesíteni. Bruno szánalomra méltó élete akkor változik meg, amikor megismerkedik a tapasztalt Christiane-nel, míg Michael pedig újra találkozik gyermekkori szerelmével, Annabelle-lel.

Menjek vagy maradjak – Moby vagy Spangol 1


Szombat, július 11.
21:00
m2

A reklám helye

A német vígjátékban Viktor Vogel, a szimpatikus semmirekellő egy szép napon besétál az egyik legjelentősebb reklámügynökség ülésére, művészeti vezetőnek adva ki magát. A megrendelőnek megtetszik Viktor stílusa, és felkéri a kampány megszervezésére. Viktor egyre mélyebbre ássa magát a reklámszakmába, és egyre magasabbra kapaszkodik a vállalati hierarchiában. Hamarosan kiderül: nincs olyan ötlet, amit jó körítéssel ne lehetne eladni a reklámszakmában. De amikor Viktor megismerkedik Rosával, a gyönyörű és tehetséges képzőművésszel, akkor felmerül az igazi dilemma: egy ötlet a reklámot vagy a művészetet szolgálja?

Menjek vagy maradjak – Moby vagy Spangol 1

Vasárnap, július 12.
20:00
TV2

Spangol – Magamat sem értem

Ez egy olyan különleges film amelyben Adm Sandler megmutatja, hogy nem csak idióta vígjátékokban képes nyújtani valamit. John Clasky (Sandler) bármit megtenne a családjáért. Jól menő főszakácsi állásának köszönhetően el is halmozza őket mindenféle földi jóval, többek között egy nyári lakkal Malibun, amihez természetesen egy lélegzetelállító házvezetőnő is jár. Csakhogy az új alkalmazott, a Mexikóból emigrált Flor (Paz Vega) egy mukkot se tud angolul, a Clansky család pedig a spanyollal áll hadilábon. Flor és lánya egy szebb élet reményében jött Amerikába, ám a látszat ellenére az élet Clanskyéknál sem fenékig tejfel. Flor elhatározza, hogy leküzdi a nyelvi nehézségeket és latin temperamentumát kihasználva ráncba szedi a zűrös famíliát: megtanítja nekik, hogy az ember életében a család a legfontosabb dolog.

Menjek vagy maradjak – Moby vagy Spangol 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik