Élet-Stílus

Még több kerékpárút Bécsben

Júliusban, három menetben összesen kétszáz sebességváltós kerékpárral bővül a bécsi kölcsönbicikli-hálózat. Lesz több terminál és új bicikliutak is.

Júliustól új, sebességváltós kerékpárokat is lehet találni a bécsi kölcsönbicikli-hálózat, a citybike termináljaiban. Ezzel nemcsak a kerékpárokat használók régi álma teljesül, hanem – a város topográfiai viszonyaihoz igazodva – felkészülnek a rendszer bővítésére is. A közeljövőben ugyanis Bécsnek a Gürtelen túli részére, a nyugati kerületekre is kiterjesztik a hálózatot.

További újítás, hogy a sötétben kerekezők nagyobb biztonsága érdekében megnövelték az első lámpák fénysugarát, a hátsó világítás pedig akkor is bekapcsolva marad, ha a kerékpáros például a kereszteződésben várakozik.

Bécsben jelenleg 16 kerületben összesen 60 terminálnál lehet citybike-ot bérelni, amit 2010 végére 90-re szeretnének bővíteni – elsősorban a 14-20. kerületek bekapcsolásával. Mivel a város célja, hogy 2015-re 5-ről 8 százalékra emelkedjen a kerékpáros közlekedés aránya, tovább bővítik a kerékpárút-hálózatot is.

2009-ben további 25 kilométerrel toldják meg az osztrák főváros összesen 1.135 kilométernyi bicikliút-hálózatát. A városvezetés a napokban jelentette be a Wiental-Highway megépítését. A biciklis sztráda a város széle és a Naschmarkt között tesz majd lehetővé gyors, közvetlen kerékpáros összeköttetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik