Élet-Stílus

Borat után Brüno forgatja fel Amerikát

Az ettől a héttől játszott, az év kétségtelenül legmerészebb filmkomédiája (Brüno) a tűréshatárunkat teszteli, a másik premiervígjáték (Excsajok szelleme) viszont a megszokásoknak kedvez.


Brüno

Ki volt Ali G és Borat előtt? Brüno! A homoszexuális osztrák divatmániás riporter figuráját az egykori oxfordi diák, Sacha Baron Cohen már a két ikonikussá lett alteregója előtt kitalálta, de csak most érkezett el az idő, hogy a „társainál” radikálisabb humorú Brüno a nagyvásznon is megjelenjen.

Borat után Brüno forgatja fel Amerikát 1

A meleg tévés egyetlen és jól összefoglalható célja: a provokálás. A milánói divatheti incidensét követően Amerikában próbálja a szerencséjét – és feszegeti a határokat. Tükre még torzabb, mint a Borat… esetében volt, a toleranciájával kérkedő kontinensnyi országról gyorsan kiderül, hogy inkább irtózik a Brüno/Cohen képviselte másságtól. Hősünk viszont mindenkinél jobban akarja-vágyja a hírnevet, tudja, hogy ehhez felhajtás, de minimum egy afrikai kisgyermek örökbefogadása szükséges. S közben egyaránt kigúnyolja a gyerekeikből mindenáron sztárt faragni akaró szülőket – aki érez némi rokon vonást Michael Jackson szomorú sorsával, nem érzi rosszul, kegyeleti okokból azonban a végső variációból kimaradt a La Toya Jacksonnal készített interjú –, pellengérre állítja a jótékonysági ügyek mellé reflexszerűen álló sztárokat, kifigurázza a divatvilág ürességét, és természetesen megkapják a magukét az amerikai „vörösnyakúak” is. Mindezt úgy teszi, hogy a néző nem tudja eldönteni, előre megrendezett vagy spontán módon formálódó jelenetet lát-e.

Borat után Brüno forgatja fel Amerikát 1

Cohen ringó farával, himbálózó hímtagjával dönti a tabukat, nem átall olyan kényes kérdésekbe is belemenni, mint a közel-keleti konfliktus vagy a (tálib) terrorizmus. Humora zsigeri, de az benne a legjobb, hogy az általa kiváltott reakciók gondolkodásra késztetnek. Álszentségünk, előítéleteink meghatároznak – és bizony könnyen lehetséges, hogy ilyen végtelenül pimasz, arrogáns, szégyentelen (úgyis mint: őszinte) figurák, mint Brüno kellenek ahhoz, hogy újraértékeljük buta manírjainkat.

Brüno

(Brüno), színes, feliratos, amerikai vígjáték, 83 perc, 2009, rendező: Larry Charles, szereplők: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten, Clifford Bañagale, Chibundu Orukwowu, Chigoze Orukwowu, Josh Meyers, Alice Eyans, Sandra Seeling, Candice Cunningham, Ben Youcef, forgalmazó: Fórum Hungary Filmforgalmazó Kft.

Excsajok szelleme

Az operatőrből lett amerikai rendező, Mark Waters készített már megmondófilmet fiatal lányoknak (Bajos csajok) és házasulandó hölgyeknek (Ha igaz volna…) – szinkópának meg ott A Spiderwick-krónikák. Mondhatnánk, a szebbik nem lelkének nagy ismerője, de nem. Legalábbis az Excsajok szelleme című érzelgős komédiájából sem derül ki egyéb, csak a közhely, miszerint a ragadozó típusú férfiállat belsejében egy könnytől maszatos képű kiskölök hüppög („szeressetek!”), a boldogság meg ott hever előtte karnyújtásnyira (hogy ne hüppögjön már annyira és ne szívasson már összevissza).

Borat után Brüno forgatja fel Amerikát 1

Az üde színfoltú Másnaposok forgatókönyvírói, Jon Lucas és Scott Moore ezúttal erősen visszafogták kreativitásukat, és Charles Dickens Karácsonyi éneke szellemében a múltba röpítik a hősüket, hogy újragondolja sekélyes életét. Merthogy történik, hogy a csélcsap sztárfotósnak, Connor Meadnek (Matthew McConaughey), aki puszta élvezeti cikként bánik a nőkkel, az öccse lakodalma előtti éjen megjelenik Wayne bácsi (Michael Douglas), az egykori nőcsábász agglegény, hősünk örök példaképe, és a segítségével végigtekinthet volt és lehetséges kapcsolatain. Miközben meglátogatják őt a régi csajai szellemei, és magukkal ragadva elviszik a múltba, illetve a jövőbe, hogy egy vad, kalandos és „fantasztikus” utazás során szembenézzen a sok elrontott, tönkretett és szétzilált kapcsolatával, elkíséri régi nő haverja, a férfi csáberejére egyedül érzéketlen Jenny (Jennifer Garner).

Borat után Brüno forgatja fel Amerikát 1

Az exek szellemei összefognak, hogy rájöjjenek, mitől lett ez az egyébként helyes fiú ekkora semmirekellő, és hogy van-e még esélye az igaz szerelemre, vagy tényleg olyan reménytelen eset, amilyennek mindenki más látja (Jenny is).

Könnyed, ám tartalmatlan mesével van dolgunk. A minimálisan vállalt célt a stáb teljesíti, nem túl bonyolult fordulatok után, sablonos alakítások közepette (McConaughey dögös, Garner intelligens, Douglas szarkasztikus) jutunk a révbe. Tulajdonképpen mindenki boldog – vagy minimum: elégedett –, csak valahogy nem tudunk mit kezdeni vele.

Excsajok szelleme

(Ghosts of Girlfriends Past), színes, feliratos, amerikai romantikus vígjáték, 101 perc, 2009, rendező: Mark Waters, szereplők: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Michael Douglas, Breckin Meyer, Robert Forster, Emma Stone, Lacey Chabert, Rachel Boston, Anne Archer, Daniel Sunjata, Noureen Dewulf, Emily Foxler, Catherine Haena Kim, forgalmazó: InterCom Nemzetközi Kulturális Szolgáltató Zrt., honlap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik