Élet-Stílus

Bikavér folyik péntektől Egerben

Harminc egri pincészet és Eger város legjobb vendéglátóegységei várják a borkedvelőket a július 10-én kezdődő háromnapos egri bikavér ünnepén. A Dobó téren felállított, török időket idéző sátrakban tizenharmadik alkalommal lehet megkóstolni a különböző évjáratú, minősített Egri Bikavéreket, kiváló ételek kíséretében.

Egerben, a jégeső és mennydörgés elkerülése miatt fohászkodtak Szent Donáthoz, mely számos borvidéken a szőlő és a bor védőszentje, ezért is választotta Eger Város Hegyközsége e napot, Szent Donát napját az ünneplésre.

Legendás egri bikavér

Számos mendemonda terjedt el az egri bikavér elnevezéséről hazánk török megszállásának idejéből. A sokféle történet egyetlen szálban azonban összefut, miszerint az összes aga, pasa és bég szívesen fogyasztotta hol az Eged-hegy szentje vérének, hol pedig a várvédő katonák mágikus erővel bíró titkos szerének titulált vörös nedűt.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A történelmi háttéren kívül az egri borászok számára fontos minden olyan esemény, amely a bortermelők és a borkedvelők találkozására ad lehetőséget. A borünnep a tisztelet jele is, nemcsak a szőlő és a bor, hanem a fogyasztók felé is. Ezért is tartja fontosnak Szeredi Tamás, a St. Andrea pincészet kereskedelmi menedzsere a részvételt a fesztiválon.

Díjnyertes borok olcsón

A harmincezer fős látogatottságú esemény évről évre több, nemcsak a borok, hanem a gasztronómia iránt is érdeklődőt vonz. A helyi pincészetek közül sokan már ebben az évben szerzett aranyérmes boraikkal büszkélkedhetnek.

A St. Andrea pincészet Paptag Egri Bikavér 2007-es évjáratú bora a június 11-én megrendezett X. Pannon Bormustra Vörös csúcsbor-díját nyerte el. A pincészet boraihoz az Imola Udvarház Borétterem szolgáltatja a marhanyelvből és pacalból főzött étkeket. Az étterem az idei Alexandra étterem- és borkalauz szerzői szerint Kelet-Magyarország legjobb étterme.

Miből keverik a bikavért?

A ma érvényben lévő Egri Bikavér Szabályzat szerint az egri bikavér olyan borházasítás, amelynek nem lehet fajtajellege. Készítéséhez a következő szőlőfajták boraiból kell minimum hármat felhasználni: kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portugieser (régebben kékoportó), pinot noir, blauburger, kékmedoc és zweigelt. A bikavér borokat az előírásnak megfelelően legalább egy évig kell fahordóban érlelni.

Ugyancsak a Pannon Bormustra díjazásában, mégpedig a Bikavér-kategóriában nyert a Gróf Buttler Borászat 2006-os évjáratú Nagy-Eged egri bikavére. Nagy-Eged-hegy az 530 méteres csúcspontjával a legmagasabb szőlőtermő terület az országban, Európában pedig az egyetlen, amelynek adottságai megegyeznek a francia borvidékével. A testes bikavért vaddisznóból készített ételek kísérik a Hotel Eger-Park közreműködésével.

A Heves megye bora 2009-es rendezvényének egri bikavér kategóriájában az Egri Korona Borház 2006-os évjáratú egri bikavére nyert, melyet kakukkfüves kacsamájjal töltött gombafejekkel, hagymalekvárral és zelleres törtburgonyával kínálnak a sátorban.

Mind a tizenöt pincészet bemutatja bikavérei legjobbját, a borérmek darabja 300 forintba kerül, egy kóstolás díja 1-2 érem, az ételérmek 1000 forintos áron kaphatóak. Ásványvíz 100 forintos egységáron fogyasztható. Az éttermek és borászatok összehangolt szervezés során figyeltek a változatos ételkészítésre, így a különböző sátrakban kacsa, liba, lángos, marhahús, gombák és sokféle köret kapható majd.

Borkóstolón túl

A mulatság ünnepélyes megnyitója július 10-én, pénteken 17 órakor díjátadásokkal kezdődik, ahol a tavalyi év egri szőlő és bortermelőjét, borgasztronómusát tünteti ki a város polgármestere. A 2009-es év Egri Borvidéki Borversenye díjazottjainak megnevezése után megválasztják az Egri Bikavér Nagykövetét, majd a Hot Jazz Band és Herczeg Flóra és a Veszelka kommandó muzsikál.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A szombati zenei programot Bálint Natália és Csobolya József operettvarázsa nyitja, Mező Norbert spanyol gitárműsora és a Majsai Swing Band szórakoztatja a vendégeket az este nyolc órakor kezdődő Benkó Dixieland Band koncertig.

Vasárnap, az utolsó napon, délután a Donát dűlőben a jó termésért könyörögnek Szent Donát szobránál, majd a Jazz Steps együttes műsora után 18 órakor az Európai Borlovagrend Egri Bikavér Legátus borlovagavató ünnepsége kezdődik. 19 órai kezdettel pedig kihirdetik a XIII. Egri Bikavér Ünnep legjobb ételét és bikavérét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik