Élet-Stílus

Nagyot zuhantak a hotelárak

Jó hír azoknak, akik tengerpart helyett inkább városlátogatásra készülnek júliusban, ugyanis az európai nagyvárosokban a tavalyinál jóval kedvezőbb hotelárakkal számolhatnak. A Trivago utazási portál júliusi hotelárindexe szerint 14 százalékkal olcsóbban juthatunk szálláshoz, mint 2008 nyarán.

Míg egy kétágyas szoba átlagára egy európai nagyvárosban a múlt évben 122 euróra rúgott, addig idén júliusban mindössze 105 euró körül mozog. A Trivago hotelárindexe szerint 50 európai nagyváros közül 47-ben csökkent a szállodai szobák átlagára. Európai összehasonlításban Krakkó (73 euró), Sevilla (77 euró), Valencia (78 euró) és Prága (82 euró) tartozik a legolcsóbb városok közé.

Ha a legnépszerűbb európai desztinációkat vesszük górcső alá, akkor a legerőteljesebb árzuhanást a spanyol nagyvárosokban tapasztaljuk. Míg Madridban tavaly 134 eurót, addig idén átlagosan 87 eurót kell fizetni egy kétágyas szobáért, azaz 35 százalékkal kevesebbért éjszakázhatunk ott. Hasonló a helyzet Barcelónában és Valenciában is: az előbbiben 165 euróról 110 euróra (-33 százalék), az utóbbiban 109-ről 78 euróra (-28) csökkent egy kétágyas szoba átlagára. A spanyolországihoz képest az olaszországi nagyvárosok szerényebb árcsökkenéssel várják a turistákat: Rómában 14, Milánóban 7, Palermóban 15, Bolognában 25 százalékkal mérséklődtek a hotelárak.

(fotó: F.C./FN)

Isztambul 10 százalékot csökkentett (fotó: F.C./FN)

Válasszuk akár Franciaországot, akár Törökországot vagy éppen Görögországot úti célnak, egyaránt kedvezőbb szobaárakkal találkozhatunk. A júliusi index szerint Párizsban 133, Lisszabonban 88, Isztambulban 99, Athénban pedig 108 euróba kerül átlagosan egy éjszakára egy kétágyas szoba. Még a legmagasabb hotelárakat kínáló észak-európai metropoliszokban is tetemesen mérséklődött a szállodai szobák költsége. Stockholmban és Oslóban egyaránt 20 százalékkal kell kevesebbet fizetnünk 2008 júliusához képest.

Nagy-Britannia sem maradt ki az árzuhanásból: Londonban 5 (156 euró/éj), Edinburghban 8 (134 euró), míg Birminghamben 25 százalékkal olcsóbban áron vehetünk ki szállodai szobát. Németországban azonban nem estek drasztikusan a hotelárak, mint ahogy Spanyolországban: átlagosan csupán 10 százalékkal (95 euró az átlagár) kerülnek kevesebbe. Berlinben jelenleg 87, Hamburgban 109, míg Münchenben 111 euróért kínálnak szobát.

Nagyot zuhantak a hotelárak 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik