Élet-Stílus

Villeneuve visszatér a Forma-1-be?

Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve jövőre visszatérne a versenysorozatba, és ennek érdekében az utóbbi futamokon több csapat vezetőivel is tárgyalt. A kanadai pilóta újra beleszeretett a Forma-1-be.

“Autóversenyző vagyok, és mindig is az maradok, ezért is gondolkodom újra a Forma-1-en” – mondta a 38 esztendős kanadai az olasz Autosprintnek. “Csak a versenyzés érdekel, és a mostani felfordulás előnyömre van: a tesztelés betiltásával jól jönnek a tapasztalt pilóták. Nem tudom, mi lesz, de én azért teszek egy próbát. Szerintem a mai autókat jó nézni, és jövőre még inkább az lesz. A verseny közbeni tankolás betiltásával nagyobb élvezet lesz őket vezetni is. Többet csúszkálnak az elektronikus segédeszközök nélkül, látványosabb.”

“Tíz éve ezt mondom: tiltsák be a bokszkiállásokat, hozzák vissza a slickeket, és dobják ki az elektronikát! Csak azt sajnálom, hogy a kerékcsere miatt kötelező marad a kiállás, mert ez egy kicsit elvesz az üzemanyag jelentette izgalomból.”

Villeneuve visszatér a Forma-1-be? 1

Villenuve azt állítja, hogy újra beleszeretett a Forma-1-be, és ha visszatérne, a paddockbeli életet is felpezsdítené egy kicsit a szabadszájúságával. “Igen, újra beleszerettem, mert az emberi tényező megint hangsúlyosabb lett. Közelebb került az én időmhöz. Amikor kiszálltam, az F1 már nem volt élvezetes. Pontosabban a versenyzés igen, de a légkör rossz volt. Az ember fél órát töltött a mérnökével, a számítógép meg azalatt kidobta a beállításokat, aztán pofa be és vezess! Én elég nyílt típus vagyok, így a vége felé egyre nehezebb dolgom volt.”

“Kívülről nézve a légkör most is unalmas. Senki nem mer megszólalni. Szerintem ezzel szurkolókat is veszít a sport. Az emberek gladiátorokat szeretnének látni, ehelyett látszatra mindenki szereti a másikat, pedig valójában le akarják győzni az ellenfeleket.”

Villeneuve leginkább az új belépők egyik versenyzői állására pályázhat, komoly kérdés azonban, hogy a nem túl fényes F1-es karrierje, nehéz természete és három év kihagyás után kell-e valakinek a 38 éves pilóta.

Villeneuve a Williams-Renault csapatában lett világbajnok, később a BAR Honda, a Renault, a Sauber, és legutóbb 2006-ban a BMW-Sauber istállónál is vezetett, de nem túl eredményesen. 1997 után egyszer sem tudott győzni, és dobogóra is csak kétszer állhatott 2006-ig, amikor a BMW-től szégyenszemre elküldték (a hivatalos verzió szerint sérülés miatt távozott). Pályafutása során 164 Forma-1-es versenyen rajtolt el, 13-szor indult az első rajtkockából, és 11 futamgyőzelme mellett 23-szor állhatott dobogóra.

A kanadai 2007 óta a NASCAR-ban, majd a két szezont megért, és a múlt héten összeomlott Speedcarban és Le Mans-ban versenyzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik