Élet-Stílus

Tíz tipp, mielőtt nekivágunk a sztrádának

Könnyen lehet életünk legjobb élménye egy hosszú autótúra, de a legmegrázóbb is. Hasznos alaptippek indulás előtt.

A telerámolt autó bizony megszenved a nyaralásért. A minimális rákészülés része legyen az olajszint és a hűtőfolyadék ellenőrzése, szükség esetén ezek korrigálása.

Aki utánfutót vontat és/vagy hegyvidéki nyaralást tervez, méresse meg a fékfolyadék forráspontját, ne csak a fékfolyadék szintjét ellenőrizze le! Ha bármely folyadékból jelentős mennyiséget kell pótolni, nézessük meg az okát indulás előtt.

Töltsük fel az ablakmosótartályt, rakjunk el tartalékot. Növeljük meg a gumik légnyomását a teljes terheléseshez előírt értékre. Ez egyébként csökkenti a fogyasztást is. Persze ellenőrizzük a pótkerék légnyomását is!

Ha a gépkocsiban lévő akkumulátor elmúlt kétéves, érdemes szakemberrel megméretni a töltöttségét. Vigyünk magunkkal az útra bikakábelt és vontatókötelet is.

Lerobbanás esetén a körülményektől függően döntsünk arról, hogy az utasok a kocsiban maradjanak-e. Ha van védőkorlát az út mellett, inkább mögötte tartózkodjanak, mint az autóban, és ne feledkezzünk meg a fényvisszaverő mellényről, amely amellett, hogy a legtöbb országban kötelező, nappal is javítja a láthatóságot.

A kerékcserére felkészülve tegyünk be egy pokrócot is a kocsiba, akkor nem kell majd a porba térdelnünk. Akkor is jó hasznát vesszük, ha jégesőtől akarjuk megóvni a karosszériát. Alkalmazhatjuk a kocsi letakarására is a napon állva.

Autópályadíjak és benzin árak 2009. július (vezess.hu)

Autópályadíjak és benzinárak 2009. július (vezess.hu)

Vizsgáljuk át az egészségügyi csomagot is, ami nemcsak közúti balesetnél tehet jó szolgálatot, de akkor is, ha például egy kagyló fölsérti a talpunkat.

A csomagok elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy amit csak lehet, a zárható részbe és ne az utastérbe rakjunk. Nemcsak a biztosítótársaságok ez irányú kikötései miatt, hanem hogy fékezéskor se okozzanak sérülést az elszabaduló tárgyak. A nehéz tárgyakat mindig a hátsó üléstámlához tegyük és lehetőleg rögzítsük, hogy ne gyorsulhassanak fel. Ütközéskor a nekilendült súlyos csomagok képesek áttörni az üléstámlát.

Ha a család a háziállatait is magával viszi az üdülésre, érdemes az állat egészségességéről igazolást kérni az állatorvostól. Hasonlóan fontossá válhat a veszettség elleni oltás beadása legalább harminc nappal az indulás előtt, de az erről szóló tanúsítvány ne legyen régebbi egyévesnél. Már csak a négylábúak szükségletei miatt is figyeljünk oda a rendszeres megállásra.

A plusz egy pedig, hogy a gyereknek (0-14 éves korig) mindenhova, az EU-országok sem kivételek, külön útlevél kell, kezdjünk el időben ügyintézni, mert igen hosszú három hétig is eltarthat, mire elkészül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik