Élet-Stílus

Aranykoporsóban fog nyugodni Michael Jackson

Aranykoporsóban temetik el Michael Jacksont, a pop királyát. A rendezők ígérték, nem show-műsort csinálnak a megemlékezésből. Barack Obama szerint ő volt az egyik legnagyobb előadó.

A rajongók ezrei és világsztárok vettek végső búcsút Michael Jacksontól kedden a Los Angelesben rendezett nyilvános gyászszertartáson; Amerikában és világszerte milliók követhették az eseményt az élő tévéközvetítéseken és az internetes portálokon.

A család és a közvetlen barátok félórás, zártkörű ceremónián búcsúztatták helyi idő szerint reggel Michael Jacksont a Los Angeles-i Forest Lawn temetőben, majd két órával később elkezdődött a nyilvános gyászszertartás a Staples Centerben.

A sporteseményeknek és koncerteknek otthont adó arénában – ahol a popsztár heteken át készült nagy visszatérésére, 50 fellépésből álló londoni koncertsorozatára – csaknem 20 ezer ember gyűlt össze. A szertartást az Egyesült Államok mintegy 50 mozijában élőben közveteítték Los Angelestől a kansasi Topekán át a fővárosig, Washington D.C.-ig.

Képgaléria a megemlékezésről (MTI)

Képgaléria a megemlékezésről (MTI)

A szertartás elején Smokey Robinson énekes mondott rövid beszédet és olvasott fel gondolatokat a popsztár barátaitól, többek között Diana Rosstól és Nelson Mandelától. A volt dél-afrikai elnök közeli barátjának, óriásnak, a zeneipar legendájának nevezte az egykori popsztárt.

A zenés megemlékezésen olyan világsztárok léptek fel és emlékeztek az énekesre, mint Mariah Carey, Jennifer Hudson, Lionel Richie és Stevie Wonder.

Magic Johnson kosárlabdázó a világ legnagyobb előadójának nevezte, egy másik kosaras sztár, Kobe Bryant Jackson humanitárius tevékenységére hívta fel a figyelmet. Mariah Carey és Trey Lorenz Jackson gyerekkori zenekara, a Jackson 5 egyik balladáját (I’ll Be There) adta elő. Brooke Shields könnyeivel küszködve idézte fel Jacksonhoz fűződő barátságát. Az emlékbeszédek és fellépések között Jackson-számokat játszottak be.

A megemlékezésre a Staples Centerbe a temetőből átszállították Jackson vörös rózsákkal borított aranyozott koporsóját, amelyet a színpad közepén ravataloztak fel.

Az 50 éves korában június 25-én hirtelen meghalt énekes búcsúztatásán nem vett részt volt felesége, két idősebb gyerekének anyja, Debbie Rowe. Ügyvéde közölte: az ellene irányuló médiatámadások egyértelművé tették, hogy jelenléte csak zavaró tényező lenne a rendezvényen.

Az utóbbi napokban rajongók ezrei látogattak el Michael Jackson csillagához a hírességek sétányán Hollywoodban, Neverland birtoka bejáratánál pedig virágokból, üdvözlőlapokból és játékokból rögtönzött kegyhelyet emeltek neki.

A kultúra része

Michael Jackson talán minden idők egyik legnagyobb előadója volt – nyilatkozott Barack Obama elnök Moszkvából a CNN hírtelevíziónak. “Nem hiszem, hogy bárki kételkedne abban, hogy a nemzedékem, vagy talán minden nemzedék egyik legnagyobb előadója volt” – mondta Obama. Véleménye szerint Jackson, akárcsak Elvis Presley vagy Frank Sinatra, vagy a Beatles, “kultúránk szerves részévé vált”.

Az amerikai elnök azt mondta, hogy a popsztár rendkívüli tehetsége és zenéje nagy magánéleti tragédiákkal és gondokkal párosult, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. “Fontos azonban, hogy arról beszéljünk, ami a legjobb volt benne, s ez megmaradt a zenéjében” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik