Élet-Stílus

Neverland, az új turisztikai látványosság?

Könnyen lehet, hogy Michael Jackson egykori birtoka Elvis Gracelandjének a sorsára jut. A ranch jelenlegi tulajdonosa támogatná is, hogy Neverland a Jacko-rajongók Mekkájává váljon, ám ez a terv könnyen dugába dőlhet a kaliforniai törvények miatt. A popsztár halálából azonban szülővárosa is szeretne profitálni: emlékhellyel vagy múzeummal csábítaná a turistákat.

„Neverlandben kellene eltemetni, hiszen ott volt a legboldogabb” – hangoztatják Michael Jackson halála óta a rajongói. Bár a popsztár teste visszatér a Santa Ynez-völgyben fekvő birtokára (lsd. keretes) erre a hétvégére, az esetleges neverlandi emlékhely kialakításáról egyelőre eltérő hírek keringenek. A rajongók azonban folyamatos zarándoklatokkal igyekeznek kísérletet tenni arra, hogy Neverland a XXI. századi Gracelanddé váljon.

jacko visszatér Neverlandbe

A popsztár üvegkoporsóban elhelyezett holttestét fehér lovashintóban Neverlandbe szállítják csütörtökön reggel. A koporsót 30 autóból álló konvoj kíséri Los Angelesből a ranchra, a kocsisor reggel 10 órakor indul (helyi idő szerint). Az énekes üvegkoporsóban felravatalozott testét a rajongók nyilvánosan is megtekinthetik ezen a hétvégén.

Jacko 1988-ban vásárolta meg közel 15 millió dollárért a 11 négyzetkilométeres birtokot, amelyről mindig azt nyilatkozta: „Aki ide egyszer belép, elfelejti a külvilágot.” A birtok elnevezése (Sohaország) Pán Péter történetéből származik, és arra a mesebeli helyre utal, ahol a gyerekek sose nőnek fel. A fantáziabirodalmában – amelynek a fenntartását 70 alkalmazottal végeztette – tekecsarnok, vidámpark, mozi és állatkert is helyet kapott. A ranchon – ahol 1997-től 2005-ig lakott az énekes – többször vendégül látott hátrányos helyzetű és beteg gyerekeket, akiket a szórakozási lehetőségeken kívül fagyival és popcornnal is kínált.

Neverland fénykorában (forrás: rollingstone.com)

Neverland fénykorában… (fotó: MTI/EPA)

Emlékhely tigrisek nélkül

Egyes hírek szerint a Neverland-farm hitelét megvásárló cég, a Colony Capital LLC befektető társaság ismét, leghamarabb jövőre megnyitná a birtokot a rajongók és a turisták előtt. A cég neverlandi terveiben a vidámpark újjáépítése és Jacko sírjának kialakítása szerepel, azaz olyan turisztikai látványossággá változtatnák a birtokot, amely a popikon emlékét őrizné. Az ötlet Jackson korábbi menedzserétől és orvosától, Tohme Tohmétól származik, aki a Colony Capital LLC céggel dolgozik együtt. Ám ennek a tervnek a megvalósítása egyelőre akadályokba ütközik. Egyrészt a kaliforniai törvény nem engedi, hogy valakit a lakóhelyén temessenek el. Másrészt Neverland egy kétsávos út mentén fekszik, egy iskolával szemben a Santa Ynez-völgy fölötti hegyekben, s a helybéliek nincsenek felkészülve a rajongók és a turisták hatalmas forgalmára.

Amennyiben Neverland egy Graceland-stílusú múzeummá és emlékhellyé válna, akkor Jackson egykori szeretett állatserege nem térne oda vissza. Ugyanis amikor a popsztár pénzügyi gondjai miatt kénytelen volt megválnia birtokától, a neverlandi állatkert lakóinak (majmok, lovak, elefántok, tigrisek, stb.) a lábára is útilaput kötöttek. „A tigrisek velem maradnak az állatmenhelyen” – nyilatkozta a TMZ.com bulvár hírportálnak Tippi Hedren, akinek a Los Angeles közelében fekvő rezervátumában él jelenleg a sztár két nagymacskája, Thriller és Sabu. Hasonló véleményen van Freddie Hancock, az arizóniai vadaspark tulajdonosa, aki befogadta Jacko zsiráfjait, madarait és hüllőit. „Ezek az állatok már az életünk részévé váltak, ahogy egykor Jacksonnak” – hangsúlyozta Hancock.

...és ma (forrás: thesun.co.uk)

…és ma – lepusztult és gaz lepte (forrás: thesun.co.uk)

Még egy jelentkező

Az Indiana állambeli Gary nevű városka is, ahol a popikon született, komoly lehetőséget lát arra, hogy profitáljon híres szülötte halálából. Akárcsak Neverland új tulajdonosa, úgy Gary polgármestere, Rudy Clay is új Gracelanddé alakítaná át a szülőházát, sőt egy múzeumot is alapítana az énekes tiszteletére. „Ha Elvisnek meg tudták csinálni Gracelandet, akkor mi megcsináljuk Gary-t Jackónak” – jelentette ki a polgármester, aki a poros és szegény kisvárost a rajongók Mekkájává változtatná.

A rajongók ajándékai Jacko szülőháza előtt (fotó: MTI/EPA)

Búcsú Jackótól Gary-ben a szülőháza előtt (fotó: MTI/EPA)

A turizmusszakértők azonban szkeptikusak, kételkednek abban, hogy Gary-nek van-e elég vonzereje a rajongók körében, ráadásul a nagyszabású terv kivitelezésére még anyagi háttere sincs a kisvárosnak. Míg az 1960-as években 200 ezren, addig ma körülbelül 96 ezren élnek Gary-ban, ráadásul a lakók egyharmada a szegénységi küszöb alatt él. Clay polgármester azonban bízik abban, hogy Jacko halála arra ösztönzi majd a hatóságokat, hogy mindenképpen emeljenek emléket az énekesnek a szülővárosában, amely akár művészeti központ vagy múzeum is lehetne.

Mindenesetre a Neverland és Gary között kitört harcba a Jackson-családnak is lesz beleszólása, akik egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy lesz-e hivatalos Mekkája a Jacko-rajongóknak. Ám elképzelhető, hogy a család a jelenlegi anyagi háttere miatt – hiszen a popsztár tetemes adósságot hagyott hátra – egyelőre nem gondolkodik egy esetleges emlékhely létrehozásán.

jól jövedelmez a király birtoka

Neverland, az új turisztikai látványosság? 4

Elvis Presley 1957-ben vásárolta meg a később Graceland néven híressé vált néhány hektáros birtokát Memphisben, amelyen egy amerikai gyarmati stílusú villa is áll. A birtok egészen a haláláig állandó rezidenciája és zenei pályájának a központja volt. Elvis halála után az örökségének kezelői az eladás helyett inkább megtartották Gracelandet, és megnyitották a házat és a birtokot a rajongók és a turisták előtt. Azóta az Elvis-emlékhely, a birtok és a villában kialakított élettörténeti kiállítás miatt évente mintegy 600 ezer látogatót fogad, és közel 30 millió dollárt jövedelmez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik