Élet-Stílus

Armstrong győzni akar a Touron

Nyolcadik Tour de France elsőségére hajt a szombaton kezdődő országúti versenyen az amerikai kerekes. A franciák ellenszenve és a rendszeres kritikák hidegen hagyják a politika felé kacsintgató Lance Armstrongot.

Négy évvel ez előtt aratta hetedik, és eddig utolsó győzelmét a legnagyobb presztízsű kerékpáros körversenyen az amerikai klasszis. Lance Armstrong tavaly szeptemberben jelentette be, hogy visszatér Franciaországba, és nyolcadik alkalommal is megpróbálja megnyerni a Tourt.

Vízhordó vagy esélyes?

Az elmúlt hónapokban az amerikai kerekes már szerényebben nyilatkozott, ami érthető is, hiszen nem sokkal a Giro d’Italia rajtja előtt kulcscsonttörést szenvedett. Armstrong csodával határos módon így is a 12. helyen végzett az olasz körversenyen, legutóbb pedig már arról beszélt, hogy nem segítői szerepre készül. “Nem fontos, hogy a csapaton belül első vagy harmadik számú versenyző vagy, a versenyen dől úgy is el, hogy ki az erősebb.”

Armstrong győzni akar a Touron 1

A szurkolók rokonszenvére nemigen számíthat a hazájában nemzeti hősként tisztelt kerekes, akit Európában sokan doppingolással vádolnak, amiért részben magát okolhatja. A „Texasi Villám” tavaly szeptemberben bejelentette, hogy Don Catlin, az elismert doppingellenes szakember felügyeli majd a visszatérését. Az együttműködés azonban 2009 elején megszakadt. Armstrong azzal indokolta a döntését, hogy túl drága lett volna folytatni.

Nem ez az első gyanús körülmény. A L’Equipe francia sportnapilap néhány éve arról számolt be, hogy a Tour hétszeres bajnoka első győzelme megszerzésekor doppingolt. A cikk szerint az amerikai klasszis egy 1999-es, lefagyasztott mintáját a chatenay-malabry-i laborban újra megvizsgálták, s eritropoetint (EPO) mutattak ki benne.

A szer – amely megnöveli a vér oxigénfelvevő képességét – hat éve még nem volt kimutatható, ezért nem derülhetett fény a tiltott teljesítményfokozásra. Az EPO-ellenőrzés csak a 2000-es sydneyi olimpia óta lett gyakorlat.

2003-ban pedig egykori csapatának egyik volt alkalmazottja gyanúsította meg. A politikusi ambiciókat dédelgető Armstrong tagadta a vádakat.

A schwarzeneggeri úton?

A környezetében nyíltan beszélnek a versenysport utáni terveiről, maga a kerekes azonban egyelőre sokat sejtetően hallgat. Ha ezt a pályát választja, akkor borítékolható a sikere, hiszen az Egyesült Államokban nemzeti hősként, és a rákellenes fellépés legnagyobb harcosaként tisztelik.

Igazi amerikai hős, aki szegényes körülmények között nevelkedett, 25 évesen elkapta a szörnyű betegséget, de ahogyan ő szokta mondani, „legyőzte az akadályokat”, és egyedülálló módon hét egymást követő évben diadalmaskodott a Tour de France-on.

vinokurov visszatér

Alekszandr Vinokurov kazah országúti kerékpáros újra nyeregbe száll, miután a hónap végén lejár a doppingolásért kiszabott kétéves eltiltása. A 35 éves kerekes arról is beszámolt, hogy kizárólag az Astanában szeretne versenyezni, és már folynak a tárgyalások a csapattal. Vinokurov elképzelhető, hogy az idei Vuelta a Espanán is rajthoz áll, de a világbajnokságon mindenképpen indulni szeretne. Mint megjegyezte, egy vagy két évre tért vissza, s egy Touron még mindenképpen indulni akar, s bár tudja, hogy összetettben nem tud már győzni, de szakaszt szeretne nyerni, illetve viselni az összetettben élen állónak járó sárga trikót. A 2006-ban Vuelta-győztes Vinokurov 2007-ben a Tour de France-on bukott le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik